به گزارش مجله سلامت صد آنلاین ، چاقی جزو مشکلات همگانی دوران کودکی و نوجوانی به حساب میآید و به سرعت در حال افزایش است. چاقی در سنین کودکی میتواند منجر به چاقی در بزرگسالی شود؛ به طوری که ۴۰ تا ۹۰ درصد کودکانی که دچار چاقی هستند در بزرگسالی از چاقی رنج میبرند.
وزن زیاد میتواند عوارض متعددی مانند فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، بلوغ زودرس در دختران و تاخیر در بلوغ پسران، ابتلا به برخی سرطانها مانند روده و معده، مشکلات تنفسی و مشکلات روحی مانند افسردگی و کاهش اعتماد به نفس شود.
با توجه به عوارض چاقی، پیشگیری از اضافه وزن کودکان اهمیت دارد و با راهکارهای متفاوت میتوان از اضافه وزن کودکان و نوجوانان جلوگیری کرد.
تعریف قانون برای وعدههای غذایی از افزایش وزن کودکان و نوجوانان جلوگیری میکند. بهتر است وعده های اصلی و میان وعدهها در ساعت مشخصی مصرف شوند.
کودکان باید به موقع بخوابند تا صبح زود از خواب بیدار شوند و فرصت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشند. صبحانه خوردن باعث میشود تا کودکان صبحانه خوردن را از والدین خود بیاموزند.
چیپس و سیبزمینی سرخکرده مقدار زیادی چربی دارند؛ بهتر است بجای سیبزمینی پخته از سیبزمینی تنوری یا پخته استفاده کرد. همچنین میانوعدههای سالم مانند میوه و سبزی در برنامه روزانه کودکان لحاظ شود. تزیین میوهها و سبزیجات میتواند کودکان را به خوردن این گروه از خوردنیها ترغیب کند.
بجای استفاده از سس مایونز میتوان با استفاده از ماست و سبزیهای خشکشده معطر، روغن زیتون و لیموی تازه یک سس برای کودکان تهیه کرد.
کاهش مصرف نوشابه و آبمیوههای صنعتی و جایگزین کردن آب، دوغ کمنمک و عرقیات سنتی با نوشابه و آبمیوه صنعتی در برنامه غذایی کودکان قرار گیرد.
بستنی جزو خوراکیهای سرشار از مواد قندی به حساب میآید و کالری زیادی دارد. با توجه به ویژگی غذایی بستنی، بهتر است کمتر مصرف شود. برخی از کارشناسان حوزه تغذیه پیشنهاد میدهند با استفاده از آبمیوههای طبیعی میتوان برای کودکان بستنی یخی درست کرد.
شیرینی، شکلات و انواع فستفودها نباید به عنوان پاداش و جایزه برای کودکان و نوجوان استفاده شود؛ چرا که کودکان تصور میکنند که خوراکیهایی از این دست نسبت به سایر خوراکیها بهتر هستند.
اگر تمایل به خوردن کیک و شیرینی دارید، حتیالامکان کیک و شیرینی را به صورت خانگی تهیه کنید. در صورت تهیه کیک و بیسکوئیت غیرخانگی، بهتر است که کیک و بیسکوئیت ساده انتخاب شود؛ چرا که انواع کیک و بیسکوئیت خامهای، کرمدار یا با روکش شکلاتی دارای چربی بسیار زیادی هستند.
کودکان باید درباره میزان قند موجود در مواد غذایی آگاهی داشته باشند؛ کودکان باید به رقابت واداشته شوند که محصولات غذایی با قند کمتر را انتخاب کنند. کارشناسان توصیه میکنند میزان روغن و شکر موجود در غذاهای مصرفی کاهش یابد. سوسیس و کالباس، چربی بالایی دارند و مصرف این مواد غذایی باید محدود شود.
کودکان نباید بیشتر از ۲ ساعت در روز را صرف سرگرمی و فعالیت های نشسته مثل تماشای تلوزیون، کار با کامپیوتر ، تبلت و.... کنند. همچنین میزان مطلوب فعالیت بدنی برای کودکان حداقل یک ساعت در روز است و باید به تدریج مدت زمان فعالیت بدنی روزانه کودک را به یک ساعت رساند.
21458/ع