به گزارش صد آنلاین،سفر اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا به سه کشور عرب حاشیه خلیج فارس در خاورمیانه نشان داد که وی دیگر به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و متحد سابق آمریکا، وفادار نیست و حاضر است منافع اسرائیل را در راستای توافقهای گستردهتر خود قربانی کند.
ترامپ برخلاف رؤسای جمهور پیشین آمریکا، در این سفر حتی به اسرائیل نرفت، و در عوض با استقبالی گرم از محمد بن سلمان در عربستان سعودی، او را شریک راهبردی تازه ایالات متحده معرفی کرد. این بدان معناست که ترامپ هنوز اسرائیل را شریک راهبردی امریکا نمیداند.
قرارداد ۱۴۲ میلیارد دلاری فروش تسلیحات به عربستان سعودی، عملاً برتری نظامی سنتی اسرائیل در منطقه را زیر سؤال برده است، آنهم بدون هیچ شرطی برای عادیسازی روابط با اسرائیل که تل آویو دست کم برای یک دهه اخیر و بیش از همه، در دوران ریاست جمهوری دور اول ترامپ و در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین امریکا برای آن تلاش بسیاری میکرد.
عادیسازی روابط با عربستان سعودی آن چنان برای اسرائیلیها مهم است که به یک رقابت درونی در داخل اسرائیل تبدیل شده است. ترامپ همچنین تحریمها علیه سوریه را بدون اطلاع به دولت اسرائیل لغو کرد و رهبر جدید آن کشور را تحسین کرد، در حالیکه تا چند ماه پیش نام او در فهرست تروریستها بود. این امتیاز بزرگ بدون هیچ درخواست متقابلی از جانب آمریکا اعطا شد.
این در حالی است که برخی منابع میگویند نتانیاهو با ترامپ توافق کرده بود که تحریمهای سوریه لغو نشوند و در سفرش به واشینگتن بر این موضوع تاکید کرده بود.
در عین حال دونالد ترامپ توافقی جداگانه با حوثیهای یمن بست که امنیت کشتیرانی آمریکا را تضمین میکند اما اسرائیل را همچنان در معرض حملات موشکی آنها قرار میدهد. این توافق دقیقا روزی اعلام شد که فرودگاه بینالمللی بن گوریون هدف موشکی یمنیها قرار گرفته بود.
ترامپ با ایران نیز در آستانه توافق هستهای تازه ای است، بیتوجه به نگرانیهای دیرینه اسرائیل و شخص نتانیاهو درباره برنامه هستهای تهران که همواره نسبت به آن هشدار داده و در همه جا از اروپا تا امریکا علیه آن لابی کرده است.
حتی آزادی ادان الکساندر، گروگان دو تابعیتی آمریکایی – اسرائیلی توسط حماس، بدون اطلاع نتانیاهو انجام شد و نشانهای دیگر از کنار گذاشتن اسرائیل در معادلات منطقهای ترامپ بود.
مشاور ترامپ، استیو ویتکاف، که مسئول أمور خاورمیانه دولت ترامپ است و مسئولیت مذاکره بر سر جنگ اوکراین و مذاکرات غیر مستقیم با ایران را نیز بر عهده دارد، به خانوادههای گروگانها در اسرائیل گفته که دولت نتانیاهو با ادامه جنگ، روند بازگرداندن گروگانها را متوقف کرده است.
نتانیاهو، بهدلیل محاکمهاش به اتهام فساد، بقای خود در قدرت را به ادامه جنگ و رضایت دو وزیر افراطیاش وابسته کرده که خواهان پاکسازی کامل غزه برای بازگرداندن شهرکسازی یهودیان هستند.
استفاده علنی از گرسنگی بهعنوان سلاح جنگی علیه مردم غزه – که توسط وزیر دفاع اسرائیل بهعنوان "اهرم فشار" توصیف شده، جنایت جنگی است.
ترامپ اکنون در موقعیتی است که میتواند نتانیاهو را به پذیرش توافق مبادله گروگانها و پایان جنگ مجبور کند؛ گرچه خود او نیز راهحل پایدار برای فلسطینیان ارائه نمیدهد.
منبع: گاردین