آخرین اخبار
۰۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۵
ویکی کار صد آنلاین | اگر در ایام مرخصی زایمان، کارفرما ترک کار بزند مرخصی قطع می شود؟
بازدید:۳۹۷
ویکی کار صد آنلاین | اگر خانمی ۸ ماه از مرخصی زایمان استفاده کرده باشد و ماه آخر کارفرما ترک کار بزند، مرخصی ماه آخر او قطع می شود؟ اگر این اتفاق سهوا افتاد کارفرما باید این موضوع را به شعبه بیمه سازمان تامین اجتماعی اطلاع دهد زیرا تخلف محرز کارفرما محسوب می شود.برای خدمات بیشتر به سامانه برخط لایحه نویسی و شکایت کارگران از کارفرمایان به نشانی https://wikikaar.ir مراجعه کنید.
کد خبر : ۱۴۱۴۱۴

به گزارش صد آنلاین ، نیما پرتوی کارشناس روابط کار  گفت: در ایام مرخصی زایمان کارفرما نباید ترک کار کارگر را بزند. اگر این اتفاق سهوا افتاد کارفرما باید این موضوع را به شعبه بیمه سازمان تامین اجتماعی اطلاع دهد زیرا تخلف محرز کارفرما محسوب می شود، چون در این صورت مرخصی زایمان خانم قطع می شود و از آنجایی که ۹ ماه مرخصی حق قانونی خانم بعد از زایمان می باشد و در ایام مرخصی زایمان موقتا قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید ولی قطع نمی شود، در این صورت کارگر خانم می تواند با یک شکایت ساده در اداره کار رای به نفع خود گرفته و کارفرما محکوم به ضرر و زیان مالی و بیمه ای وارد شده به این خانم خواهد شد.

 

مرخصی زایمان یکی از مزایایی است که دولت برای مادران شاغل در نظر گرفته است. به مدت مرخصی زایمان تامین اجتماعی مانند مرخصی استعلاجی عیدی، سنوات، حقوق و دستمزد نیز به مادران شاغل تعلق می‌گیرد.

 

در واقع، دوره مرخصی زایمان به نوعی ایام تعلیق از کار به شمار می‌رود. یعنی بعد از پایان یافتن دوره مرخصی، کارمندان خانم می‌توانند بدون نگرانی به شغل خود با همان شرایط سابق بازگردند.

 

 

 

مرخصی زایمان و بارداری در ماده ۶۸ قانون تامین اجتماعی و ماده ۷۶ قانون کار پیش بینی شده‌اند.

 

برای خدمات بیشتر به سامانه برخط لایحه نویسی و شکایت کارگران از کارفرمایان به نشانی https://wikikaar.ir مراجعه کنید.

 

متن ماده ۸۶ قانون تامین اجتماعی

بیمه شده زن یا همسر بیمه شده مرد در صورتی که در طول مدت یک سال قبل از وضع حمل حق بیمه شصت روز را پرداخته باشد از‌ کمکها و معاینه‌های طبی و معالجات قبل از زایمان و حین زایمان و بعد از وضع حمل استفاده خواهد کرد.

‌سازمان تأمین خدمات درمانی بنا به درخواست بیمه شده می‌تواند به جای کمکهای مذکور مبلغی وجه نقد به بیمه شده پرداخت نماید، مبلغ مزبور در‌آیین‌نامه‌ای که از طرف هیأت مدیره تأمین خدمات درمانی تهیه و به تصویب شورای عالی سازمان می‌رسد تعیین خواهد شد.

 

 

 

متن ماده ۷۶ قانون کار

مرخصی بارداری و زایمان کارگران زن جمعا” ۹۰ روز است. و حتی الامکان ۴۵ روز از این مرخصی باید پس از زایمان مورد استفاده قرار گیرد برای زایمان توامان ۱۴ روز به مدت مرخصی اضافه می شود.

 

 
 

تبصره۱- پس از پایان مرخصی زایمان ، کارگر زن به کار سابق خود باز می گردد و این مدت با تائید سازمان تامین اجتماعی جزء سوابق خدمت وی محسوب می شود.

