بیانیه اجلاس سران ایالات متحده و اتحادیه اروپا درباره اوکراین هیچ اشارهای به وضعیت عملیات ضد حمله کییف یا عزم برای "پیروزی بر روسیه در میدان نبرد" ندارد، در حالی که در خصوص خطر فروپاشی کامل اقتصاد اوکراین هشدار داده است.
بزرگترین بخش این بیانیه به اوکراین اختصاص دارد - یک صفحه و نیم از سند هشت صفحهای که پس از نشست سه ساعته منتشر شد. تنها اشاره به تلاشهای نظامی اوکراین این است که کییف «حق دفاع از خود را دارد» و موضع ایالات متحده و اتحادیه اروپا در مورد کمکهای نظامی «تزلزل ناپذیر باقی میماند».
در این سند آمده است: «ما نیاز فوری به اقدام برای اطمینان از اینکه روسیه نتواند باعث فروپاشی اقتصاد اوکراین شود را تشخیص میدهیم. ما قصد داریم تلاشهای خود را تقویت و اطمینان حاصل کنیم که کمکهای ما پاسخگوی تمام نیازهای اوکراین است."
ایالات متحده و اتحادیه اروپا همچنین تمایل خود را برای همکاری با یکدیگر برای "حفاظت، بازسازی و بازگرداندن بخش انرژی اوکراین به استانداردهای اتحادیه اروپا" ابراز کردند. بروکسل و واشنگتن از روسیه میخواهند «فوراً تمام نیروها و تجهیزات نظامی خود را از مرزهای به رسمیت شناختهشده اوکراین خارج کند» و همچنین «برای جبران خسارات وارده به اوکراین»، آنها قول میدهند تحریمهای ضدروسی را تشدید کنند و به جستجوی راههای قانونی برای انتقال درآمد از داراییهای مسدود شده دولتی روسیه به اوکراین ادامه دهند.
پیش از این، آلکسی رزنیکوف، وزیر دفاع سابق اوکراین گفته بود که هر روز درگیری نظامی، بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای این کشور هزینه دارد. وی همچنین یادآور شد از مجموعه وجوه صندوق کمکهای داوطلبانه از تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ تا به امروز، تنها ۳ درصد برای تأمین مالی نیازهای نظامی کشور صرف شده است.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به پانصد و شصت و پنجمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
وزارت دارایی اوکراین روز جمعه اعلام کرد که طی ۹ ماه اول سال ۲۰۲۳، تقریبا ۶۰ درصد از کل بودجه دولت اوکراین به هزینههای نظامی اختصاص یافت.
این وزارتخانه در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) آمده است: «هزینه های صندوق عمومی بودجه دولتی برای بخش امنیتی و دفاعی بالغ بر ۱۲۵۵.۴ میلیارد گریونا (بیش از ۳۴.۳ میلیارد دلار) است که ۵۹.۳ درصد از کل بودجه میشود. این وجوه برای کمک هزینه پرداخت حقوق پرسنل نظامی و افسران پلیس، خرید سلاح و تجهیزات و همچنین حمایت پزشکی از نیروها استفاده شده است.»
پیش از این، در اواسط سپتامبر، دنیس اشمیگال، نخست وزیر اوکراین اعلام کرد که دولت اوکراین پیش نویس بودجه دولتی سال ۲۰۲۴ را تصویب کرده که در آن به طور قابل توجهی هزینههای نظامی افزایش یافته است. به گفته وی، کییف قصد دارد یک تریلیون و ۶۸۵ میلیارد گریونا (۴۲ میلیارد دلار) را برای بخش دفاعی اختصاص دهد.
مجله آمریکایی نیوزویک صبح امروز، شنبه، گزارش داد که عملیات ضد حمله نیروهای مسلح اوکراین موفقیت آمیز نبود، اهداف آن محقق نشد و فصل باران و آب و هوای سخت زمستانی نیز به زودی وضعیت نیروها را بدتر خواهد کرد.
ویکتور تریگوبوف، سرگرد نیروهای مسلح اوکراین در گفتگو با به این مجله اعتراف کرد: باران های پاییزی و سرمای سخت زمستان همه چیز را تغییر میدهد. مسئله بر سر بقای بهترینها است و تنها کسانی که بتوانند با شرایط جدید سازگار شوند، نجات خواهند یافت. ولی نیروهای بسیج شده قادر به سازگاری با این شرایط نیستند.
این نشریه با اشاره به دشوار شدن مسیر یابی و حرکت در جاده ها در فصل سرما، معتقد است که حتی تامین منابع جدید کمکهای نظامی از سوی ایالات متحده هم نمی تواند برتری نیروها را تغییر دهد که اکنون هم به نفع طرف اوکراینی نیست. تحلیلگر راهبردی مرکز مطالعات امنیتی لاهه به نیوزویک گفت: «این نگرانی کاملاً جدی است که مجبور شویم بپذیریم که اوکراین دیگر فرصتی برای دستیابی به موفقیت نظامی و ارضی ندارد.»
