به گزارش سرویس فرهنگی صد آنلاین ، در میان آیات توحید، آیه شهادت: «شَهدَ اللهُ أَنّه لا الهَ الاّ هُو وَ الملئکةُ و اُولوا العلم قائماً بِالقِسط لأ اله الاّ هُوَ العَزیز الحَکیم؛ گواهی داد خدای که نیست خدایی جز او و فرشتگان و دانشمندان گواهی دادند که جز او خدایی نیست، همیشه به عدل و داد باشد و او توانای بی همتا و دانای استوار کار است». (سوره آل عمران؛ آیه 18) این آیه با امتیازات، مشخصات و عظمت خاصی همراه است. از این روی وقتی بر پیامبر(ص) نازل گشت، بتهایی که به کعبه آویخته بودند بر زمین افتادند و نیز کشیشانی از آیین مسیح به مدینه آمدند و برای مذاکره به حضور پیامبر(ص) رسیدند و آنگاه که پیامبر(ص) در باب توحید و معرفت خداوند آیه شهادت را برای مشرکان خواند، بلافاصله به آیین پیامبر ایمان آوردند و مسلمان شدند. آیه شهادت دارای خاصیتهای متنوع است، آنچه در ذیل می آید برخی از فضائل بی کران آن می باشد.
تعقیب نماز
امام صادق(ع) به نقل از پیامبر(ص) می فرماید: چون خداوند خواست«شهداللّه» ، «فاتحه الکتاب»، «آیة الکرسی» و «قل اللهم مالک الملک» را نازل کند.آنها به عرش خداوند آویختند و در حالی که بین آنها و خداوند هیچ حجابی وجود نداشت، گفتند: پروردگارا! ما را به سرای گناه و به سوی کسانی که تو را معصیت می کنند می فرستی در حالی که ما به طهارت و قدس تو آویخته ایم.
خداوند فرمود: قسم به عزّت و جلالم هر بنده ای که در پی نماز شما را قرائت کند او را در مرتبه بالای قدس جای دهم و در هر روز هفتاد مرتبه با چشم نهان خود بر او نظر می کنم و در هر روز هفتاد حاجت او را برآورده می سازم که کمترین آنها مغفرت است و نیز او را از هر شرّی ایمنی می دهم و او را یاری می کنم و با مردن وارد بهشت می گردد. (بحار الانوار،ج 89 / 261)
وقت خواب
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: هر کس آیه «شهداللّه» ر در وقت خواب بخواند، خداوند هفتاد هزار فرشته به واسطه آن خلق می کند که تا روز قیامت برای او طلب آمرزش کنند. (مجمع البیان؛ ج 2/421)
امام صادق(ع) می فرماید: هر کس هنگام خواب آیة الکرسی را (3مرتبه) و «آیه شهداللّه» و «آیه سخره» و «آیه سجده» را بخواند، خداوند او را از شرّ شیطان سرکش حفظ می کند و بر او 30 فرشته می گمارد که خداوند را حمد، تسبیح، تکبیر و تهلیل کنند و برای او طلب مغفرت نمایند تا از خواب برخیزد و ثواب تمام این ذکرها برای او خواهد بود. (بحار الانوار؛ ج 84/180)
اسم اعظم
حضرت علی(ع) می فرماید: یک شب قبل از جنگ بدر، حضرت خضر را در خواب دیدم و گفتم: به من چیزی بیاموز تا بر دشمن پیروز شوم. حضرت خضر(ع) فرمود: بگو «یا هُو یا مَن لاهُوَ الاهُو» چون صبح شد، ماجرا را برای پیامبر بیان داشتم. حضرت(ص) فرمود: اسم اعظم ر آموختی. این جمله همواره در روز بدر بر زبان من جاری بود و راوی می گوید: حضر ت امیر(ع) در آن روز «قل هو الله احد» را خواندند و سپس فرمودند: «یا هو یا من لا هو الاهو اغفرلی وانصرنی علی القوم الکافرین».
در جنگ صفین نیز وقتی که حضرت دشمن را به عقب می راند، همان ذکر را می خواند. عمّار یاسر به حضرت(ع) عرض کرد: این کنایات چیست؟ حضرت فرمود: اسم اعظم خداوند و ستون توحید «الله لا اله الا هو» می باشد. سپس حضرت آیه «شهداللّه» و آیات آخر سوره حشر را خواندند. (بحار الانوار، ج 93/232 و نیز ج 3/232)
دفع آفات
پیامبر آیاتی از قرآن را معرفی فرمودند که اگر کسی آنها را بنویسد و با خود داشته باشد در امان خداوند است و ملائکه او را از آفتها و بلاها حفظ می کنند و از جمله آنها آیه «شهادت» است. (بحار الانوار، ج 94/217)
عهد با خداوند
هر کس این آیه را بخواند و در آخر بگوید: «من نیز به آنچه خداوند گواهی داد گواهی می دهم و آن را بعنوان امانت به خداوند می سپارم» در روز قیامت که این فرد را بیاورند و خداوند گوید: این بنده را با من عهدی است و کیست سزاوارتر از من نسبت به وفا به عهد! او را در بهشت فرود آرید. (کشف الاسرار؛ ج 2/49)
شخصی به نام غالب یقطان می گوید: زمانی جهت تجارت به کوفه رفتم، در همسایگی جناب اَعمَش فرود آمدم، تا شبی که خواستم به بصره حرکت کنم، دیدم وی مشغول عبادت است و وقتی به آیه (شهداللّه) رسید مکرر آن را می خواند و هر دفعه در آخر آن می گفت: «و من هم گواهی می دهم به آنچه خداوند شهادت می دهد و این را نزد خدا امانت می گذارم و همانا دین در نزد خدا همان اسلام است». بدو گفتم: این آیه را مکرر می خواندی و در آخر کلماتی می گفتی. آیا در فضیلت خواندن این آیه چیزی شنیده ای؟ گفت: بلی. گفتم: مرا از فضیلت آن باخبر کن. گفت: نبی اکرم(ص) فرمود: هر کس این آیه را بخواند روز قیامت او را می آورند و خداوند خطاب می کند، ای بنده من! تو به عهد خود وفا کردی و امانت را ادا نمودی و من سزاوارترم که به عهد خود وفا کنم، او را به بهشت وارد کنید. (مجمع البیان؛ ج 2/421)
حکایت کنند که مردی «شهداللّه» می خواند، آنگاه گفت: «بار خدایا! این ودیعت من است نزد تو تا روز حاجتم باز دهی». پس به وقت وفات زبانش گشاده گشت و می خواند: «شهداللّه انّه لا اله الاهو» تا از دنیا رفت. در آن حال هاتفی آواز داد، که «این امانت تو بود که به تو باز گرداندیم». (کشف الاسرار؛ ج 2/49)
از مطالب یاد شده به دست می آید که اهتمام به توحید، سرلوحه تمام توصیه های پیامبر و امامان معصوم می باشد و امیدواریم که ما نیز با اهتمام و توجه به این آیه شریفه خود را از آن بهره مند سازیم.