به گزارش صد آنلاین ، نوشابه برای سلامتی شما بهترین گزینه نیست، اما چه اتفاقی واقعا برای بدن شما می افتد زمانی که نوشابه می نوشید؟
ممکن است ویدیوهای مختلفی را به صورت آنلاین دیده باشید که نشان می دهد چگونه می توان از نوشابه برای تمیز کردن سکه ها، ایجاد آتشفشان در بطری نوشابه هنگام جفت شدن با قرص نعناع یا حتی خوردگی فلز استفاده کرد. خوشبختانه، بدن مکانیسم هایی دارد که از شما در برابر نوشیدنی های شیرین و گازدار محافظت می کند.
با این حال، نوشیدن بیش از حد نوشابه همچنان می تواند بر قسمت های مختلف بدن تأثیر بگذارد و طبق مقاله ای در سال 2021 که در پیشگیری از بیماری مزمن منتشر شده است، 63 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده حداقل یک بار در روز نوشابه می نوشند.
طبق گزارش CDC، نوشیدن مکرر نوشابه با افزایش وزن، چاقی، دیابت نوع 2، بیماری قلبی، بیماری کلیوی، بیماری کبدی غیر الکلی، پوسیدگی دندان و نقرس مرتبط است. بعلاوه، بزرگسالان و نوجوانانی که به طور مکرر نوشابه می نوشند، به احتمال زیاد رفتارهای ناسالم بیشتری از جمله سیگار کشیدن، نداشتن خواب کافی و ... دارند.
طبق یک مطالعه در سال 2022 در مجله Biomimetics، نوشیدن نوشابه با پوسیدگی دندان، فرسایش مینای دندان و از دست دادن دندان مرتبط است. هر ماده واقعا اسیدی و هر چیزی که قند زیادی داشته باشد می تواند باعث "پوسیدگی" دندان شود. نوشابه کاملاً اسیدی است و معمولاً دارای مقادیر زیادی قند است که توسط پلاکها و میکروبها به اسید لاکتیک تبدیل میشود و شروع به حل کردن دندان ها می کند.
در حالی که نوشابه ممکن است مستقیماً به پوشش معده آسیب وارد نکند، نوشابه بسیار گازدار است که می تواند برای افرادی که از قبل مشکلات گوارشی دارند باعث تحریک بیشتر معده شود. برای کسانی که مبتلا به گاستریت، زخم، رفلاکس اسید و موارد مشابه هستند، اسید کربنیک ممکن است علائم آنها را تشدید کند و باعث ناراحتی شدید و جدی شود، به خصوص اگر قبلاً التهاب مزمن را تجربه کرده باشند.
12 اونس قوطی نوشابه معمولی کولا حدود 37 گرم شکر اضافه دارد(به ازای USDA) برای در نظر گرفتن این موضوع، انجمن قلب آمریکا بیش از 100 کالری در روز (حدود 6 قاشق چایخوری یا 25 گرم شکر) را برای زنان و 150 کالری در روز (حدود 9 قاشق چایخوری یا 36 گرم شکر) را برای مردان توصیه نمی کند.
مقادیر زیاد قند اضافه شده می تواند تری گلیسیرید را افزایش داده و کلسترول خوب خون را کاهش دهد.
طبق یک مطالعه در سال 2020 در ژورنال انجمن قلب آمریکا، بزرگسالانی که به طور مکرر نوشابه می نوشند، 98 درصد بیشتر در معرض خطر پایین بودن سطح HDL (کلسترول خوب) هستند و 53٪ شانس بیشتر برای ابتلا به تری گلیسیرید بالا دارند. اگر شکر نوشابه برای فعالیت بدنی استفاده نشود، کبد قند را به چربی (تری گلیسیرید) تبدیل می کند.
تشخیص کبد چرب در بیمارانی که سالها به طور منظم الکل و همچنین نوشابه مصرف میکنند، معمول بوده است.
در حالی که شیرین کننده های مصنوعی در ابتدا به عنوان گزینه ای «سالم تر» استفاده می شد. برخی تحقیقات نشان داده اند ممکن است اینطور نباشد.
یک مطالعه منتشر شده در سال گذشته نشان داد که شیرین کننده های مصنوعی، مانند آنهایی که در نوشابه های رژیمی یافت می شوند، ممکن است بر میکروبیوم روده و کنترل قند خون تاثیر منفی بگذارند.
تحقیقات دیگر ارتباط بین شیرین کننده های مصنوعی و افزایش خطر اختلالات متابولیک مانند دیابت نوع 2 و سندرم متابولیک را نشان می دهند. با در نظر گرفتن همه موارد، ممکن است برای اکثر مردم ایده خوبی باشد که مصرف چنین نوشیدنیهایی را محدود کرده و جایگزینهای کم خطرتر را انتخاب کنند.
همانطور که توسط CDC ذکر شده است، نوشیدن مکرر نوشابه با افزایش خطر ابتلا به چندین مشکل پزشکی از جمله چاقی، دیابت، افزایش فشار خون، چربی اضافی شکم، سندرم متابولیک و آسیب و بیماری کلیوی مرتبط است.
علائمی که نشان می دهد ممکن است بیش از حد نوشابه نوشیده باشید، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مطالعات نشان می دهد که نوشیدن مقادیر زیاد نوشابه یا حداقل 10 فلور اونس، ممکن است معده شما را به دلیل اسیدیته بالا تحریک کند.
نوشیدن نوشابه اندازه معده شما را تغییر نمی دهد، بنابراین اگر نوشیدن آن را متوقف کنید به احتمال زیاد تغییر نمی کند یا کوچک نمی شود.
ارگانی که بیشتر تحت تاثیر نوشیدن نوشابه قرار می گیرد، دهان است. از آنجایی که نوشابه ابتدا از دهان عبور میکند، محتوای قندی و اسیدی آن با باکتریهای موجود در دهان واکنش نشان میدهد که میتواند به مینای دندان آسیب برساند و باکتریهای ایجاد کننده حفره را تقویت کند و به پوسیدگی دندان کمک کند.
نوشابه با آسیب رساندن به بهداشت دهان، تحریک معده و تغییر میکروبیوتای روده بر بدن شما تأثیر می گذارد. نوشابه به دلیل محتوای قند افزوده بالایی که دارد، میتواند به مشکلات سلامتی مرتبط با مصرف زیاد قند افزوده، از جمله سندرم متابولیک، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی دامن بزند.