فاتح جاموس، مخالف سوری و بنیانگذار جریان "راه مسالمتآمیز تغییر" در گفتگویی با برنامه "بایجاز" در شبکه المیادین، بر لزوم گفتگو با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه برای رسیدن به یک افق تاکید کرد.
جاموس اظهار کرد: بدون گفتگوی واقعی میان اپوزیسیون و رئیس جمهور یا نماینده آن، در واقع نمیتوان به افقی دست یافت.
این مخالف سوری افزود: فراکسیونهای گستردهای از اپوزیسیون سوریه میدانستند که به نظر میرسد کشورهای زیادی مداخله انسانی در سوریه را آغاز کردند اما در اصل برای تقویت راهحل سیاسی با اعمال فشار بر مقامات سوریه تلاش میکنند.
او ادامه داد: کشورهای قدرتمند در فاجعههایی همانند آنچه در سوریه رخ داد، به سرمایهگذاری سیاسی میاندیشند، حتی اگر ظاهر انگیزههایشان انسانی باشد و فکر میکنم عملیات ممانعت از ورود کمکها به برخی مناطق سوریه در واقع نوعی احیای سرمایهگذاری سیاسی است همانگونه که برای بازگرداندن خشونت به برخی مناطق در سوریه تلاش میشود.
جاموس تاکید کرد: انگیزه انسانی در کمکرسانیها تنها به فراکسیونهای اجتماعی بزرگ در داخل سوریه و کشورهایی محدود است که بعد از وقوع زلزله خیلی سریع همبستگی خود را نشان دادند.
او درباره رویکردهای اپوزیسیون سوریه تاکید کرد: اپوزیسیون از کشور و نه دولت سوریه حمایت میکند، تشخیص در این موضوع به ویژه در بحرانها بسیار اهمیت دارد زیرا اگر نهادهای کشور نبودند، نمیتوانستیم با پیامدهای زلزله مقابله کنیم.
این مخالف سوری افزود: گروههای فاشیست در شمال غرب سوریه در تلاش برای سرمایهگذاری سیاسی بوده و در حال حاضر از وضعیت ترکیه برای افزایش سطح مغایرت خود با دولت سوریه استفاده میکنند و این اقدامات در چارچوب جذب ائتلافهای خارجی انجام میشوند.
او ادامه داد: زمانی که از ارتش سوریه در برابر گروههای خطرناک فاشیست حمایت میکنیم، به معنای حمایتمان از دولت سوریه نیست.
جاموس سخنان اسد را سخنانی منطقی و عادی از سوی قدرت واقعی که قادر به صدور و اجرای احکام است، خواند و تاکید کرد، اظهارات اسد سخنانی دارای رویکرد ملی از منظر محتوا و فرم بود. مشکل در مضمون و شکل سخنان اسد نیست بلکه در حاشیه گستردهای است که مقامات سوریه در آن از گروههای مردمی که قبلا نماینده آن بودند به ویژه طبقه متوسط دور شدند.
او افزود: فاصله ایجاد شده میان طبقه متوسط و مسؤولان سوریه به دلیل طبقه فساد و حمایت آن از سوی قانون از یک سو و نفوذ خارجی از سوی دیگر است.
این مخالف سوری درباره پیامدهای سیاسی زلزله اخیر سوریه و ترکیه گفت، وضعیت فاجعهبار در این دو کشور همگرایی میان آنها را تسهیل خواهد کرد و این همگرایی از نیاز تاکتیکی به نیاز استراتژیک برای خروج از باتلاق تغییر خواهد کرد.
او افزود: هرگونه همگرایی میان دمشق و آنکارا برای ایجاد کانالهایی در روابط بد میان دو کشور است و زلزله این روند را سهولت خواهد بخشید.
جاموس در گفتگو با المیادین تاکید کرد: دولت سوریه به دلیل محاصره موجود علیهاش حق دارد به تمامی موضعگیریهایی که از بالاترین نقطه هرم جهانی تا داخل سوریه شده پاسخ سیاسی دهد، سوریه پس از زلزله مجبور بود فعالیت سیاسی کند تا اوضاع وخیمتر نشود.
او ادامه داد: تلاشهایی برای توافق با سوریه از سوی برخی کشورهای حوزه خلیج فارس از طریق امارات انجام شدند، بحران زلزله باعث تسریع در این امر شد اما نه به دلایل انسانی و اخلاقی بلکه به دلایل سیاسی.
این مخالف سوری درباره موضعگیری غرب درباره سوریه گفت: تمامی کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا و حتی سازوکارهای آنها در داخل سوریه به بهبود وضعیت جامعه سوریه اهمیتی نمیدهند.
جاموس در پایان نیز گفت: تمامی کشورها از موضعگیری آمریکا در قبال سوریه وحشت داشتند، و نه تنها پس از زلزله تعلل کردند بلکه به موضعگیریهای سابق خود همسو با سیاست آمریکا ادامه دادند.