دیابت نوع 2 وضعیتی است که به دلیل مشکل در نحوه تنظیم بدن و استفاده از قند به عنوان سوخت رخ میدهد. این وضعیت در طولانیمدت به گردش بیش از حد قند در خون منجر میشود و در نهایت، سطح بالای قند خون میتواند منجر به اختلال در سیستم گردش خون، عصبی و سیستم ایمنی شود.
دیابت نوع 2 قبلا به عنوان دیابت بزرگسالان شناخته میشد، اما دیابت نوع 1 و نوع 2 میتواند در دوران کودکی و بزرگسالی شروع شود. این نوع دیابت در افراد مسن شایعتر است. هیچ درمانی برای دیابت نوع 2 وجود ندارد. کاهش وزن، تغذیه خوب و ورزش میتواند به مدیریت این بیماری کمک کند. اگر رژیم غذایی و ورزش برای کنترل قند خون کافی نباشد، لازم است داروهای دیابت یا انسولین درمانی مصرف کنید.
علائم دیابت نوع 2 به کندی ایجاد میشود. ممکن است سالها به دیابت نوع 2 مبتلا باشید و ندانید. اگر این نوع دیابت علائم داشته باشد، این علائم عبارتند از:
در صورت مشاهده علائم دیابت نوع 2 به پزشک مراجعه کنید.
دیابت نوع 2 به علت دو مشکل ایجاد میشود:
1- سلولهای ماهیچهها، چربی و کبد در برابر انسولین مقاوم میشوند به همین دلیل هم سلولها قند کافی دریافت نمیکنند.
2- لوزالمعده نمیتواند برای حفظ سطح قند خون در محدوده سالم، انسولین کافی تولید کند.
اضافهوزن و کمتحرکی، عوامل کلیدی موثر در دیابت نوع دو هستند.
انسولین، نحوه استفاده بدن از قند را به روشهای زیر کنترل میکند:
گلوکز، (نوعی قند) منبع اصلی انرژی برای سلولهایی است که ماهیچهها و سایر بافتها را میسازند. استفاده و تنظیم گلوکز شامل این موارد است:
این عوامل، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهند:
اضافهوزن یا چاقی، اصلیترین ریسک ابتلا به دیابت نو دو است.
ذخیره چربی در شکم (به جای باسن و ران) نشاندهنده خطر بیشتر است.
هر چه فعالیت شما کمتر باشد، خطر ابتلا به دیابت بیشتر است. فعالیت بدنی به کنترل وزن کمک میکند.
در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع دو دارند، خطر ابتلا بیشتر است.
افزایش خطر با سطوح پایین کلسترول «خوب» و سطوح بالای تری گلیسیرید مرتبط است.
خطر ابتلا به دیابت نوع 2 با افزایش سن بهویژه پس از 35سالگی افزایش مییابد.
پیشدیابت، وضعیتی است که در آن سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که به عنوان دیابت طبقهبندی شود. این مشکل در صورت عدم درمان، به دیابت نوع دو تبدیل میشود.
خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا بودهاند و افرادی که نوزادی با وزن بیش از 4کیلوگرم به دنیا آوردهاند، بیشتر است.
قند خون بالا در طول زمان میتواند به اعصاب آسیب برساند یا آنها را از بین ببرد که ممکن است منجر به گزگز، بیحسی، سوزش، درد یا در نهایت از دست دادن حس شود.
ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هم خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد.
دیابت نوع دو، بسیاری از اندامهای اصلی از جمله قلب، رگهای خونی، اعصاب، چشمها و کلیهها را تحت تاثیر قرار میدهد.
دیابت با افزایش خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا و باریک شدن رگهای خونی مرتبط است.
این وضعیت «نوروپاتی» نامیده میشود. قند خون بالا در طول زمان میتواند به اعصاب آسیب برساند یا آنها را از بین ببرد که ممکن است منجر به گزگز، بیحسی، سوزش، درد یا در نهایت از دست دادن حس شود. این مشکلات معمولا از نوک انگشتان پا یا انگشتان دست شروع میشود و به تدریج به سمت بالا گسترش مییابد.
آسیب به اعصاب قلب و آسیب عصبی دستگاه گوارش، از سایر آسیبهای دیابت نوع دو هستند. آسیب عصبی دستگاه گوارش میتواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست شود. آسیب عصبی، همچنین ممکن است باعث اختلال نعوظ شود.
دیابت، خطر بیماریهای جدی چشمی مانند آب مروارید و گلوکوم را افزایش میدهد و ممکن است به رگهای خونی شبکیه آسیب برساند و منجر به کوری شود.
دیابت، خطر بیماریهای جدی چشمی مانند آب مروارید و گلوکوم را افزایش میدهد و ممکن است به رگهای خونی شبکیه آسیب برساند و منجر به کوری شود.
دیابت ممکن است خطر برخی از مشکلات پوستی از جمله عفونتهای باکتریایی و قارچی را افزایش دهد.
سایر عوارض دیابت نوع دو عبارتند از:
انتخاب سبک زندگی سالم میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند. اگر تشخیص پیشدیابت دریافت کردهاید، تغییرات سبک زندگی ممکن است پیشرفت دیابت را کُند یا متوقف کند.
غذاهایی با چربی و کالری کمتر و فیبر بالاتر انتخاب کنید. بیشتر میوه، سبزیجات و غلات کامل مصرف کنید.
هر هفته 150دقیقه یا بیشتر فعالیت هوازی متوسط تا شدید مانند پیادهروی سریع، دوچرخهسواری، دویدن یا شنا انجام دهید.
هر هفته 150دقیقه یا بیشتر فعالیت هوازی متوسط تا شدید مانند پیادهروی سریع، دوچرخهسواری، دویدن یا شنا انجام دهید.
اگر پیشدیابت دارید، کاهش 7 تا 10درصد وزن بدن ممکن است خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
ثابت نشستن برای مدت طولانی میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. سعی کنید هر 30دقیقه یکبار بلند شوید و حداقل چند دقیقه در اطراف حرکت کنید.
برای افراد مبتلا به پیشدیابت، ممکن است داروی متفورمین، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهید. این دارو معمولا برای افراد مسن چاق که قادر به کاهش سطح قند خون با تغییر سبک زندگی نیستند، تجویز میشود.
دیابت نوع 2 وضعیتی است که به دلیل مشکل در نحوه تنظیم بدن و استفاده از قند به عنوان سوخت رخ میدهد. برخی از عوامل مانند سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت، سندروم تخمدان پلی کیستیک، پیشدیابت، اضافهوزن و دیابت بارداری، خطر ابتلا به این دیابت را افزایش میدهد. برای پیشگیری بهتر است وزن کم کنید و سبک زندگی سالم داشته باشید.