به گزارش صدآنلاین ، خوردن یا اجتناب از برخی غذاها ممکن است به مدیریت اسهال کمک کند. غذاهایی که باید مصرف کنید عبارتند از: موز و سیب زمینی آب پز و غذاهای تند و لبنیات می توانند علائم را بدتر کنند.
افراد می توانند علائم اسهال را با استراحت، هیدراته ماندن و انجام برخی تنظیمات رژیم غذایی کنترل کنند. در حالی که برخی غذاها می توانند بهبودی را تقویت کنند، برخی دیگر به طور بالقوه می توانند علائم شما را بدتر کنند.
اگرچه معمولاً می توان دوره های گاه به گاه اسهال را در خانه مدیریت کرد، اما هر فردی که اسهال مداوم را تجربه می کند باید به پزشک مراجعه کند، زیرا ممکن است به مرور زمان دچار کم آبی شود.
اسهال یک مشکل رایج است که ممکن است هر سال چند بار روی یک فرد تاثیر بگذارد. اسهال معمولا در عرض یک هفته یا کمتر برطرف می شود. افراد مبتلا به بیماری های مزمن گوارشی، مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یا بیماری کرون، ممکن است اسهال را به طور منظم تجربه کنند.
علاوه بر مدفوع شل یا عدم کنترل مدفوع، اسهال با علائم گوارشی دیگری نیز همراه است، از جمله:
رژیم غذایی یک فرد در صورت تجربه اسهال بسیار مهم است. برخی از غذاها ممکن است به تسکین علائم اسهال کمک کنند، در حالی که سایر غذاها می توانند آنها را بدتر کنند.
در دوران نقاهت پس از اسهال، فرد باید غذاهای ملایم و ساده بخورد که به راحتی هضم می شوند و به جذب مقداری آب از مدفوع کمک می کنند.
افراد مبتلا به اسهال باید غذاهای ملایم بخورند، زیرا غذاهای تند یا پیچیده می توانند روده ها را تحریک کنند. پزشکان اغلب رژیم غذایی BRAT را توصیه می کنند که شامل موارد زیر است:
سایر غذاهای مناسب عبارتند از:
این غذاها ممکن است به ویژه در روز اول مقابله با اسهال مفید باشند. خوردن تعداد زیادی وعده های غذایی کوچک در طول روز به جای چند وعده بزرگ می تواند به جلوگیری از کار بیش از حد دستگاه گوارش کمک کند.
غذاهای پروبیوتیک مانند ماست و کفیر ممکن است در برخی موارد مفید باشند. پروبیوتیک ها با بهبود تعادل باکتری های خوب و بد در روده به بهبود فرآیند هضم کمک می کنند.
با این حال، محصولات لبنی می توانند دستگاه گوارش را تحریک کنند زیرا هضم آنها دشوار است. به همین دلیل، ممکن است فرد بخواهد منابع غیرلبنی پروبیوتیکها مانند شیر سویا، میوهها و سبزیجات تخمیر شده را امتحان کند.
فرد باید قبل از استفاده از پروبیوتیک ها با پزشک صحبت کند.
افراد مبتلا به اسهال نیاز به نوشیدن مقدار زیادی آب در طول روز دارند و باید بعد از هر بار اجابت مزاج، یک فنجان آب اضافی بنوشند.
نوشیدن آب زیاد به جلوگیری از کم آبی بدن و دفع سموم از بدن کمک می کند.
بدن علاوه بر آب، مواد معدنی و الکترولیت ها را از طریق اسهال از دست می دهد. مردم باید سعی کنند مایعات حاوی مواد معدنی و الکترولیت بنوشند تا مواد از دست رفته را جبران کنند.
منابع الکترولیت ها و مواد معدنی عبارتند از :
بسیاری از غذاها می توانند سیستم گوارشی را تشدید کرده و اسهال را بدتر کنند. این موارد عبارتند از:
مواد تند می توانند به عنوان محرک در سیستم گوارش عمل کنند. افرادی که مبتلا به اسهال هستند باید از غذاهای ملایم استفاده کنند، زیرا کمترین خطر را برای تحریک سیستم گوارشی دارند.
هنگام بهبودی اسهال، خوردن غذاهای پرچرب یا روغنی توصیه نمی شود. پردازش چربی ها و روغن های اضافه شده برای دستگاه گوارش حساس دشوار است و احتمالاً علائم را بدتر می کند.
