یکی از مهمترین موارد، پروتئینها هستند. پروتئین ها در بدن فعالیتهایی مانند: ساخت ، نگهداری و ترمیم عضلات، ایجاد برخی از هورمونهای اصلی، تنظیم آنزیمها و آنتی بادیها، انتقال اکسیژن و هیدروژن و تبدیل انرژی به قدرت بدنی را انجام میدهند.
استحکام غضروفها و استخوانهای بدن هم نیازمند جذب پروتئین هاست. این مساله در مورد کسانی که ورزش میکنند اهمیت بیشتری دارد. به پروتئینهایی که مسئول استوار نگه داشتن بدن هستند، پروتینهای ساختاری گفته میشود.
پروتئینها در طبیعت و در مواد غذایی یافت میشوند. اما با توجه به زندگی امروزی، برای دریافت میزان کافی پروتئین تا حد زیادی به محصولات شرکتهای تولید کننده مواد غذایی وابسته هستیم.
برای یک زندگی سالم و رساندن پروتئین مورد نیاز بدن، نیاز است اطلاعات خود را درباره انواع مواد غذایی و میزان چربی، کالری، پروتئین و سایر مواد مورد نیاز بدن افزایش دهیم. یکی از کارهایی که می توان انجام داد، دقت کافی به برچسب حقایق تغذیه ای محصولات خریداری شده است.
البته که توجه به توصیه پزشکان هم میتواند در رسیدن به یک زندگی سالم به ما کمک کند. توصیه اغلب پزشکان این است که انتخاب و مصرف غذاهای پروتئین دار و سالم باید روش اصلی ما در راستای سبک زندگی سالم باشد.
رژیم غذایی ما متکی بر دو دسته یا دو منبع اصلی از پروتئینهاست: پروتئینهای با منشاء گیاهی و پروتئینهای با منشاء حیوانی. حبوبات، مغزها و دانهها، غلات و سبزیها هر کدام با درجات متفاوتی دارای انواع پروتئینها هستند. در میان پروتئینهای با منشاء حیوانی نیز میتوان به مواردی چون: لبنیات و گوشت اشاره کرد.
پروتئین آب پنیر ( WHEY PROTEIN ) چیست؟
این محصول تمامیاسیدهای آمینه های لازم را به بدن میرساند و علاوه بر عضله سازی، برای رژیم های مختلف غذایی می تواند مفید باشد.جذب سریع و آسان از ویژگیهای آن است. ورزشکاران و کسانی که فعالیت بدنی بالایی دارند میتوانند با این پروتئین ، بخش عمده نیازهای بدنی خود به پروتئینهای مختلف را تامین کنند.
پروتئین کازئین ( CASEIN PROTEIN ) چیست؟
در شیر گاو یک پروتئین اصلی وجود دارد که کازئین نامیده میشود. این پروتئین نیز اغلب اسیدهای آمینه لازم را در خود دارد. اما برخلاف پروتئین وی هضم آن کندتر است و باعث ایجاد حس سیری طولانی مدت در بدن میشود.
مهمترین تفاوت بین دو پروتئین وی و کازئین در سرعت جذب آن هاست
پروتئین کازئین سرعت جذب پایینی دارد به همین دلیل حس سیری طولانی مدت در بدن ایجاد می کند که مصرف آن به عنوان صبحانه و قبل از خواب توصیه می شود.با مصرف پروتئین کازئین یک بافت ژله مانند در معده ایجاد می شود که با سرعت خیلی کم هضم و جذب می شود و همین فرآیند باعث علاقه کمتر فرد به خوردن خوراکی های مختلف خواهد شد. محصولات با پروتئین کازئین برای افراد با سبک زندگی سالم، افراد با رژیم های غذایی مختلف و حتی ورزشکاران پیشنهاد می شود.
اما سرعت جذب پروتئین وی بیشتر است و اسیدهای آمینه بیشتری را برای بدن ورزشکاران تامین میکند. در واقع بیشتر اسید آمینههای شاخه دار یا BCAAs و سایر اسیدهای آمینه که در کل 9 اسید آمینه مورد نیاز را شامل میشوند، با مصرف پروتئین وی به بدن ورزشکاران میرسد. به این خاطر مصرف آن برای ورزشکاران بیشتر توصیه میشود. پروتئین وی، بخصوص موقع تمرین، باعث رشد عضلات و حجیم تر شدن آنها میشود که در اصطلاح تخصصی به آن «سنتز عضلانی» گفته میشود. دلیل این که ورزشکاران بیشتر به مصرف پروتئین وی علاقهمند هستند این است که پروتئین وی برای عضلهسازی مناسب تر است و سریع تر نتیجه دلخواه را ایجاد میکند.
علم پزشکی میزان مشخصی برای مصرف پروتئین روزانه ما پیشنهاد کرده است. به طور کلی باید گفت: هر فرد بزرگسال باید به ازای هر کیلو وزن بدنش، حدود 0.8 گرم پروتئین دریافت کند. میزان پروتئین در افراد مختلف تفاوت دارد. برای مثال سن و سال افراد در میزان پروتئین دریافتی آنها تاثیرگذار است. ضمن این که اگر کسی به صورت آماتور یا حرفه ای ورزش میکند بیش از افراد عادی باید پروتئین دریافت کند.
فرمولهای مشخصی برای شناسایی پروتئین مورد نیاز ورزشکاران حرفه ای و آماتور وجود دارد؛ اما باید گفت این افراد نمیتوانند برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن خود صرفا به مواد غذایی و تغذیه روزانه متکی باشند. به این خاطر معمولا پای محصولات ویژه ای که به این منظور تولید شده اند و حتی مکملهای پروتئین تولید شده توسط شرکتها و برندهای معتبر به میان میآید.