به گزارش صد آنلاین تا به حال به این فکر کرده اید که چرا گوش هایتان جرم دارند یا چرا باد شکم دارید؟ این کارهای به ظاهر مشمئز کننده ی بدن مان در حقیقت برای حفظ سلامت کلی ما هستند. به همین دلیل شاید بدبو، بدمنظره یا دردسری تمام عیار به نظر برسند اما برای داشتن بهترین عملکرد ممکن به آن ها نیازمندید. در ادامه با کاربرد آن ها آشنا خواهیم شد.
۱- جرم گوش
اگر در گوش خود احساس گرفتگی می کنید، ممکن است به دلیل انباشت جرم باشد. اما جرم گوش اگر آسیب و اذیتی نداشته باشد، در حقیقت مفید است. جرم گوش نه تنها چیزی طبیعی، بلکه ضروری هم هست، چرا که از گوش در برابر چیزهایی که می توانند به پرده ی آن صدمه بزنند محافظت می کند، مثل گرد و غبار، مو یا حشرات کوچک. برخی عوامل ممکن است بر روی مقدار جرم گوش تأثیر بگذارد، از جمله جراحی یا ترومای سابق گوش، عفونت مکرر گوش، یا استفاده از سمعک یا گوش گیرهای عمیق. اگر مشکل جدی ای مثل نقص شنوایی یا عفونت ندارید، به جرم گوش هایتان کاری نداشته باشید. به خاطر داشته باشید که نیازی به پاک کردن گوش ها با گوش پاک کن نیست و ضرر این کار بیشتر از فایده ی آن است، چرا که جرم را بیشتر به داخل گوش فشار می دهد. این در حالی است که جرم گوش به طور طبیعی و خودکار، بدون نیاز به هیچ کمک بیرونی، به تدریج از آن خارج می شود.
۲- ترشحات نوک سینه
همه ترشح نوک سینه ندارند. با این حال، زنانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند ممکن است آن را تجربه کنند. در مراحل اولیه ی شیردهی، بدن ترجیح می دهد بیشتر از میزان کافی شیر تولید کند. از آنجایی که بدن سعی دارد نقطه تعادل عرضه و تقاضای میان مادر و نوزاد را پیدا کند، ممکن است دست آخر با ترشح نوک سینه و لباسی خیس رو به رو شوید. ترشح نوک سینه امری طبیعی در فرآیند شیردهی است و نشان دهنده ی تولید زیاد شیر در بدن مادر است. در صورت داشتن ترشحی دیگر از نوک سینه ها، یا احساس درد، به پزشک مراجعه کنید.
۳- باد شکم
دفع باد شکم شاید کاری خجالت آور و زننده به نظر برسد، اما نتیجه ی طبیعی فرآیند گوارش است. بدن با این کار هم هوای بلعیده شده را دفع می کند و هم محصول جانبی تخمیری مواد غذایی هضم نشده را. حجم باد شکم و تعداد دفعات وقوع آن می تواند از فردی به فردی دیگر بسیار متفاوت باشد و رژیم غذایی، میزان فعالیت بدنی، مصرف آنتی بیوتیک ها و حتی ارتفاع می تواند روی آن اثر بگذارد. همچنین داشتن باد شکم ممکن است نشان دهنده ی فیبر زیاد رژیم غذایی شما باشد، امری که به سلامت روده ها و میکروبیوم آن کمک می کند. به علاوه، دفع باد شکم می تواند به جلوگیری از دردهای شکمی و نفخ ناخواسته کمک کند، دو مشکلی که معمولاً بر اثر محبوس شدن باد شکم به رخ می دهند. باد شکم گرچه چیزی طبیعی است اما در مقدار زیاد نه. نفخ و شکم درد ناشی از باد زیاد شکم می تواند نشانه ی مشکلات پزشکی جدی ای باشد که باید توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرد. دفع بیش از ۲۰ بار باد شکم در روز، مقدار زیادی محسوب می شود. گرچه این مسأله بیشتر از فیبر زیاد رژیم غذایی ناشی می شود، اما در مواد نادر ممکن است نشانه ی مشکلات دیگری همچون بیماری کرون (نوعی بیماری گوارشی) یا سندرم دامپینگ (عارضه جانبی عمل جراحی لاغری) باشد.