جیک سالیوان، مشاور رئیس جمهور آمریکا در امور امنیت ملی، شب گذشته در یک نشست مطبوعاتی آنلاین برای خبرنگاران اعلام کرد که بودجه فدرال ایالات متحده برای کمک به اوکراین در حال اتمام است.
سالیوان گفت: بودجه و اختیاراتی که قبلاً توسط کنگره تأیید شده بود تقریباً تمام شدهاند و ما به اقدام سریعی از جانب کنگره نیاز داریم تا اطمینان حاصل شود که میتوانیم به نیازهای میدان نبرد اوکراین و محافظت از مردم آن ادامه دهیم.
مشاور بایدن در این نشست بر لزوم تثبیت حمایت از اسرائیل در پرتو دور جدید درگیری بین حماس و اسرائیل نیز تاکید کرد و گفت که دولت جو بایدن اکنون به دنبال تأمین مالی برای سرمایه گذاری در زمینه دفاعی ، از جمله تقویت سیستم های دفاع هوایی و موشکی اسرائیل است.
نشریه EUobserver صبح امروز گزارش داد که کمیسیون اروپایی به زودی رایزنیهای خود را با تعدادی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد جزئیات بسته دوازدهم احتمالی تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه آغاز خواهد کرد.
این نشریه مینویسد: «آخر هفته جاری یا اوایل هفته آینده، کمیسیون اروپایی آماده است تا رایزنیها درباره دوازدهمین بسته تدابیر محدودکننده را پشت درهای بسته با پایتختهای اتحادیه اروپا آغاز کند.»
همانطور که اشاره شده، تحریمهای جدید ممکن است شامل ممنوعیت خرید الماس روسیه باشد. یک دیپلمات اروپایی که ترجیح داد نام خود را فاش نکند، به این نشریه گفت که کشورهای غربی G۷ آماده هستند تا در آینده نزدیک ممنوعیت سنگهای قیمتی روسیه را اعلام کنند.
لیتوانی و لهستان گزینههای مورد نظر خود را برای تحریم ارائه کردند. در میان این پیشنهادات، حق وتو بر خرید اورانیوم، گاز طبیعی مایع و فولاد از روسیه وجود دارد. آنها همچنین ۷۷ کالای ضروری برای ارتش روسیه را شناسایی کردند که به نظر آنها صادرات آنها باید ممنوع شود.
جمهوری استونی قصد دارد به دنبال تحریم کامل روابط تجاری با روسیه باشد.
آژانس خبری بلومبرگ روز جمعه با استناد به بیانیه کاخ سفید گزارش داد که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز جمعه از کنگره خواست تا با تخصیص کمک نظامی و دیگر کمکهای اضافی به اوکراین و اسرائیل به مبلغ کلی حدود ۱۰۶ میلیارد دلار موافقت کند.
طبق این اطلاعات، از این مبلغ، پیشنهاد شده ۱۴.۳ میلیارد دلار برای تقویت نیروهای دفاعی اسرائیل پس از دور جدید درگیری فلسطین و اسرائیل اختصاص یابد. علاوه بر این، بایدن از کنگره درخواست کرد تا ۱۰ میلیارد دلار هم برای کمک های بشردوستانه به مردم فلسطین اختصاص دهد. بایدن همچنین ۱۳.۶ میلیارد دلار برای تامین امنیت مرز ایالات متحده و مکزیک و ۷.۴ میلیارد دلار برای سایر اهداف امنیت ملی درخواست کرد.
یک روز قبل گزارش شد که پنتاگون گویا قصد دارد دهها هزار گلوله توپ ۱۵۵ میلی متری که برای اوکراین در انبارهای تسلیحاتی کنار گذاشته شده بود، را به اسرائیل بفرستد.
جیمز ونس، سناتور جمهوریخواه از ایالت اوهایو، ابراز عقیده کرد که جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، از دور جدید درگیری در خاورمیانه برای تامین ادامه کمکها به کییف استفاده کرده است.
این سیاستمدار در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) نوشت: «کاری که بایدن انجام میدهد نفرت انگیز است. او از کودکان کشته شده در خاورمیانه استفاده میکند تا سیاست فاجعهبار خود در اوکراین را به مردم ساده آمریکایی بفروشد».
سناتور ونس تاکید کرد: صحبت بر سر دو مشکل کاملاً متفاوت با هم است. چنین تلاشی از سوی رئیس جمهور بایدن برای استفاده از اوضاع اسرائیل به عنوان پوشش سیاسی برای ادامه کمک به اوکراین توهین به مردم آمریکاست.
