قبل از اینکه بخواهیم درباره گیاهان دارویی یا گیاهان درمانی صحبت کنیم ، ابتدا باید آنرا تعریف کنیم . داروهای گیاهی یا همان گیاهان درمانی که در کشور ما به گیاهان دارویی شهرت یافته است به همه نوع گیاهان با ساقه یا گل و میوه که بافت ساقه چوب نیست شاره میشود .
این نوع گیاهان که عمدتا پس از تولید میوه از بین میروند و عمر نه چندان زیادی دارند ، دارای خاصیت های متنوعی هستند که بنابر تحقیقات محققان برای انواع امراض شناخته شده کاربرد وسیعی دارند .
با همه این تفاسیر، صد آنلاین و سایر مقالات علمی تاکید بر این دارند که تحت هیچ شرایطی نباید این درمان ها را بدون مشورت پزشک متخصص آشنا به گیاهان دارویی و به صورت خودسرانه انجام داد.
۱- گیاه دارویی بابونه: اولین دارو گیاهی که ما به شما معرفی می کنیم گیاه بابونه است . اما چرا این گیاه به عنوان اولین عضو از خانواده گیاهان دارویی معرفی شده است ؟ علت آن است که طیف وسیعی از درمان بیماری ها را با خود به همراه دارد و تقریبا در دسته بدون عارضه ترین گیاهان دارویی در زمین نام گرفته است .
۲- سیر: از دیگر فواید گیاهان دارویی خواص آنتی اکسیدان و آنتی باکتریال آنهاست که در سیر به وفور یافت میشود ، شما برای داشتن یک زندگی سالم و به یک آنتی بیوتیک طبیعی نیاز دارید که میتوانید آنرا در سیر بیابید . سیر دومین گیاه برتر از لیست گیاهان دارویی است که به علت عدم آگاهی از خواص و فواید سیر در سفره های مردم کشورمان به ندرت یافت میشود . شاید یکی از دلایل عدم استفاده از آن ایجاد بوی بد در دهان است که باید گفت این داروی گیاهی آنقدر فواید دارد که بوی بد دهان در مقابل آن هیچ محلی از اعراب ندارد.
۳- زنجبیل : زنجبیل یکی از مهمترین گیاهان دارویی می باشد که خواص و فواید بسیار زیادی را دارا می باشد. این گیاه دارای سرشار از خواص آنتی بیوتیکی، آنتی اکسیدان، ضد التهاب، ضد سرطان، ضد قارچی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی بوده و به واسطه این خواص سبب کاهش رادیکال های آزاد که منجر به سرطان می شوند شده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. همچنین سبب بهبود گردش خون، درمان سرماخوردگی و گلو درد، تنظیم اشتها، تنظیم قند خون و... می شود. در صورتی که از داروهای فشار خون و یا قلبی استفاده می کنید، پیش از مصرف زنجبیل حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
۴- شیرین بیان : چهارمین گیاه از گیاهان دارویی اختصاص دارد به گیاه شیرین بیان ! این گیاه از قدیم ( بیش از ۱۵۰۰ سال پیش ) برای درمان مشکلات گوارشی ، درد ها و برخی بیماری مورد استفاده قرار میگرفت که در قسمت خواص شیرین بیان به آن اشاره خواهیم کرد .
۵- زالزالک : یکی دیگر از دسته گیاهان درمانی است که با اعمال آرامش و رفع اضطراب بر روی سیستم قلبی و عروقی ، آن را به یکی از بهترین نوع از انواع گیاهان دارویی برای تسکین قلب و استرس تبدیل می کند.
۶- گیاه گزنه ششمین گیاه از لیست گیاهان دارویی پر طرفدار است که خاصیت های بسیاری دارد . از ریشه گزنه برای بیماری های مفاصل ، به عنوان ادرار آور و به عنوان قابض استفاده می شود . قسمتهای فوقانی گیاه گزنه همراه با مقدار زیادی مایعات در دفع سنگ های کلیه و عفونت های دستگاه تناسلی و ادراری و از قسمت های هوایی آن برای درمان حساسیت ، آرتروز , آلرژی های فصلی ، کنترل دیابت و تب یونجه استفاده میشود.
