به گزارش صدآنلاین، در سهماهه پایانی سال، ستاد تنظیم بازار تصمیم گرفت 400 هزار تن برنج برای تأمین نیاز داخلی، بهویژه با توجه به همزمانی با ماه رمضان و عید نوروز، وارد کشور کند. مجیدرضا منصورخاکی، دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، در گفتوگو با خبرنگار مهر، درباره وضعیت واردات برنج توضیح داد که در حال حاضر فرایند تخصیص ارز شهریورماه در جریان است، اما پرداخت و واریز این ارز به حساب فروشندگان خارجی با تأخیر انجام میشود.
منصورخاکی اظهار داشت که این تأخیر در واریز مبلغ به فروشندگان خارجی، منجر به افزایش هزینههای سربار و مشکلاتی در همکاری تجاری میشود. به عنوان مثال، فروشندگان هندی یا پاکستانی کالای خریداری شده را در عرض دو ماه به گمرکات کشور ارسال میکنند، در حالی که پول آن پس از گذشت 10 ماه به حساب آنها واریز میشود. این شرایط باعث میشود یا بازرگانان خارجی همکاری خود را کاهش دهند، یا برای هر روز تأخیر جریمهای از بازرگان ایرانی دریافت کنند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج همچنین درباره آمار واردات برنج در سال جاری گفت: «از ابتدای فروردین تا 22 بهمن 1403، 815 هزار تن برنج سفید وارد کشور شده که نسبت به سال گذشته که 953 هزار تن بود، 15 درصد کاهش داشته است.» همچنین، واردات برنج نیمهسفید نیز کمتر از 50 هزار تن بوده که تفاوت زیادی با سال گذشته ندارد. این نوع برنجها برای تبدیل به برنج سفید نیاز به فرآوری دارند، که این فرآیند معمولاً زمانبر است و همین امر موجب کاهش میزان واردات میشود.
منصورخاکی تأکید کرد که اگر برنج وارداتی به اندازه کافی در بازار نباشد، نمیتواند نقش تعدیلکننده قیمتها را ایفا کند. مشکلاتی همچون برآورد نادرست از میزان تولید داخلی، کاهش واردات و تخصیص دیرهنگام ارز باعث ایجاد تنش در بازار برنج شده است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج در ادامه توضیح داد که بر اساس تصمیم ستاد تنظیم بازار، قرار بود 400 هزار تن برنج سفید در سهماهه پایانی سال وارد کشور شود. اولین ثبتسفارش این محموله در 30 دی ماه به میزان 200 هزار تن انجام شد و دومین ثبتسفارش در 27 بهمن برای 170 هزار تن محموله دیگر انجام گرفت. با این حال، امکان واردات این محمولهها در زمان تعیینشده به دلیل ترافیک پایان سال وجود ندارد.
وی افزود: «این تصمیم دیرهنگام برای واردات برنج ممکن است هزینههای سنگینی برای واردکنندگان به همراه داشته باشد. اگر بار وارداتی پس از تاریخ تعیینشده وارد کشور شود، ممکن است اجازه ترخیص به آن داده نشود و واردات به گمرکات رسوب کند.» منصورخاکی همچنین به مشکل تعیین شبکه توزیع دولتی اشاره کرد و گفت که هنوز وزارت جهاد کشاورزی شبکه توزیع مورد نظر را معرفی نکرده است.