مارجوری تیلور گرین، نماینده ایالت جورجیا نیز در مخالفت با درخواست جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از کنگره برای حمایت از اوکراین و اسرائیل صحبت کرد.
او روز جمعه در شبکه اجتماعی X نوشت: «من مخالف تخصیص بودجه برای حفاظت از دیگر کشورها هستم. در حالیکه برای مقامات واشنگتن، مشکلات داخلی ایالات متحده باید در اولویت باشد.»
خانم تیلور گرین یادآور شد که در ایالات متحده مشکل حاد مهاجران غیرقانونی وجود دارد که نیاز به راه حل فوری دارد. در چنین شرایطی شهروندان آمریکایی "نمی توانند" هزینه کمک مالی به کشورهای دیگر را قبول کنند.
النا زلنسکایا، همسر رئیس جمهور اوکراین از نمایندگان سرویس گوگل خواست در نقشههای خود شبه جزیره کریمه را به عنوان قلمروی متعلق به کشور اوکراین نشان دهند.
او در کانال تلگرام خود نوشت: نکته اینجاست که وقتی به اوکراین روی نقشه نگاه کنیم، همه مناطق آن از جمله کریمه را ببینیم. بازگشت کریمه به اوکراین - حداقل در بعد دیجیتالی - دستاوردی مهم برای اوکراین خواهد بود.
شبه جزیره کریمه به همراه بندر سواستوپول در سال ۲۰۱۴ پس از برگزاری همه پرسی که در آن اکثریت ساکنان منطقه به اتحاد مجدد با فدراسیون روسیه رای دادند، بخشی از خاک روسیه شد. در عین حال، کییف از به رسمیت شناختن نتایج همه پرسی خودداری کرده و کریمه را همچنان قلمرو خود میداند.
نشست بین المللی پیرامون اوکراین در کشور مالت که در تاریخ ۲۸ و ۲۹ اکتبر برگزار خواهد شد که تلاشی دیگر برای ادامه ترویج "فرمول صلح" رئیس جمهور اوکراین است که پیش از این نیز در کپنهاگ و جده انجام شد. همانطور که یک منبع دیپلماتیک یادآور شده، ولی روسیه بار هم به این نشست دعوت نشده است.
به گفته وی، مسکو قطعا از این موضوع آگاه است، زیرا ماهیت ضد روسی بودن این گرد هم آیی آشکار است. البته تا آنجا که ما می دانیم، فهرست کشورهای دیگر نیز هنوز مشخص نشده است.
این دیپلمات اعتراف کرد که قالب چنین جلساتی در حال "کوچک شدن" است، زیرا تعداد رو به رشد کشورهای "دارای حاکمیت ملی و روابط خوب با روسیه" از الگوی غرب جمعی در این مسیر پیروی نکرده و چنین دعوتهایی را رد می کنند. ضمن اینکه دو نشست قبلی در کپنهاگ و جده هم نتیجهای نداشتند.
روز جمعه وزارت امور خارجه، امور اروپا و تجارت مالت اعلام کرد که نشست بین المللی درباره اوکراین در روزهای ۲۸ و ۲۹ اکتبر در این کشور برگزار می شود که کار نشست های مشابه قبلی در کپنهاگ و جده را ادامه خواهد داد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه در یک نشست خبری تاکید کرد که لفاظیهای جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در قبال ولادیمیر پوتین، در سطح یک رئیس دولت نیست و با اصول دیپلماتیک مغایرت دارد.
پسکوف در واکنش به سخنرانی بایدن خطاب به ملت آمریکا که طی آن تلاش کرد بین جنبش فلسطینی حماس و روسیه تشابهاتی را القا کند، گفت: «به طور کلی، مضمون پوتین در لفاظیهای تشکیلات آمریکایی از سطوح پایین، متوسط و بالاتر ثابت است، نام پوتین بخشی جدایی ناپذیر از حیات سیاسی داخلی مقامات واشنگتن شده و ما این را با چشم غیرمسلح هم میبینیم.»
وی یادآور شد که این لفاظیها با وضعیت بالقوه خطرناک در عرصه بین المللی، به ویژه درگیری در خاورمیانه توضیح داده میشود. در حالی که چنین سخنانی اصلاً برای رهبران مسئول دولتها مناسب نیست و بعید است که چنین برخوردی در سطح بالای کشورها قابل قبول باشد.
سخنگوی کرملین همچنین یادآور شد که بایدن وعده داد که شخصا و ایالات متحده در کل تلاش خواهند کرد روسیه را مهار کند و این موضوعی است که مسکو از مدتها قبل از آن مطلع است. پسکوف افزود: «در عین حال، بایدن یک کلمه هم نگفت که همه تلاشهایش تا به امروز کاملاً بیاثر بوده و در آینده نیز همچنان بیاثر خواهند بود».