تبصره۲- حقوق ایام مرخصی زایمان طبق مقررات قانون تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.

در مصوبات جدید افزایش مرخصی زایمان و بارداری از ۶ ماه به ۹ ماه تصویب شده است.

عنوان مرخصی اعم از استعلاجی، استحقاقی، زایمان و بارداری و… صرفا برای فرد شاغل معنا و مفهوم پیدا می‌کند. در صورتی که فردی شاغل نباشد که مرخصی زایمان پس از اخراج را نیز شامل می شود موضوع مرخصی در تمام انواع آن منتفی بوده و موضوعیت ندارد.

شرایط استفاده مرخصی زایمان و بارداری در قانون تامین اجتماعی

مرخصی زایمان و بارداری دارای دو ویژگی است.

یک اینکه کارگر باردار اجازه دارد در این مدت سر کار حاضر نشود و دوم اینکه فرد باردار در زمان مرخصی زایمان از حمایت‌های مالی و درمانی تامین اجتماعی بهره‌مند می‌شود. قسمت مهم موضوع مرخصی زایمان بین افراد شاغل و غیر شاغل قسمت دوم موضوع است.

 

برای خدمات بیشتر به سامانه برخط لایحه نویسی و شکایت کارگران از کارفرمایان به نشانی https://wikikaar.ir مراجعه کنید.

 

 

با توجه به متن ماده ۸۶ قانون تامین اجتماعی کارگر باردار باید برای استفاده از مرخصی زایمان و بارداری شرایط زیر را داشته باشد:

۱- در یک سال گذشته حداقل ۶۰ روز سابقه پرداخت بیمه داشته باشد.

۲- در زمانی که از مرخصی زایمان و بارداری استفاده می‌کند از جای دیگری دستمزد دریافت نکند و مشغول به کار نباشد.

۳- در زمان تقاضای مرخصی زایمان و بارداری شاغل بوده و دارای قرارداد کار معتبر باشد.

با توجه به موارد بالا مرخصی زایمان پس از اخراج با بند ۳ از شرایط ذکر شده مغایرت پیدا می کند.

حقوق و مزایای دوره مرخصی زایمان و بارداری

طبق ماده ۶۷ قانون تامین اجتماعی حقوق مدت مرخصی بارداری و زایمان معادل دو سوم آخرین مزد یا حقوق بیمه شده و مطبق ماده ۶۳ پرداخت خواهد شد. منظور از آخرین مزد و حقوق در این ماده میانگین دستمزدی است که در ۹۰ روز منتهی به شروع مرخصی زایمان و بارداری طبق آن بیمه کارگر واریز شده است.

 

برای خدمات بیشتر به سامانه برخط لایحه نویسی و شکایت کارگران از کارفرمایان به نشانی https://wikikaar.ir مراجعه کنید.

 

شرایط استفاده از مرخصی زایمان پس از اخراج و یا اتمام قرارداد کار

همانطور که در بالا اشاره شد پس از اخراج موجه و یا اتمام قرارداد کار که رابطه کاری بین کارگر زن باردار و کارگاه قطع شده و در کارگاه دیگری رابطه کارگری و کارفرمایی برای کارگر زن بوجود نیامده استفاده از مرخصی استعلاجی مقدور نخواهد بود. در مورد این سوال که قرارداد کار در ۱۲ دی تمام شده و پزشک معالج از ۱۲ دی مرخصی استعلاجی تجویز کرده نیز باید در روزها دقت شود. چنانچه ۱۲ دی آخرین روز قرارداد کار باشد به عبارتی کارگر در ۱۲ دی در کارگاه شاغل باشد و ۱۳ دی قرارداد معتبر نباشد و شروع مرخصی استعلاجی و یا زایمان نیز ۱۲ دی باشد در این حالت در زمان شروع مرخصی استعلاجی قرارداد کار معتبر بوده و کارگر می تواند از مرخصی زایمان و استعلاجی استفاده نماید.

مهدی حسینی مغویان
نویسنده:
مهدی حسینی مغویان
اشتراک گذاری:
برچسب ها :
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها