به گزارش صد آنلاین سعید محمودیان رئیس اداره سلامت گوش دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در آستانه سیزدهم اسفند مصادف با روز جهانی کم شنوایی، افزود: از هر ۲ جوان در حال حاضر یک نفر در معرض خطر کمشنوایی است که دلیل عمده این مساله، گوش دادن ناایمن به اصوات است.
وی ادامه داد: استفاده از هندزفری، دستگاهها و یارانههای شخصی، ام پی تری پلیرها با اصوات بلند در مدت طولانی به گوش صدمه میزند و این معضل آمار کم شنوایی را در جامعه بالا برده است و اگر افراد به این مساله توجه نکنند، خطر کم شنوایی در آنها جدی خواهد بود و وقتی سلولهای شنوایی دچار آسیب شود، دیگر برای درمان دیر است.
محمودیان اظهار داشت: روز جهانی شنوایی هر سال در سوم مارس به ابتکار سازمان جهانی بهداشت برای افزایش آگاهی در مورد چگونگی پیشگیری از ناشنوایی و کم شنوایی و ترویج مراقبتهای سلامت گوش و شنوایی در جهان برگزار میشود.
کمشنوایی؛ رتبه سومِ بارِ بیماریها
محمودیان اضافه کرد: بار منتسب به بیماریهای کم شنوایی در جهان هر سال رو به افزایش است و در سالهای اخیر بار این ییماری در جهان به رتبه سوم ارتقا پیدا کرده و به این معناست که علیرغم تمام تمهیدات بهداشتی و پیشرفت در کنترل بیماری ها، ولی متاسفانه نرخ شیوع کم شنوایی در کشورهای مختلف به سرعت در حال افزایش است.
وی افزود: به طوری که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده علیرغم این که الان حدود ۴۸۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به کم شنوایی شدید تا عمیق هستند، این میزان تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۲ میلیارد نفر ارتقا مییابد.
کمشنوایی معلولیت خاموش
به گفته محمودیان، اکثر کودکان، نوجوانان و جوانان در معرض خطر کم شنوایی هستند. از کم شنوایی به عنوان یک نوع معلولیت خاموش نام میبرند. به طوری که افراد ابتدا خیلی متوجه کم شنوایی خود نمیشوند و رهایش میکنند، ولی بعد از این که زندگی آنها به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد، متوجه کم شنوایی خود میشوند که آن زمان برای درمان دیر است.
رییس اداره سلامت گوش وزارت بهداشت افزود: سازمان بهداشت جهانی این موضوع را به عنوان یک تهدید در سلامت عمومی مردم تلقی کرده است و کشورها را به نوعی ملزم کرده که برنامههای سلامت گوش و شنوایی و مراقبت هایش را در نظام سلامت خود ادغام و به آن رسیدگی کنند.
وی اضافه کرد: هر سال یک شعار از طرف این سازمان در این خصوص مطرح میشود که شعار امسال «مراقبت از گوش و شنوایی برای همه؛ بیایید آن را به واقعیت تبدیل کنیم» است و بروشورها، پوسترها و اینفوگرافهای مختلف در خصوص مراقبت شنوایی و سلامت گوش و پیامها و محتواهای این روز به دانشگاههای مختلف کشور ارسال و ابلاغ شده است.
محمودیان تاکید کرد: پزشکان و مراقبان سلامت باید این موضوع را بین آحاد مردم اشاعه دهند تا مردم در جریان سلامت گوش قرار گرفته و بیشتربه این مساله توجه کنند تا بیشتر بتوانیم جلوی بار این بیماری را بگیریم.
عضو مرکز تحقیقات گوش و حلق و بینی بیمارستان حضورت رسوال اکرم (ص) گفت: روز جهانی شنوایی در سال ۱۴۰۱ بر اهمیت ادغام مراقبتهای گوش و شنوایی در نظام مراقبتهای اولیه تصریح داشته و به عنوان یک جزء ضروری از پوشش سلامت همگانی روی آن تاکید ویژه دارد.
وی اظهار داشت: در پیامهایی که امسال از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام شده آمده است مشکلات گوش و شنوایی یکی از شایعترین مشکلاتی است که سلامت جامعه را تهدید میکند و جامعه در همه گروههای سنی با آن مواجه است.
امکان شناسایی ۶۰ درصد از موارد کمشنوایی در سطح مراقبتهای اولیه
محمودیان با بیان این که بیش از ۶۰ درصد از موارد کم شنوایی را میتوانیم در سطح مراقبتهای اولیه شناسایی کرده و تحت درمان قرار دهیم، تصریح کرد: ادغام مراقبتهای شنوایی و گوش در نظام خدمات اولیه سلامت از طریق آموزش و ظرفیت سازی سلامت گوش و شنوایی در سطح PHC امکانپذیر است.
وی خاطرنشان کرد: ادغام برنامه سلامت شنوایی در نظام سلامت پایه کشور کاملا دسترسی عدالت محور را برای همه مردم میسر میکند. زیرا ایران یکی از پیشروترین کشورهاست که در اقصی نقاط روستاهای آن مراکز بهداشتی، درمانی وجود دارند و ظرفیت برنامه سلامت گوش هم در این شبکه لحاظ شده است.
عضو مرکز تحقیقات گوش و حلق و بینی بیمارستان حضرت رسوال اکرم (ص) گفت: ابلاغ این ادغام در کشور ایران در بین ۲۲ کشورهای منطقه شرق مدیترانه (امرو) منحصر به فرد است.
وی با بیان اینکه کتاب ها، دستورالعملها و راهنماهای آموزشی جدید توسط وزارت بهداشت تدوین و به همه دانشگاهها و مراکز بهداشتی و درمانی ابلاغ شده است، اظهار داشت: در اهداف امسال روز جهانی شنوایی، توجه تصمیم گیرندگان، دولتها و گروههای جامعه مدنی به توصیههای سازمان جهانی بهداشت برای ادغام برنامه مراقبتهای گوش در نظام سلامت به طور جدی تاکید شده است.
رییس اداره سلامت گوش وزارت بهداشت با تاکید بر این که مردم باید اهمیت مراقبت از گوش را متوجه شده و حداقل سالی یک بار به چکاپ سلامت گوش و شنوایی خود بپردازند، گفت: پزشکان، متخصصان و مراقبان بهداشت نیز لازم است توجه بیشتری به سلامت گوش و شنوایی افراد داشته باشند.
121458/ع