به گزارش صد آنلاین ،با همه اهمیتی که کلیهها برای حفظ سلامت بدن دارند، خیلی از ما آنطور که شایسته است مراقب آنها نیستیم. طوری که تعداد بالایی از افراد سالانه از بیماریها مختلف مربوط به کلیه جان خود را از دست میدهند. جالب است بدانید از جملهی این بیماریهای مرگبار سنگ کلیه است.
در این مقاله میخواهیم برخی از رفتارهای غلط و آسیب رسان به کلیهها را با هم بررسی کنیم.
۱- نوشیدن کم آب
نوشیدن کم آب بزرگترین عامل تخریب کلیهها است که هر روز آن را بر کلیه هایمان تحمیل میکنیم. کار اصلی کلیههای ما تنظیم الکترولیتها و ترکیبات خون و دفع مواد زائد از آن است. زمانی که ما به حد کافی آب و مایعات ننوشیم، اول از همه فشار خون کاهش پیدا میکند و این کاهش فشار خون و کاهش مایعات بدن به همراه هم باعث تجمع مواد زائد در بدن میشوند.
۲- پربودن مثانه برای مدت طولانی
عادتی که خیلی از ما داریم نگه داشتن ادرار برای مدت زمان طولانی است و به جای پاسخ سریع به پیامی که مغز در مورد پر بودن مثانه و دفع ادرار به ما میدهد، ساعتها آن را نگه میداریم.
یکی از خطراتی که سلامتی کلیهها را تهدید میکند، نادیده گرفتن همین سرماخوردگیهای به ظاهر ساده است
نگه داشتن ادرار خطرات زیادی برای سلامت کلیه و مجاری ادراری دارد. ایجاد سنگ کلیه، سنگ مثانه، هیپرتروفی عضلات جدار مثانه به دلیل فشار و هیدرونفروز (یا همان افزایش فشار ادرار در کلیه) از جمله شایعترین عوارض نگه داشتن ادرار است.
خیلی وقتها همین مشکلات به ظاهر کوچک و مزمن هستند که میتوانند به نارسایی کلیه و حتی دیالیز منجر شوند.
بی اختیاری ادرار به دلیل جریان شدید ادرار یکی دیگر از عوارض شایع نگه داشتن ادرار برای مدت زمان طولانی است.
۳- مصرف بیش از حد سدیم
متابولیسم سدیم مصرفی یکی دیگر از وظایف کلیه هاست. نمک خوراکی مهمترین منبع سدیم دریافتی است و بخش غالبی از آن توسط کلیهها دفع میشود.
زمانی که ما میزان زیادی نمک و غذاهای حاوی سدیم مثل غذاهای کنسرو شده را مصرف میکنیم، کلیه سریعا درگیر دفع سدیم از خون میشود.
پس ما با مصرف نمک در حقیقت یک فشار اضافی بر کلیهها وارد میکنیم و رژیم غذایی پر نمک به معنی اعمال یک فشار دائمی بر کلیهها است.
۴- مصرف بیش از حد مسکنها
مصرف داروهای مسکن برای کاهش درد امروزه به یک عادت بد برای مردم ما تبدیل شده است.
متاسفانه این روزها افراد با کوچکترین احساس درد مثل سردرد و کمردرد و خلاصه هر دردی به اولین چیزی که فکر میکنند مصرف مسکن هاست.
بیشتر این مسکنها عوارض شدیدی را برای اندامهای مختلف بدن از جمله کلیهها به همراه دارند.
تحقیقات نشان داده است مصرف طولانی مدت داروهای مسکن، جریان خون کلیهها را کاهش داده و علاوه بر کاهش عملکرد و قدرت کلیه در دفع مواد زائد، خطر سنگهای کلیه و تخریب سلولهای کلیه (یعنی همان نفرون ها) را افزایش میدهد.
۵- مصرف بیش از حد پروتئین
مصرف بیش از حد پروتئینها مانند کسانی که زیاد گوشت و مرغ میخورند و ارتباط خوبی با سبزیها و میوهها ندارند و یا مصرف پودرهای پروتئینی بدنسازی توسط جوانان باعث تخریب شدید کلیهها میشود.
علت آن است که وقتی مصرف پروتئین از حدی بگذرد، مقدار اضافی آن باید از بدن دفع شود.
بخشی از بار سنگین تجزیه پروتئینها بر کلیهها اعمال شده و باعث واردآمدن فشار بر آن میشود. در این شرایط تخریب سلولهای کلیه امری بدیهی است.
۶- نادیده گرفتن سرماخوردگی و آنفلوانزا
یکی دیگر از خطراتی که سلامتی کلیهها را تهدید میکند، نادیده گرفتن همین سرماخوردگیهای به ظاهر ساده است.
مطالعات نشان دادهاند افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی سابقه ابتلا به سرماخوردگیهای مکرر را دارند. همچنین دیده شده که افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی نسبت به سرماخودگی و آنفلوانزا حساس ترند و بیشتر سرما میخورند.
۷- مصرف الکل
یکی از مهمترین خطرات مصرف الکل، آسیب کلیه هاست. الکل حاوی سموم زیادی است و تصفیه آن از خون، فشار زیادی به کلیهها وارد میکند. /تبیان