زمانی که به دوران میانسالی میرسید، بیماریهای مزمن و انحطاطی به بزرگترین تهدید برای سلامت و طول عمر شما تبدیل میشوند. در حقیقت، این بیماریها با بیش از ۷۰ درصد موارد مرگ در سطح جهان مرتبط هستند. این به معنای آن است که این بیماریها دلیل مرگ بیشتر مردم جهان محسوب میشوند.
بسیاری از این بیماریها پیوندهای محکمی با استرس اکسیداتیو دارند که این شرایط به واسطه بی تعادلی در سطوح رادیکالهای آزاد و آنتی اکسیدانها در بدن رخ میدهد.
بدون آنتی اکسیدانهای کافی برای کنترل و خنثی کردن رادیکالهای آزاد، این مولکولهای مضر میتوانند به سلولهای سالم بدن آسیب وارد کنند.
به طور ویژه، مغز در برابر استرس اکسیداتیو آسیب پذیر است. فرآیندهای متابولیکی که مغز شما انجام میدهد نیازمند اکسیژن زیاد هستند و این اکسیژن میتواند موجب تولید رادیکالهای آزاد شود. اگر آنتی اکسیدانها به میزان کافی وجود نداشته باشند تا اثر رادیکالهای آزاد را خنثی کنند، این عوامل مضر به سلولهای مغز آسیب رسانده و موجب بروز بیماریهای انحطاط عصبی مانند پارکینسون و آلزایمر میشوند.
در مورد بیماری آلزایمر، استرس اکسیداتیو میتواند در فعالیت پروتئینهای ضروری مانند پپتیدهای آمیلوئید-بتا اختلال ایجاد کند. این میتواند موجب انباشت بیش از حد این پروتئینها و ایجاد پلاکهای آمیلوئید در مغز شود که ویژگی بارز بیماری آلزایمر است.
اگرچه این موارد ترسناک به نظر میرسند، اما خبرهای خوب نیز وجود دارند.
شما میتوانید از آنتی اکسیدانها برای محافظت از خود استفاده کنید. در حقیقت، مطالعهای جدید نشان داده است که چند آنتی اکسیدان قوی ممکن است قادر به محافظت از انسان در برابر بیماری آلزایمر باشند.
رژیمهای غذایی و مکملهای حاوی آنتی اکسیدانها میتوانند خطر بیماری آلزایمر را کاهش دهند.
مطالعهای جدید در دانشگاه استرالیای غربی نشان داد که آنتی اکسیدانها میتوانند از بیماری آلزایمر پیشگیری کرده یا حتی آن را معکوس کنند.
پژوهشگران دادههای مربوط به طیف گستردهای از آنتی اکسیدانها را مورد بررسی قرار داده و دریافتند یک رژیم غذایی سرشار از این مواد مغذی به مدیریت سطوح pH در بدن کمک میکند. زمانی که pH از تعادل خارج شود میتواند محرکی برای استرس اکسیداتیو باشد. این به معنای آن است که تنها با مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدانها شما میتوانید خطر بیماری آلزایمر را کاهش دهید.
همچنین، آنها دریافتند که مصرف کم کربوهیدراتها نقش مهمی در پیشگیری از بیماری آلزایمر ایفا میکند، زیرا مقاومت به انسولین و جذب قند خون را بهبود میبخشد. مقاومت به انسولین و قند خون بالا با اختلال در حافظه و بیماری آلزایمر مرتبط با افزایش سن پیوند خورده اند. بر همین اساس است که برخی افراد بیماری آلزایمر را دیابت نوع ۳ مینامند.
اما زمانی که موضوع پیشگیری و حتی درمان جدی آلزایمر مطرح میشود، مکملهای آنتی اکسیدان عاملی کلیدی هستند. در حقیقت، پژوهشگران سه آنتی اکسیدان خاص را شناسایی کردند که بیشترین محافظت در برابر بیماری آلزایمر را ارائه میکنند که شامل موارد زیر هستند:
- کاروتنوئید فنولیک پیچیده
- ویتامین C
- ویتامین E
پژوهشگران دریافتند این آنتی اکسیدانها در دوزهای زیاد و در ترکیب با یکدیگر موثرتر هستند.
بر اساس تجزیه و تحلیل صورت گرفته، پژوهشگران دریافتند که مصرف ترکیبی از آنتی اکسیدانها در دوزهای زیاد در پیشگیری از بیماری آلزایمر موثر بوده است. برای افرادی که در پی مدیریت بیماری آلزایمر خود هستند نیز پژوهشگران تغییرات رژیم غذایی و مصرف مکملهای آنتی اکسیدان را توصیه کرده اند.
ترکیبی از آنتی اکسیدانها در دوزهای شخصی سازی شده و تا حد کافی زیاد و یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی و کم کربوهیدرات به نظر میرسد بزرگترین اثر را بر بیماران مبتلا به آلزایمر دارد.
افزایش مصرف آنتی اکسیدان با مکملها و رژیم غذایی
اگر به مصرف مکملهای آنتی کسیدان برای پیشگیری یا درمان بیماری آلزایمر علاقه دارید، مراجعه به یک پزشک متخصص توصیه میشود، زیرا وی میتواند به مشخص کردن دوز مصرف درست و پشتیبانی از شما در این مسیر کمک کند.
برای کسب بیشترین فایده، ممکن است نیازمند مصرف مکملها در دوزهای بالا باشید. یک متخصص پزشکی میتواند به انتخاب دوز درست و مدیریت خطر عوارض جانبی کمک کند. در برخی آزمایشهای بالینی، مصرف مکملهای آنتی اکسیدان در دوزهای زیاد (به ویژه ویتامین E) با عوارض جانبی جدی از جمله افزایش خطر سرطان مرتبط بوده است.
اگر قصد ایجاد تغییر در رژیم غذایی خود را دارید میتوانید بلافاصله این کار را انجام دهید. یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدانها و کم کربوهیدرات میتواند خطر بیماری آلزایمر را کاهش دهد. همچنین، در صورت تشخیص ابتلا به آلزایمر، این میتواند پیشآگهی - پیشبینی که پزشک با توجه به وضعیت بالینی بیمار و سطح امکانات و پیشرفتهای دانش پزشکی در آن زمینه برای بیمار خود دارد - شما را بهبود ببخشد.
رژیمهایی غذایی کتو و پالئو از جمله رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات هستند. اما حتی یک رژیم غذایی با محتوای کربوهیدرات بیشتر، مانند رژیم غذایی مدیترانهای نیز نشان داده است که خطر بیماری آلزایمر را کاهش میدهد. پرهیز از مصرف کربوهیدراتهای پالایش شده و مصرف مواد غذایی کامل، از جمله غلات کامل به نظر میرسد از اهمیت بیشتری برخوردار است.
زمانی که موضوع افزایش مصرف آنتی اکسیدانها مطرح میشود، انواع مختلفی از غذاهای سرشار از این مواد مغذی وجود دارند که در ادامه برخی از آنها فهرست شده اند:
- شکلات تلخ
- انگور
- انار
- بلوبری
- سیب زمینی شیرین
- توت فرنگی
- هویج
- کنگر فرنگی
- کدو تنبل
- گردوی آمریکایی
- کدو حلوایی
- گوجیبری
- تمشک
- مانگوستین
- کلم کیل
- کلم قرمز
- لوبیا
- چغندر
- اسفناج