وزارت دفاع روسیه روز جمعه گزارش داد که سامانههای پدافند هوایی روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته موفق شدهاند ۷ فروند هواپیمای میگ-۲۹ اوکراینی را سرنگون کنند.
طبق این اطلاعات، در مجموع، طی هفته گذشته، ارتش روسیه ۱۲ هواپیمای ارتش اوکراین را منهدم کرد. در میان آنها ۱۰ جنگنده میگ-۲۹ و دو هواپیمای تهاجمی سوخو-۲۵ وجود دارد. علاوه بر این، دو بالگرد میگ-۸ نیروی هوایی اوکراین نیز سرنگون شدند.
وزارت دفاع روسیه افزود، از تاریخ ۱۴ تا ۲۰ اکتبر، نیروهای مسلح چهار حمله با سلاح های بسیار دقیق و هواپیماهای بدون سرنشین به تاسیسات و مکانهای تجمع نیروهای مسلح اوکراین انجام دادند. همچنین طی این هفته ۳۱۴ فروند پهپاد ارتش اوکراین، ۳۵ موشک HIMARS، دو فروند موشک تهاجمی اس-۲۰۰، پنج موشک عملیاتی- تاکتیکی و ۶ بمب JDAM رهگیری و منهدم شدند.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «در مجموع از ابتدای عملیات ویژه نظامی، ۵۰۰ فروند هواپیما، ۲۵۲ بالگرد، ۸۱۰۴ هواپیمای بدون سرنشین، ۴۴۱ سامانه موشکی ضدهوایی، ۱۲۷۷۸ دستگاه تانک و سایر خودروهای زرهی رزمی، ۱۱۶۵ خودروی جنگی چندگانه موشک پرتاب، ۸۸۳۷ سامانه موشکی... توپخانه و خمپاره و همچنین ۱۴۴۶۳ واحد خودروی ویژه نظامی دشمن از بین رفته است.»
ادگارس رینکویچس، رئیس جمهور لتونی روز گذشته اعلام کرد که کشورهای شرکت کننده در اتحاد آتلانتیک شمالی ممکن است دریانوردی کشتیهای روسی در آبهای دریای بالتیک را در صورت اثبات دخالت مسکو در آسیب رساندن به خط لوله گاز بالتیک کانکتور Balticconnector ببندند.
این سیاستمدار تاکید کرد که اگر "مقصر بودن روسیه" در آسیب رساندن به خط لوله گاز بالتیک که استونی و فنلاند را به هم وصل میکند ثابت شود، می توان چنین اقدامی را انجام داد. وی گفت: به نظر من، ناتو باید اساساً دریای بالتیک را به روی کشتیهای روسی ببندد. این کار میتواند انجام شود و کشتیهای روسی باید متوقف شوند.
به عقیده وی، اولین پاسخ باید افزایش گشت زنیهای ناتو در منطقه دریای بالتیک باشد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که کشورهای غربی باید کمک رسانی بدون تفکر به مقامات کییف را متوقف کنند و وضعیت واقعی امور و همچنین موقعیت روسیه را در نظر بگیرند.
وی در یک مصاحبه تلویزیونی یادآور شد: «رئیس جمهور ولادیمیر پوتین این هفته در حالی که در پکن حضور داشت، مجدداً به بیهودگی تلاشهای غرب اشاره کرد که با تمام توان قصد دارد مصائب کییف را طولانی تر کند و به زور آن را همچنان سرپا نگه دارد. من فقط میتوانم اضافه کنم که ضروری است فورا تغذیه رژیم کییف متوقف شود و با در نظر گرفتن واقعیتهایی که در میدان نبرد جریان دارد و منافع اصولی روسیه که در زمان شروع عملیات ویژه تعیین شده، مذاکره کنیم.»
لاوروف تاکید کرد که آمریکاییها و اروپاییها خیالباف هستند و خود را به پیروزی سریع اوکراین متقاعد میکنند. وی افزود: «در حالی که "این امید کاملاً دور از ذهن و تبلیغات خودسرانه است. آنها تصور می کنند که با ادامه کمک به کییف می توانند "در میدان جنگ پیروز شوند" و بنابراین باید هر کاری انجام دهند تا این اتفاق بیفتد. اگر چنین خودباوری به آنها در زندگی کمک کند، پس خدا قاضی آنهاست. ما نیز کار خود را انجام خواهیم داد. ما نیز اهداف خود را داشته و برای یک هدف عادلانه مبارزه میکنیم.»
انتهای پیام/21111321AQ