میوه انبه میوهی شیرین و خوشطعمی است و از خواص انبه میتوان به وجود ویتامین C و A و انواع مختلف کاروتنوئیدها اشاره کرد که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. انبه از پرمصرفترین میوهها در جهان است که در مناطق گرمسیری میروید و قدمتی 4000 ساله دارد. انبه در هند رشد کرده و با پسته و بادامهندی همخانواده است و انواع مختلف دارد.
این میوهی هستهدار از دو بخش تشکیلشده است: قسمت گوشتی بیرونی و هسته انبه. قسمت گوشتی، هسته را دربرمی گیرد و در داخل هسته نیز، دانهی انبه قرار دارد.
نارگیل، گیلاس، آلو، هلو، زیتون و خرما نیز میوههایی از همین دستهاند. درخت انبه ازجمله درختان همیشهسبز است که تقریباً فقط در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد میکند. انبه، میوهی ملی هند، پاکستان و فیلیپین و همچنین درخت ملی بنگلادش است. از میوه و برگهای آن برای تزئین مراسم مذهبی، جشنوارهها، جشنها و همچنین مراسم عروسی استفاده میشود.
انبه در زمره پرمصرفترین میوههای سراسر جهان لقب گرفته است. از خواص انبه میتوان به کاهش ابتلا به مرض چاقی و بیماریهای منجر به مرگ، دیابت، بیماریهای قلبی نام برد همچنین پوست و مویی سالم را برایتان به ارمغان آورده، انرژی بدن را افزایش داده و در کل منجر به کاهش وزن سریع خواهد شد. از خواص انبه موارد دیگری را هم باید نام برد که شامل:
1. جلوگیری از زوال شبکیه ناشی از افزایش سن
آنتیاکسیدان موجود در انبه موسوم به زیاکسانتین، مانعی در برابر تشعشعات نورهای آبی مضر بوده و نقش محافظ را برای حفظ سلامت چشم ایفا میکند.
2. خواص انبه برای پیشگیری از آسم
خطر پیشرفت آسم در افرادی که مقدار فراوانی از مواد مغذی ویژهای مصرف میکنند بسیار پایین است. یکی از این مواد مغذی بتاکاروتن است که در انبه، میوه پاپایا، زردآلو، بروکلی، طالبی، کدوحلوایی و هویج یافت میشود.
3. سرطان و خواص انبه
برنامه غذایی سرشار از بتاکاروتن، نقش یک مدافع را در برابر ابتلا به سرطان پروستات ایفا میکند و همچنین مصرف بتاکاروتن نتایج معکوسی را در پیشرفت سرطان روده و سینه حاصل میکند.
4. سلامت استخوانها
جذب ویتامین K ناکافی خطر شکستگی استخوان را افزایش میدهد. جذب ویتامین K به میزان کافی با مصرف بهموقع میوهها و سبزیها تأمین میشود و برای بهبود جذب کلسیم بدن برای سلامت کامل استخوانها ضروری است.
5. خواص درمانی انبه برای دیابت
میزان گلوکز خونِ افراد مبتلابه دیابت نوع ۱ که از برنامه غذایی حاوی فیبر فراوان پیروی میکنند، پایینتر بوده و مصرف فیبر فراوان، شاخص قند خون، چربی و میزان انسولین را در افراد دارای دیابت نوع ۲ بهبود میبخشد.
6. خواص انبه برای گوارش
ازآنجاییکه انبه حاوی مقادیر فراوانی فیبر و آب هست، به پیشگیری از یبوست کمک شایانی کرده، موجب دفع منظم شده و دستگاه گوارشی سالم را برایتان به ارمغان میآورد.
خاصیت انبه بر بیماریهای قلبی: فیبر، پتاسیم و ویتامینهای موجود در انبه مدافعی در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی محسوب میشود. افزایش جذب پتاسیم و کاهش جذب سدیم از مهمترین تغییرات در برنامه غذایی است که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را در فرد کاهش میدهد.
خواص میوه انبه
انبه و پوست و مو
یکی از خواص انبه تقویت مو است چراکه حاوی ویتامین A یعنی ماده مغذی موردنیاز در تأمین چربی پوست بوده که رطوبت موها را نیز تأمین میکند. همچنین ویتامین A برای رشد نسوج بدن ازجمله پوست و مو حیاتی است.
اگرچه این میوه بهعنوان پرخاصیتترین میوههای گرمسیری شناختهشده اما مضرات انبه نیز وجود دارد که باید به آنها توجه کرد.
قبل از خوردن انبه پوست آن را جدا کنید، زیرا پوست و عصاره انبه باعث حساسیت میشود.
افرادی که طبع گرم دارند، در مصرف انبه نباید زیادهروی کنند.
مصرف انبه بهخصوص ترشی آن با معده خالی، ایجاد ناراحتی معده میکند؛ بنابراین بهتر است آن را بعد از غذا و ترشی آن را همراه با غذا میل کرد.
این میوه در افراد دیابتی بااحتیاط مصرف شود زیرا با خوردن این میوه نیاز به انسولین افزایش پیدا میکند.
برای رسیده کردن انبه برخی از فروشندگان از کاربرد کلسیم استفاده میکنند که باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی میشود به همین علت استفاده از انبه ارگانیک بهتر است.
از آنجا که انبه از خانوادهی پسته یا بادامهندی است، اگر به پسته یا بادامهندی آلرژی دارید، احتمالاً باید از انبه اجتناب کنید.
انبه همچنین حاوی مقادیر بسیار کمی اوروشیول است که ممکن است باعث بروز درماتیت در افراد حساس شود.
یکی از مضرات انبه این است که پتاسیم زیادی دارد. اگر کلیههایتان بهخوبی کار نمیکنند، بهتر است مراقب باشید. پتاسیم بیشازحد اگر کشنده نباشد، ممکن است خطرناک باشد، چون کلیهها ممکن است در خارج کردن پتاسیم اضافی از خون دچار مشکل شوند.
انبه در تأثیر قرصهای وارفارین اختلال ایجاد میکند، اگر در حال مصرف این دارو هستید در مصرف این میوه احتیاط کنید.
21111ش