۴- آروغ
آروغ زدن گرچه کار ناپسندی محسوب می شود اما شاید گاهی به خاطر سلامت خود مجبور به انجام آن شده باشید. آروغ زدن روش بدن برای دفع گاز اضافه ی معده است و گرچه مشمئز کننده به نظر می رسد، اما یکی از فعالیت های طبیعی بدن است. وقتی غذا یا نوشیدنی ای را می بلعیم، پس از عبور از مری به معده می رسد، جایی که اسید معده و آنزیم های گوارشی در آن مشغول کارند تا مواد غذایی را تجزیه و تبدیل به مواد مغذی ای کنند که بدن از آن ها برای تأمین انرژی خود استفاده می کند، امری که باعث تولید گاز در جریان این فرآیند می شود. اگر همیشه آروغ خود را نگه می دارید، چون از بیرون دادن آن خجالت می کشید یا از انجامش خوش تان نمی آید، ممکن است دچار نفخ و ورم شکم شوید که ممکن است اذیت کننده باشد. آروغ زدن چند باره نگرانی ای ندارد، اما اگر ادامه پیدا کرد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. آروغ زدن گرچه امری طبیعی است، اما می تواند نشانه ی مشکلات پزشکی ای همچون رفلاکس معده، سوء هاضمه، گاستریت (التهاب حاد معده)، زخم معده یا سندروم روده تحریک پذیر باشد.
۵- ترشحات واژن
هنگام استفاده از دستشویی ممکن است متوجه ترشحات واژن خود شده باشید. این ماده ی شفاف ژل مانند شاید مشمئز کننده به نظر برسد، اما درواقع نشان دهنده ی سالم بودن دستگاه تناسلی شما است. ترشحات واژن روش بدن برای دفع سلول های مرده و باکتری ها، حفظ تمیزی واژن و جلوگیری از عفونت آن است. ترشحات واژن گرچه چیزی طبیعی است، اما اگر بویی ماهی گونه داشت، باعث خارش شد یا تغییر رنگ داد، به پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود چه مشکل پزشکی یا عفونتی عامل آن است.
۶- مخاط بینی
بعد از فین کردن به احتمال زیاد با مقداری مخاط مواجه می شوید. مخاط به طور طبیعی توسط سلول های درون دهان، حلق، بینی و سینوس ها تولید می شود. مخاط نقش مهمی در روان کردن مجرای تنفسی فوقانی و تحتانی و حفظ آن دارد. بافت لغزنده ی مخاط کمک می کند محرک های بالقوه به دام بیافتند و با برخورداری از پادتن ها و پروتئین هایی ویژه به مقابله با میکروب های مضری که ممکن است وارد مجرای تنفسی شوند کمک می کند. مخاط سالم و طبیعی اغلب رقیق و شفاف است اما اگر به سرماخوردگی یا به بیماری ریوی دیگری مبتلا شوید، مخاط می تواند غلیظ و رنگی شود و تنفس را دشوار کند.
۷- مدفوع
مدفوع شاید بو و ظاهر ناخوشایندی داشته باشد اما اجابت مزاج مکانیسمی است برای بدن تا از مواد غیر قابل هضم خلاص شود. به طور کلی انجام اجابت مزاج از ۳ بار در روز تا ۳ بار در هفته طبیعی محسوب می شود. مدفوع سوسیس مانند و ترک دار، یا مدفوع نرم و روان یا مار مانند، شکل ایده آل مدفوع محسوب می شود. هر شکلی از مدفوع با ویژگی هایی بسیار متفاوت از توصیفات ذکر شده باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد. مدفوع کردن گرچه امری طبیعی است اما تغییرات اجابت مزاج می توانند نشانه ای از وضعیت سلامت کلی باشند. مثلاً در صورت داشتن یبوست مزمن، اسهال، یا مدفوع خونی، باید به پزشک مراجعه کنید.
۸- چرک
ابتلا به عفونتی همچون استافیلوکوک (نوعی عفونت باکتریایی) یا فولیکولیت (عفونت فولیکول مو) ممکن است باعث به وجود آمدن چرک شود، چیزی که شاید بدمنظره باشد اما در حقیقت مفید است. چرک ناشی از عفونت، مجموعه ای از گلبول های سفید دفاعی است که به باکتری ها حمله می برند تا آن ها را به دام اندازند و از میان ببرند. بعد از به وجود آمدن یک زخم، داشتن مقداری چرک برای مدتی کوتاه – حدود یک یا دو روز – امری طبیعی است. این بدان معنی است که گلبول های سفید در محل زخم جمع شده و مشغول کارند تا با میکروب ها مقابله کنند. اگر زخم رو به بهبودی باشد، چرک معمولاً بی بو است و تغییر رنگ نمی دهد. با این حال، اگر دچار عفونت شده باشید، ممکن است چرک بوی خاصی داشته باشد و وقتی به محل زخم دست می زنید، احساس داغی کنید. در این حالت، باید در اسرع وقت برای درمان زخم و دریافت داروی مناسب به پزشک مراجعه کنید.
21456/خ