آخرین اخبار
۰۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۷
آداب و اعمال عید نوروز/ از غسل و روزه تا نماز و دعاهای مخصوص
بازدید:۱۲۰
عید نوروز، آغاز فصل بهار و تحولی نو است که در روایات دینی مسلمانان آداب ویژه‌ای برای آن ذکر شده است. این آداب از غسل و روزه گرفتن تا پوشیدن لباس نو و استفاده از عطرهای خوشبو متنوع است.
کد خبر : ۱۴۷۷۸۵

به گزارش صد آنلاین،  در این مقاله، به بررسی اعمال مستحب عید نوروز پرداخته‌ایم که در کتاب‌های دینی و روایات ائمه آمده است.

 

 

 

1. غسل در عید نوروز

در بسیاری از کتب فقهی، غسل در روز عید نوروز یکی از مستحبات مؤکد معرفی شده است. به گفته امام صادق (ع)، در روز نوروز باید غسل کرد و بهترین لباس‌ها را پوشید. این توصیه در کتب مختلف از جمله وسایل الشیعه و القواعد آمده است.

 

 

 

2. روزه گرفتن در روز عید نوروز

روزه در روز عید نوروز نیز از جمله اعمال مستحب است. امام صادق (ع) در روایتی به شیخ مصباح گفته‌اند که در این روز باید روزه گرفت، غسل کرد، لباس‌های پاکیزه پوشید و خود را به خوشبوترین عطرها آراست.

 

 

 

3. نماز عید نوروز

نماز ویژه عید نوروز از دیگر اعمال مهم این روز است. در روایات آمده است که نماز عید نوروز چهار رکعت دارد. در رکعت اول، سوره قدر، در رکعت دوم سوره کافرون، در رکعت سوم سوره توحید و در رکعت چهارم معوذتین (سوره‌های فلق و ناس) خوانده می‌شود.

 

 

4. پوشیدن لباس نو و استفاده از عطر

پوشیدن لباس نو و خوشبو کردن خود از سنت‌های زیبای عید نوروز است. در این روز، بهترین و زیباترین لباس‌ها باید پوشیده شود و عطرهای خوشبو استفاده گردد تا انسان به زیبایی و طهارت در این روز بزرگ برسد.

 

 

5. نوشیدنی‌های شفابخش لحظه تحویل سال

برخی از دعاها و آداب نیز در لحظه تحویل سال از جمله نوشیدن آبی که با قرآن و عطر خاصی نوشته شده است، توصیه شده است. در این آداب گفته می‌شود که باید سوره‌های خاصی از قرآن مانند سوره فجر و آل عمران با آب زمزم و زعفران نوشته شود و در لحظه تحویل سال نوشیده شود.

 

 

 

6. دعای تحویل سال و توجه به معنویت

دعای "یا مقلّب القلوب" در لحظه تحویل سال یکی از دعاهای مستحب است که بسیاری از علمای بزرگ نیز بر خواندن آن تأکید داشته‌اند. این دعا برای تحول حال انسان و توجه به معنویت و شکرگزاری از سال گذشته و درخواست خیر و برکت در سال جدید است.

 

 

 

7. آداب نوروز از دیدگاه علمای بزرگ

  • مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی: ایشان در روز عید نوروز دعای «یا مقلّب القلوب» را ۳۶۵ بار می‌خواندند و روزه می‌گرفتند.
  • آیت الله جوادی آملی: در موقع تحویل سال، ایشان این دعا را می‌خواندند: "یا مقلّب القلوب و الابصار، یا مدبّر الّیل و النهار، یا محوّل الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال."
  • حضرت آیت الله مظاهری: ایشان بهترین عمل در تحویل سال را خواندن دعای «یا مقلّب القلوب» و توبه از گناهان می‌دانستند.

 

 

8. دعای علامه مجلسی در زاد المعاد برای سال جدید

علامه مجلسی در کتاب زاد المعاد دعای خاصی برای آغاز سال جدید ذکر کرده است که در آن از خداوند برای خیر و برکت سال جدید درخواست می‌شود و از شر آن سال و هر گونه مشکلاتی پناه می‌طلبند.

9. خواندن دو رکعت نماز و دعای آغاز سال قمری

در روز نوروز، خواندن دو رکعت نماز و سپس خواندن دعای «اللهم أنت الإله القدیم» برای حفاظت از نفس و دوری از شیطان و نیز درخواست از خداوند برای روزهایی پربرکت و پر از خیر و رحمت است.

 

 

 

آداب و اعمال عید نوروز، علاوه بر جنبه‌های اجتماعی و فرهنگی، جنبه‌های معنوی و دینی خاصی دارند که باعث تقویت ارتباط انسان با خداوند و شکرگزاری از نعمت‌های الهی می‌شود. این آداب، فرصتی است برای تجدید نظر در اعمال گذشته و درخواست تحول در سال جدید.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
پربیننده‌ها پربحث‌ها