در این مقاله به شما کمک میکنیم تا متوجه شوید علائم بیماری خودشیفتگی (Narcissistic Personality Disorder) چیست و آیا درمانی برای آن وجود دارد، یا نه.
نکته مهم اینکه در این مقاله هر بار درباره «خودشیفتگی» صحبت میکنیم، منظورمان همان «اختلال خودشیفتگی» است.
افراد خودشیفته به توجه بیش از حد نیاز دارند و به دنبال گرفتن تحسین از دیگران هستند. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است توانایی درک کردK، یا اهمیت دادن به احساس دیگران را نداشته باشند. آنها در پشت نقاب اعتماد به نفسی که به صورت زدهاند، احساس کمارزشی دارند و به راحتی از کوچکترین انتقاد دیگران ناراحت میشوند.
اختلال شخصیت خودشیفته در بسیاری از زمینههای زندگی مانند روابط، کار، تحصیل، یا مسائل مالی مشکلاتی ایجاد میکند. افراد مبتلا ممکن است به طور کلی ناراضی و ناامید باشند چون اغلب حس میکنند آنطور که باید تحسین نمیشوند.
اختلال شخصیت خودشیفته، مردان را بیشتر از زنان درگیر میکند و اغلب در نوجوانی، یا اوایل بزرگسالی شروع میشود. برخی از کودکان ممکن است ویژگیهای خودشیفتگی را بروز دهند، اما معمولا این ویژگیها در سن آنها معمول است و به این معنی نیست که به اختلال شخصیت خودشیفته دچارند.
علائم اختلال شخصیت خودشیفته و شدت آنها متفاوت است. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است این علائم را داشته باشند:
اختلال شخصیت خودشیفته، مردان را بیشتر از زنان درگیر میکند و اغلب در نوجوانی، یا اوایل بزرگسالی شروع میشود.
افراد مبتلا به این اختلال در برخورد با هر چیزی که به عنوان انتقاد از آنها مطرح شود، مشکل دارند. سایر ویژگیهای آنها عبارتند از:
افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته به احتمال زیاد نمیخواهند بپذیرند که مشکلی وجود دارد، بنابراین معمولا به دنبال درمان نیستند. به
افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته به احتمال زیاد نمیخواهند بپذیرند که مشکلی وجود دارد، بنابراین معمولا به دنبال درمان نیستند. به احتمال زیاد برای علائم افسردگی، سوء مصرف مواد مخدر، یا الکل، یا سایر مشکلات سلامت روان به دنبال درمان هستند، نه به خاطر اختلال خودشیفتگی.
اگر تشخیص میدهید جنبههایی از شخصیتتان شبیه به اختلال شخصیت خودشیفته است، با یک پزشک مشورت کنید. دریافت درمان مناسب میتواند کمک کند تا زندگی برایتان لذتبخشتر شود.
دقیقا مشخص نیست چه چیزی باعث اختلال شخصیت خودشیفته میشود، اما این اختلال ممکن است با موارد زیر مرتبط باشد:
اگر چه علت اختلال شخصیت خودشیفته شناخته نشده، اما برخی از محققان فکر میکنند حمایت بیش از حد، یا سهلانگاری والدین ممکن است بر این اختلال تاثیر بگذارد. ژنتیک و سایر عوامل هم ممکن است در ایجاد اختلال شخصیت خودشیفته نقش داشته باشند.
مشکلات اختلال شخصیت خودشیفته عبارتند از:
با توجه به این نکته که علت اختلال شخصیت خودشیفته ناشناخته است، هیچ راه شناخته شدهای هم برای پیشگیری از آن وجود ندارد، اما ممکن است انجام این راهکارها موثر باشد:
تشخیص اختلال شخصیت خودشیفته معمولا بر اساس این موارد صورت میگیرد:
درمان اختلال شخصیت خودشیفته، رواندرمانی است. در صورتی که بیمار به سایر مشکلات روانی مثل افسردگی دچار باشد، ممکن است دارو هم تجویز شود.
درمان اختلال شخصیت خودشیفته، رواندرمانی است. در صورتی که بیمار به سایر مشکلات روانی مثل افسردگی دچار باشد، ممکن است دارو هم تجویز شود.
درمان اختلال شخصیت خودشیفته، بر رواندرمانی متمرکز است. رواندرمانی به این موارد موثر است:
هیچ دارویی وجود ندارد که به طور خاص برای درمان اختلال شخصیت خودشیفته استفاده شود، اما اگر علائم افسردگی، اضطراب، یا سایر شرایط روانی را دارید، پزشک برایتان داروهای ضد افسردگی، یا داروهای ضد اضطراب تجویز میکند.
ماهیت اختلال شخصیت خودشیفته میتواند به شما این احساس را بدهد که درمان، ارزش وقت و توجه شما را ندارد و ممکن است وسوسه شوید که آن را ترک کنید.
ممکن است در مورد درمان، دافعه داشته باشید، یا فکر کنید که درمان، غیر ضروری است. ماهیت اختلال شخصیت خودشیفته میتواند به شما این احساس را بدهد که درمان، ارزش وقت و توجه شما را ندارد و ممکن است وسوسه شوید که آن را ترک کنید. اما این راهکارها را به کار ببرید:
افراد خودشیفته، خود را برتر از دیگران میبینند، به توجه بیش از حد نیاز دارند و به دنبال گرفتن تحسین از دیگران هستند. دلیل اختلال خودشیفته هنوز به صورت قطعی مشخص نیست، بنابراین درمان قطعی هم برای آن وجود ندارد. دارودرمانی، رواندرمانی و درمانهای خانگی، میتواند به بهبود بیمار کمک کند.