اگر دچار شکستگی در پا و مچ پا شدهاید، باید توسط متخصص ارتوپد که از عملکرد پیچیده استخوانها، تاندونها، رباطها و عضلات پا و مچ پا آگاهی دارد، مورد بررسی قرار گیرید. دکتر توحید صفایی متخصص ارتوپد، برنامههای درمانی شخصیسازی شدهای را برای هر فرد ایجاد میکند که شامل تشخیص، درمان، توانبخشی و مراقبتهای پس از آن میشود.
پا و مچ پا از استخوانهای مختلفی تشکیل شده است که با یکدیگر برای فراهم کردن امکان حرکت فعالیت میکنند. اگر یکی از این استخوانها شکسته شود، میتواند درد و ناراحتی بسیار زیادی را به همراه داشته باشد. شکستگی پا و مچ پا زمانی رخ میدهد که ضربهای به استخوان وارد شود و افرادی که دارای استخوانهای ضعیفی هستند، احتمل شکستگی استخوان پا و مچ پا در آنها بیشتر از دیگر افراد است. از جمله علل شکستگی پا و مچ پا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
به علائم زیر توجه داشته باشید، اگر هر کدام از این علائم را تجربه میکنید سریعا به مراکز پزشکی مراجعه مراجعه کنید:
شکستگی مچ پا انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:
دکتر توحید صفایی برای تشخیص شکستگی پا و مچ پا، ابتدا بیمار را با دقت بسیار زیادی معاینه میکند تا شدت آسیب دیدگی را ارزیابی و برنامهای مشخصی برای بیمار تعیین کند. آزمایشات تصویربرداری زیر نیز ممکن است برای تشخیص بهتر مورد استفاده قرار گیرد:
در مواردی که شکستگی پا و مچ پا خفیف است و هیچگونه استخوانی در آن جا به جا نشده است، روشهای درمانی غیر جراحی زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
اگر شکستگی پا و مچ پا در وضعیت شدیدتری قرار داشته باشد، معمولا برای ترمیم شکستگی، رباط، تاندون و ماهیچههای آسیب دیده عمل جراحی انجام میشود. متخصصین ارتوپد پا و مچ پا در زمینه درمان انواع شکستگیهای استخوان و انجام روشهای پیوند استخوان تخصص دارند و میتوانند بهترین روش جراحی را با توجه به وضعیت بیماران در نظر بگیرند.
اگر شکستگی در پا یا مچ پا با جابجایی استخوان و ناهماهنگی آن همراه باشد، جراح باید با استفاده از سخت افزارهای تخصصی مانند صفحات، پیچها و پینها، استخوانها را اصلاح و در موقعیت صحیحی قرار دهید. همچنین ممکن است در صورت لزوم پیوند استخوان انجام دهد و بافتهای نرم را نیز بازسازی کند.
مدت زمان ریکاوری پس از جراحی شکستگی پا و مچ پا، به شدت شکستگی بستگی دارد و میتواند از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد. بهبودی کامل هر بیمار و بازگشت آن به زندگی عادی روزمره نیازمند زمان است و حتی پس از بهبود درد نیز بیمار باید مراقب وضعیت سلامتی خود باشد. متخصص پا و مچ پا معمولا به بیماران توصیه میکند که هنگام شروع فعالیتهای خود به آرامی راه بروند و از جلسات فیزیوتراپی که برای بازسازی قدرت استخوانها، عضلات، رباطها و تاندونها لازم است، غافل نشوند.