۲۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۶
بازدید:۳۸۸۲
​شمار فراوانی از درختان بومی در مسیر میراث جهانی غارِ شاهپور کازرون در استان فارس به انگیزه های نامعلوم و از سوی افرادی ناشناس به آتش کشیده و قلع و قمع و شکسته شده است.
کد خبر : ۷۴۷۹

سازمان جهانی یونسکو قانون های بین المللی سختگیرانه ای در زمینۀ حفاظت از یادمان های فرهنگی و طبیعی دارد و کوتاهی در این زمینه، واکنش و هُشدارهای سازمان جهانی یونسکو را به دنبال خواهد داشت. اما با این همه، بخشی از بدنۀ عرصه منظر و طبیعت میراث جهانی بیشاپور کازرون، مورد دست اندازی قرار گرفته و خدشه دار شده است.

برخی از فعالان زیست بومی شهر کازرون، بر این باور هستند که شاید برخی از افراد بومی منطقه و یا غیربومی که کوهنوردان غیرحرفه ای به شمار آمده و شب تا بامداد را در غارشاهپور به سر می برند برای گرم کردن خود، تنه های درختان را بریده و آتش می زنند که این موضوع نیازمند بررسی کامل و دقیق مسئولان مربوطه و جای شگفتی و تامل فراوانی دارد.

برخی دیگر از فعالان محیط زیست این موضوع را مطرح می کنند که شکستن و به آتش کشیدن درختان با چنین حجم انبوهی شاید به انگیزۀ دعواهای سیاسی مردم منطقه باشد .

photo_۲۰۲۳-۰۳-۱۳_۲۱-۰۰-۰۳

با این همه، زوایا و انگیزۀ به آتش کشیدن درختان بومی منطقه در بدنۀ عَرصه منظر شهر باستانی بیشاپور کازرون ناروشن است و باید دستگاه های مربوطه با همکاری پایگاه جهانی بیشاپور وارد عمل شده و تکلیف آن را روشن کرده و از دست اَندازی و سرنگونی بیشتر درختان پیشگیری کنند.

 یک باستان شناس بومی شهر کازرون در این باره می گوید : بیشاپور با همۀ فراز و نَشیب های خود، سرانجام چند سال پیش از این در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است؛ ولی پایه های آن لرزان است!

وی ادامه می دهد: شکستن و آتش زدن درختان در درازای این مسیر دست یابی، هیچ گونه مسئولیتی را از شانۀ متولیانی چون منابع طبیعی، ادارۀ میراث فرهنگی شهر کازرون و پایگاه جهانی بیشاپور بر نخواهد داشت.

او می افزاید: عرصه و حریم محوطۀ جهانی بیشاپور- تنگ چوگان صحنۀ پایش مداوم یگان حفاظت میراث فرهنگی است و این نیرو و سایر نیروهای حفاظت پایگاه، موظف به پیگیری و اعلام گزارش هستند.

این کارشناس میراث فرهنگی ادامه می دهد: گشت زدن  به صورت شیفت های گوناگون در درازای مسیرهای عَرصه و حریم و نصب سیستم پایش اِلکترونیک بی سیم همراه با سیستم هشدار، خود رویه ای مثبت برای کاهش یا به صفر رساندن چُنین رویدادهای ناخوشایندی خواهد بود.

photo_۲۰۲۳-۰۳-۱۳_۲۱-۰۰-۰۰

وی با بیان اینکه در اختیار گذاشتن کپسول های اِطفای حریق برای عوامل یگان حفاظت خود کمک بزرگی در کاهش این رویدادها خواهد داشت، می گوید: بی تردید وجود این درختان شکسته و آتش گرفته، چشم اَنداز بدی به محدودۀ قرارگیری خواهد داد و سبب حساسیت سازمان یونسکو، آشفتگی ذهنی دوست داران طبیعت، زیست بوم، میراث فرهنگی و گردشگران بسیاری خواهد بود.

این کارشناس میراث فرهنگی بیان می کند: جامعۀ محلی نیز باید به گونۀ مناسب توجیه شده و همیار پایگاه جهانی بیشاپور باشند.

بی گمان بدون همیاری جامعۀ محلی، پایگاه جهانی بیشاپور در موقعیت سختی قرار می گیرد. 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
نظرات بینندگان
یعقوب
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۲
خشکسالی باعث این اتفاق
حمید
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۵
من بارها این مسیر رو طی کردم و این خبر کاملا نادرست هست چون که این درختان بر اثر خشکسالی و کهنسالی از بین رفتن و نه بر اثر آتش سوزی
Mostafa
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۱
من اهل روستای تنگه چوگان و ساکن همین منطقه هستم. این خبر کاملا کذب و نادرست است و همانطور که در تصاویر استفاده شده در خبر مشخصه این درختان بصورت طبیعی خشک شدند
پربیننده‌ها پربحث‌ها