به گزارش صد آنلاین، روزنامه گاردین در گزارشی پیرامون جنگ تعرفهای بین چین و آمریکا نوشت: بر اساس ضربالمثل ناپلئون که میگوید وقتی دشمنت دارد اشتباه میکند، هرگز مزاحمش نشو، چین هم انگیزه زیادی دارد که مزاحم دونالد ترامپ نشود و دقیقا «هیچ کاری نکند». زیرا ترامپ آن طور که به نظر میرسد عزم خود را برای از دست دادن دوستان و متحدان و ایجاد وحشت در بازار نشان داده است.
در ابتدا، برای چین وسوسهانگیز بود که بنشیند و تماشا کند که متحدان سابق ترامپ از اقدامات او یکّه میخورند و در عین حال آمریکا را با چین مقایسه میکنند که در این شرایط به نمادی از ثبات، مدرنیته و قابل پیشبینی بودن تبدیل شده است. در ادامه، چین تصمیم گرفت که بیکار نماند. این کشور جنگ تجاری را پیشبینی کرد، برای آن آماده شد و تصمیم گرفت در صورت اعمال تعرفه، اقدامات مشابهی را انجام دهد. به همین دلیل بود که ابتدا تعرفه ۳۴ درصدی علیه آمریکا اعمال کرد و بعدا آن را به ۸۴ درصد افزایش داد. تا چهارشنبه شب هر دو طرف از تمام ظرفیت خود استفاده کردند. چین تعرفههای ۸۴ درصدی علیه آمریکا اعلام کرد و آمریکا هم میگوید تعرفهها را تا ۱۲۵ درصد افزایش میدهد. پس از این موضوع، سازمان تجارت جهانی ابراز نگرانی کرد: «این رویکرد تلافیجویانه بین دو اقتصاد بزرگ جهان، که در مجموع تقریباً ۳٪ از تجارت جهانی را تشکیل میدهند، پیامدهای گستردهتری دارد که میتواند به شدت به چشمانداز اقتصادی جهانی آسیب برساند.»
شب گذشته ترامپ از طرح خود عقبنشینی کرد و تعرفه تمام کشورها به جز چین را تا حدی به حالت تعلیق درآورد. در ادامه دستیاران ترامپ تلاش کردند بگویند که این اوضاع برنامهریزی شده و هدف آن انزوای چین بوده است. اما ترامپ با پذیرش اینکه بازارهای اوراق قرضه کمی «بیثبات شده» این نظریه را که اقدامات چند روز اخیر بخشی از یک طرح جامع بوده را رد کرد. اکنون منتقدان ترامپ شکایت دارند که او با بیملاحظگی اقتصاد جهان را به خطر انداخته است. به جز این موضوع، دیگر کدام سرمایهگذار حاضر خواهد شد پولهای خود را در یک کارخانه آمریکایی سرمایهگذاری کند در حالی که چشمانداز این کشور به رئیس جمهوری وابسته است که از تعرفهها به عنوان سلاح سیاسی استفاده میکند و آن را به میزان دلخواه در شبکههای اجتماعی اعلام میکند؟
از سوی دیگر، چین پیش از این نوعی حمله دیپلماتیک جذاب را آغاز کرده است. مقامات ارشد وزارت امور خارجه چین اخیراً از پایتختهای اروپایی و آسیایی بازدید کردهاند و به مقامات سایر کشورها یادآوری میکنند که چین نمادی از مسئولیتپذیری بوده و معتقد به چندجانبهگرایی واقعی است. یک ویدیو که توسط وزارت امور خارجه چین منتشر شده، میگوید که جهان با دو انتخاب روبهرو است: هرج و مرجی که ترامپ باعث آن است و روحیه همکاری که چین نشان میدهد. اکنون این سوال مطرح است که آیا اروپا و چین میتوانند اختلافات خود را کنار بگذارند و علیه اقدامات آمریکا اتحادی تشکیل دهند یا خیر. هنوز روزهای اولیه است، اما اگر چین پیام خود را به درستی منتقل کند، میتواند مخاطبانی برای خود پیدا کند.
منبع: گاردین