۷- گیاه اکالیپتوس : هفتمین گیاه درمانی و دارویی که میخواهیم درباره آن بحث کنیم اکالیپتوس است . گیاه اکالیپتوس یک گیاه عجیب با دارا بودن سایر خواص گیاهان دارویی است که ویژگی های منحصر به فردی را در شناسنامه گیاهی خود به ثبت رسانده است .
۸- گیاه خار مریم : تاکنون درباره خواص گیاهان دارویی بر روی سلامت جسم صحبت کردیم ، بد نیست کمی هم درباره تاثیر گیاهان بر روی افکار و روان صحبت کنید . گیاه خار مریم از دسته داروهای گیاهی است که میتواند به درمان مشکلات فکری ، روحی و خلقی کمک بسیاری کند . گیاه دارویی خار مریم به جهت دارا بودن ارزش دارویی علمی و اثبات شده در قدیم میان مردم به عنوان یک غذا مصرف می گردید .
۹- قاصدک : قاصدک گیاهی ادرار آور می باشد که از این طریق می تواند به سم زدایی از بدن کمک نماید. همچنین پتاسیم موجود در قاصدک جهت درمان اگزما ، مشکلات روده، آرتروز و تنظیم قند خون مناسب می باشد.
۱۰- بومادران : بومادران این گیاه نیز طبیعت گرم دارد. از برگ و گل های گیاه بومادران جهت تقویت جریان خون در جراحات جزئی استفاده می شود . همچنین دم نوش این گیاه جهت مبارزه با ویروس سرماخوردگی بسیار مفید می باشد. از دیگر فواید این گیاه می توان به رفع خستگی، ضدعفونی کننده، ضد انگل، برطرف نمودن دردهای استخوانی و روماتیسم اشاره کرد.
۱۱- رزماری : گیاه رزماری این گیاه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی بوده که سبب پشتیبانی بسیاری از عملکردهای بدن می شود. همچنین کارنوزول و رزمارینیک موجود در این گیاه، آنتی اکسیدان هایی هستند که در حفظ سلامت بدن نقش موثری دارند. از این گیاه می توان به صورت دم نوش، چاشنی غذا و یا به صورت موضعی استفاده نمود.
۱۲- گیاه اسطوخودوس : دهمین گیاهی که میخواهیم به شما معرفی کنیم گیاه اسطوخودوس است . این گیاه به سبب رایحه بسیار خوبی که دارد در حوزه آروماتراپی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و در این حوزه از خواص اسطوخودوس برای تسکین و آرامش اعصاب بسیار یاد شده است .
۱۳- آلوئه ورا : این گیاه طبیعت معتدلی دارد و خواص ضد التهاب گیاه آلوئه ورا سبب آن شده است که سالهاست مردم از این گیاه برای درمان سوختگی، بریدگی یا عفونت های سطحی استفاده می کنند. همچنین این گیاه را در صورتی که با آب مصرف کنید برای هضم غذا نیز عالی است. علاوه بر موارد ذکر شده، آلوئه ورا جهت کاهش قند خون، ترمیم بافت های پوست، از بین بردن ترشی معده و کیسه صفرا، رفع اگزما اطراف چشم و... مفید می باشد.
۱۴- آویشن : این گیاه دارویی دارای خواص آنتی بیوتیکی و ضد قارچی می باشد. که جهت درمان سرماخوردگی، گلودرد و... مفید می باشد.
۱۵- مرزنجوش : به طور معمول از برگ ، گل و جوانه های این گیاه استفاده می شود . عطر گرم گیاه مرزنجوش می تواند سیستم عصبی و روح و روان شما را تقویت کند و موجب کاهش وسواس فکری شود . موارد مصرف مرزنجوش که از زمره گیاهان دارویی پرمصرف می باشد
۱۶- دارچین : این گیاه نیز از مهم ترین خواص آن میتوان به خاصیت ضد عفونی کننده دارچین اشاره کرد که موجب می شود به عنوان یک ماده ی نگهدارنده ی طبیعی مطرح شود . ضد باکتریایی ، ضد میکروبی ، ضد التهاب و تسکین دهنده درد تنها جزء کوچکی از فواید دارچین می باشد . برخی از مطالعات ویکی سرا نشان داده است که ، گیاه دارچین حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و به طور شگفت آوری می تواند در مبارزه با اختلالات عصبی و بیماری های قلبی مفید واقع شود . علاوه بر مصرف این گیاه می توانید از خواص دمنوش دارچین نیز بهره مند شوید .