به گزارش صد آنلاین ، بهداشت دهان و دندان، یکی از مهمترین اقدامات برای داشتن دهان، دندانها و لثه سالم است؛ از آنجا که دهان یک ورودی اولیه در بدن است، بهداشت ضعیف دهان و دندان میتواند تاثیر منفی بر روی کل بدن بگذارد.
دندانهای که درد دارند، لثههایی که خونریزی میکنند و نفسهایی که بوی بدی میدهند، همگی نشانهی بهداشت دهان و دندان ضعیف است. باکتریها میتوانند به راحتی از دهان وارد جریان خون شوند و باعث ایجاد عفونت و التهاب میشود.
بیماریهای قلبی عروقی
داشتن بهداشت دهان دندان ضعیف، خطر بیماری قلبی را در فرد افزایش میدهد. اگر لثهها به علت باکتریهایی که باعث بیماری پریودنتال میشوند، ملتهب شود این باکتریها میتوانند در جریان خون وارد شوند و سبب سخت شدن شریانها شوند.
این سخت شدن شریان ها، آترواسکلروز نامیده میشود که بسیار جدی است و باعث مشکلات جریان خون و انسداد قلبی میشود و احتمال حمله قلبی را نیز افزایش میدهد. همچنین، تاثیر مخربی بر عروق و رگهای خونی دارد و میتواند منجر به فشار خون بالا و افزایش سکته مغزی شود. همچنین میتواند باعث افزایش آندوکاردیت شود، که یک بیماری خطرناک و جدی است و زمانی رخ میدهد که پوشش قلب آلوده باشد.
زوال عقل
بهداشت دهان و دندان ضعیف، بر مغز نیز تاثیر گذار است. موادهایی که از لثههای ملتهب شده، توسط عفونت آزاد میشوند، میتوانند سلولهای مغزی را از بین ببرند و منجر به از دست دادن حافظه شوند. بیماری زوال عقل و احتمالاً بیماری آلزایمر، میتواند به علت ژنژیویت ایجاد شود، که باکتری در دهان به کانال عصبی گسترش مییابد و وارد جریان خون نیز میشود.
عفونتهای تنفسی
سیستم تنفسی میتواند از بهداشت ضعیف دهان و دندان آسیب ببیند، باکتری در دهان از دندانهای آلوده و لثههای متورم میتواند به ریه نفوذ کند، و یا از طریق جریان خون به آنجا وارد شود. این باکتریها میتوانند منجر به عفونت تنفسی، برونشیت حاد و حتی COPD شوند.
دیابت
نه تنها افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به عفونت هستند، بلکه بیماریهای پریودنتال و عفونتهای لثهای، به نوبه خود باعث افزایش دیابت میشوند و کنترل آن را سخت میکنند. از آنجایی که بیماری لثهها و پوسیدگی دندانها، سطح قند خون را بالا میبرند، پس افرادی با بهداشت دهان و دندان ضعیف بیشتردر معرض خطر ابتلا به دیابت قرار میگیرند.
عوارض دندان پوسیده در دوران بارداری
برای مادران باردار، رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است. تغییرات هورمونی باعث میشود که عفونت به راحتی در دهان گسترش یابد. هر گونه عفونت در بدن زن باردار، عوارض حاملگی را افزایش میدهد. پوسیدگی دندانها و بیماریهای لثه، مادر و کودک را در معرض خطرات جدی قرار میدهد.
ناباروری و رابطه اش با دندان پوسیده
ارتباط نزدیکی، بین بهداشت ضعیف دهان و دندان و مشکلات ناباروری در زنان وجود دارد. پوسیدگی دندانها و آسیبهای لثه، میتواند سلامت کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. افرادی که بهداشت ضعیف دهان و دندان دارند، دیرتر از افراد دیگر باردار و بارور میشوند.
اختلال در نعوظ
داشتن دندانهای پوسیده و بهداشت ضعیف دندان و دهان، مردان را در معرض خطر بالایی از اختلال نعوظ قرار میدهد. باکتری از لثهها و دندانهای بیمار میتواند به راحتی وارد جریان خون شود و بتعث ایجاد التهاب در رگهای خونی میشود؛ این التهاب، میتواند جریان خون را کاهش دهد و یا حتی متوقف کند؛ که در این شرایط، نعوظ سختتر و یا حتی گاهی غیر ممکن میشود.
ارتباط عوارض دندان پوسیده با سرطان
بدیهی است که اقدامات بهداشتی ضعیف دهان و دندان، مانند مصرف تنباکو یا سیگار کشیدن، میتواند منجر به سرطان گلو یا دهان شود. اما انواع دیگر سرطانها هستند که با بیماریهای لثه ارتباط دارند. خطر ابتلا به سرطان کلیه، سرطان پانکراس و سرطان خون در افرادی که بهداشت دهان و دندان ضعیف دارند بسیار بالاتر است.
بیماریهای کلیوی
بیماری مزمن کلیه، یک مشکل جدی برای سلامتی است که بر کلیه ها، قلب، استخوانها و فشار خون تاثیر میگذارد؛ که عفونتهای بدن، مانند پریودنتال میتواند منجر به بیماری کلیه شود. در کل افراد مبتلا به بیماری لثه، دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند و احتمال اینکه عفونت را تجربه کنند بسیار زیاد است. گاهی اوقات بیماریهای کلیوی میتوانند بسیار جدی و حتی مرگ بار باشند. /نمناک