فرد می تواند به جای آن سبزیجات آب پز یا بخارپز و پروتئین های بدون چربی بخورد.
قندهایی که وارد روده بزرگ می شوند ممکن است باکتری های حساس موجود در آنجا را مختل کنند و اسهال را بدتر کنند. این قندها در آب میوه ها و میوه های پر قند و همچنین آب نبات و شیرینی ها وجود دارند.
افراد مبتلا به اسهال نیز باید از شیرین کننده های مصنوعی خودداری کنند که برخی از آنها می توانند اثر ملین داشته باشند.
فیبر به فعال نگه داشتن سیستم گوارشی کمک می کند. معمولاً این چیز خوبی است، اما زمانی که بدن در تلاش است پس از اسهال بهبود یابد، فیبر ممکن است علائم را بدتر کند.
فیبرهای نامحلول، که مقصر اصلی هستند، در مواد غذایی مختلفی وجود دارند، از جمله:
فیبرهای محلول، مانند پکتین موجود در سیب و موز، در واقع می توانند به بهبودی فرد از اسهال کمک کنند. با این حال، فرد همچنان باید سعی کند مصرف خود را حداقل برای اولین روز بروز علائم محدود کند.
سایر غذاهایی که می توانند روده ها را در هنگام اسهال تحریک کنند عبارتند از:
نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه ممکن است سیستم گوارشی را بیش از حد تحریک کرده و علائم را بدتر کنند.
نوشیدنی های گازدار همچنین ممکن است باعث تحریک یا ایجاد علائم دیگری مانند نفخ و گرفتگی عضلات شوند. افراد همچنین هنگام مواجهه با اسهال باید از الکل خودداری کنند.
اگرچه بسیاری از نوشیدنیهای ورزشی حاوی الکترولیتهایی هستند که ممکن است به کمآبی بدن کمک کنند، اما اغلب دارای قند یا شیرینکنندههای مصنوعی هستند. آب نارگیل و آب غنی شده با الکترولیت جایگزین های خوبی هستند.
علاوه بر پیروی از رژیم غذایی که به تسکین اسهال کمک می کند، فرد می تواند چندین درمان دیگر را برای بهبودی سریع امتحان کند.
سایر درمانهای اسهال شامل بیسموت ساب سالیسیلات (پپتو بیسمول) و لوپرامید (ایمودیوم) است. این داروها می توانند به تسکین موارد گاه به گاه اسهال کمک کنند.
افراد مبتلا به اسهال نیز باید اطمینان حاصل کنند که استراحت کافی دارند، زیرا تحت استرس قرار دادن بدن در حین مقابله با اسهال ممکن است بهبودی را طولانی تر کند. آنها باید فعالیت بدنی خود را محدود کنند، زیرا ورزش شدید ممکن است خطر کم آبی بدن را افزایش دهد.
هیدراتاسیون برای مدیریت اسهال نیز حیاتی است، بنابراین افراد باید در طول روز مقدار زیادی آب بنوشد.
در موارد جدیتر اسهال که میتواند شامل تب نیز باشد، ممکن است خون یا مخاط در مدفوع ظاهر شود. هر فردی که این علائم را دارد باید در اسرع وقت با پزشک صحبت کند.
اسهال درمان نشده همچنین می تواند منجر به عوارض جدی از جمله کم آبی بدن شود. فرد مبتلا به اسهال شدید ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و تزریق الکترولیت های داخل وریدی داشته باشد.
هرکسی که تب بالاتر از 102 درجه فارنهایت یا دردهای شدید شکمی را تجربه می کند باید با پزشک صحبت کند.
والدین یا مراقبان باید کودکان مبتلا به اسهال را به دقت تحت نظر داشته باشند. اگر علائم در عرض 24 ساعت از بین نرفت، باید با پزشک تماس بگیرید.
اگر کودک علائمی از کم آبی را نشان داد ضروری است که فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. نشانه های کم آبی شامل موارد زیر است:
مهم است که پزشک را از علائم اضافی آگاه کنید.
بسیاری از موارد اسهال تنها چند روز طول می کشد و به درمان های خانگی به خوبی پاسخ می دهد. خوردن یک رژیم غذایی ساده، افزایش مصرف مایعات و استفاده از داروهای OTC در صورت لزوم می تواند به کاهش سریع علائم کمک کند.
در مواردی که بدن پس از چند روز به این درمان ها پاسخ نمی دهد، فرد باید برای تشخیص و درمان با پزشک صحبت کند.