این روزها گرمترین روزهای سال است؛به شکلی که گرمای شدید هوا بسیاری افراد را درگیر گرما زدگی می کند و کودکان و سالمندان از گروهای بسیار تاثیر پذیر در مواجهه با حرارت زیاد هوا هستند.شدت گرمای هوا باعث کاهش آب بدن و دهیدراته شدن بدن می شود و عدم جبران آب از دست رفته بدن در اثر تعریق زیاد عامل مهم در بروز گرما زدگی و تبعات آن است.یکی از راههای مهم و کلیدی در مسیر مقابله با گرمای هوا استفاده مرتب از مایعات مختلف و مصرف میوه های تابستانی است.
محمد رشید مایوان،متخصص تغذیه با تاکید بر نقش تغذیه در پیشگیری و بهبود گرمازدگی در فصل تابستان، عنوان کرد: در فصول گرم و تابستان یکی از اصلیترین راه ها برای به تعادل رساندن دمای بدن، تعریق و ادرار است؛ در واقع بدن ما توسط فعالیت غدد تعریق و دفع ادرار سعی دارد درجه حرارت خود را کاهش دهد.متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با توصیه بر مصرف میوه های آب دار در فصل گرما، خاطرنشان کرد: میوههای آب دار مانند هندوانه، خربزه، خیار و توت فرنگی که حاوی مقدار زیادی آب و الکترولیت مانند پتاسیم، سدیم و منیزیم هستند، به حفظ تعادل آب و الکترولیت های بدن کمک و از دهیدراتاسیون(از دست دادن آب) جلوگیری می کنند.
وی ادامه داد: همچنین مصرف آب و مایعات کافی، یک لیوان آب خنک همراه با چند قطره آبلیموی تازه، شربت تخم شربتی و ریحان، شربت خاکشیر و بید مشک و شربت گلاب نیز برای جلوگیری از گرمازدگی توصیه میشود.رشید با بیان اینکه ترکیب آب و ماست و خیار به سیستم تنظیم کننده درجه حرارت بدن کمک میکند، گفت: مصرف آب دوغ خیار در کاهش علائم گرمازدگی تاثیر گذار بوده و میتوان آن را همراه با نان و کمی برگ نعناع، به عنوان یک عصرانه تابستانی میل کرد.
وی خاطرنشان کرد: هنگام گرمازدگی بسیاری از صیفیجات مانند خیار، هندوانه، انگور، موز، سیب، طالبی، نعناع، لیمو ترش، کاهو، پیاز و کرفس، جایگزین الکترولیتها یا مواد معدنی از دست رفته بدن خواهند بود که مصرف آنها توصیه میشود.متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه در فصل تابستان باید از مواد غذایی که باعث تسریع در بروز گرمازدگی میشود خودداری کرد، افزود: نوشیدن مایعات شیرین و کافئین دار که ادرار آور هستند و موجب از دست دادن آب بدن میشوند، در فصل گرما و تابستان توصیه نمیشود. همچنین باید از مصرف مایعات خیلی سرد به صورت یک دفعه و یکجا پرهیز شود.رشید ادامه داد: مصرف مواد غذایی سنگین و دیر هضم مانند غذاهای چرب، سرخشده و پروتئینهای سنگین میتواند فشار بیشتری بر روی سیستم گوارش اعمال و از دست دادن مایعات بیشتری از بدن را تسریع کند.