به گزارش صد آنلاین ، یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به سرپرستی دکتر میترا افشاری، متخصص تغذیه بالینی، در حال انجام یک مطالعه مقدماتی بر روی ۶۰ فرد مبتلا به التهاب مزمن خفیف هستند که در آن اثر مصرف میوههای غنی از پلیفنولها مانند گیلاس، انار و سیب سبز، پیش از خواب شبانه بررسی میشود.
بر اساس دادههای اولیه این مطالعه که هنوز بهصورت رسمی منتشر نشده اما در اختیار بهداشتنیوز قرار گرفته است، افرادی که بهمدت ۱۴ شب متوالی حدود ۱۵۰ گرم میوه با شاخص گلیسمی پایین پیش از خواب مصرف کردهاند، کاهش قابل توجهی در سطح CRP (پروتئین واکنشی C) و بهبود در شاخص خواب مانند مدت زمان به خواب رفتن و کیفیت خواب گزارش کردهاند.
جزئیات علمی یافتهها:
پلیفنولها گروهی از ترکیبات طبیعی موجود در برخی میوهها هستند که دارای خاصیت ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و تنظیمکننده ریتم شبانهروزی بدن هستند. بهنظر میرسد مصرف این ترکیبات نزدیک زمان خواب، با کاهش استرس اکسیداتیو در ساعات پایانی شب، بدن را در برابر فرآیندهای التهابی مزمن محافظت میکند.
«پیش از این، مصرف میوه در شب برای برخی بیماران محدود میشد؛ اما اگر نوع میوه انتخابشده مناسب باشد، نه تنها مشکلی ایجاد نمیکند، بلکه اثرات مفیدی بر کاهش التهاب و بهبود خواب دارد. این موضوع بهویژه برای بیماران مبتلا به آرتریت، سندرم متابولیک یا اختلالات خودایمنی اهمیت دارد.»
توصیههای تغذیهای پیشنهادی:
میوه پیشنهادی دلیل انتخاب
گیلاس تازه یا خشکشده (بدون شکر افزوده) غنی از ملاتونین طبیعی و آنتیاکسیدان
انار دانهشده حاوی پلیفنولهایی که التهاب را مهار میکنند
سیب سبز با پوست دارای کوئرستین با خاصیت ضدالتهابی
زغالاخته یا بلوبری کمکالری و سرشار از آنتوسیانین
توصیه میشود میوهها حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پیش از خواب مصرف شوند، بهصورت کامل و بدون شکر یا افزودنی. البته این توصیه برای افراد دیابتی باید با مشورت پزشک انجام شود.
جمعبندی:
مطالعه مقدماتی دانشگاه تبریز، افق جدیدی در تغذیه پیشگیرانه میگشاید؛ استفاده از میوههای هدفمند پیش از خواب ممکن است به عنوان یک ابزار ساده، خوشطعم و طبیعی در مدیریت التهابهای مزمن و بهبود خواب جایگاه ویژهای پیدا کند. نتایج نهایی این پروژه در پایان تابستان ۱۴۰۴ منتشر خواهد شد./بهداشت نیوز