به گزارش صد آنلاین، البته دارای مواد معدنی بسیار و انواع ویتامینها نیز هست. خرما در رژیم غذایی روزانه نقش بسیار مهمی دارد و جایگزین بسیار مناسبی برای شیرینیهای مصنوعی و تنقلات ناسالم است. خرما خواص ارزشمندی دارد؛ از بهبود هضم غذا و بالابردن انرژی بدن گرفته تا کمک به حفظ سلامت استخوانها. اما برای بهرهبردن از فواید خرما باید به میزان مصرف آن در روز توجه داشت. در ادامه درباره خرما، خواص و ارزش غذایی آن اطلاعات بیشتری آورده شده است.
ارزش غذایی خرما آن را در دسته خوراکیهای سالم قرار داده است. خرما میوه درخت نخل است. این درخت در مناطق گرمسیر و خشک کشت میشود. خرما هم طعم شیرین و دوستداشتنی دارد و هم از خواص بینظیری برخوردار است. البته دارای خواص دارویی نیز هست. به علت داشتن طعم متفاوت و مواد مغذی به یکی از اصلیترین اجزای رژیمهای غذایی در افریقا و خاورمیانه تبدیل شده است. خرماها به علت وجود شرایط آبوهوایی مختلف، نوع خاک و روش کشت و برداشت از تنوع برخوردار هستند. هر نوع خرمایی هم دارای ویتامینها و مواد معدنی خاص خودش است.
نوعی خرما به علت داشتن قند طبیعی بالا و انرژیزا بودنش مشهور است و نوعی دیگر به دلیل این که حاوی فیبر زیاد است و شیرینی کمی دارد طرفدار پیدا کرده است. از انواع خرما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خرما شامل ریز مغذیها و درشتمغذیهای بسیاری میشود. ارزش غذایی خرما بهعنوان یکی از پرمصرفترین خوراکیها مهم تلقی میشود. خرما یک خوراکی سالم است و در رژیم غذایی افرادی که قصد کاهش وزن دارند دیده میشود. در ادامه جدول ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم خرما آورده شده است.
جدول ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم خرما | |
کالری | ۲۷۷ کیلو کالری |
کربوهیدرات | ۷۴.۹۷ گرم |
پروتئین | ۱.۸۱ گرم |
چربی | ۰.۱۵ گرم |
آب | ۲۱.۳۲ گرم |
فیبر | ۶.۷۰ گرم |
قند طبیعی | ۶۶.۴۷ گرم |
ویتامین آ | ۷.۰۰ میکرو گرم |
ویتامین کا | ۲.۷۰ میکرو گرم |
تیامین (ویتامین ب۱) | ۰.۰۵ میلی گرم |
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) | ۰.۰۶ میلی گرم |
نیاسین (ویتامین ب۳) | ۱.۶۱ میلی گرم |
کولین (ویتامین ب۴) | ۹.۹۰ میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰.۸۱ میلی گرم |
ویتامین ب۶ | ۰.۲۵ میلی گرم |
فولات (ویتامین ب۹) | ۱۵.۰۰میکرو گرم |
کلسیم | ۶۴.۰۰ میلی گرم |
آهن | ۰.۹۰ میلی گرم |
منیزیم | ۵۴.۰۰ میلی گرم |
فسفر | ۶۲.۰۰ میلی گرم |
پتاسیم | ۶۹۶.۰۰ میلی گرم |
سدیم | ۱.۰۰ میلی گرم |
روی | ۰.۴۴ میلی گرم |
مس | ۰.۳۶ میلی گرم |
منگنز | ۰.۳۰ میلی گرم |
جدول ارزش غذایی خرما نشان میدهد که چرا خرما بهعنوان یک میانوعده بسیار سالم معروف شده است. ویتامینهای آ، ب ۶ و کا موجود در خرما برای بهبود بینایی، تقویت سیستم ایمنی و سلامت استخوانها مفیدند. پتاسیم برای حفظ سلامت قلب و کاهش فشارخون مؤثر است و منیزیم به بهبود کارکرد عضلهها و عصبها کمک میکند. مس نیز برای تولید انرژی و حفظ سلامت سیستم ایمنی کاربرد دارد.
فیبر زیادی که در خرما وجود دارد موجب شده است آن را برای بهبود هضم غذاها و جلوگیری از یبوست مورداستفاده قرار دهند. مصرف منظم خرما میتواند در تنظیم حرکتهای روده و پیشگیری از مشکلات گوارشی تأثیرگذار باشد. فیبر موجود در خرما به پایین آوردن سطح کلسترول خون و کنترل قند خون کمک میکند. به همین علت میتوان آن را در برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت گنجاند. البته بهتر است افراد دارای بیماریهای خاص و مزمن پیش از استفاده از خرما با پزشک معالج خود مشورد کنند.
درست است که ارزش غذایی خرما موجب شده است در رژیم غذایی همه افراد دیده شود، اما نباید سرخود آن را جایگزین داروهای شیمیایی کرد. خرما به علت داشتن قند طبیعی بالا یک منبع عالی از انرژی سریع است. همین ویژگی موجب شده است که همواره موردتوجه ورزشکاران باشد. برعکس شیرینیهای مصنوعی قند طبیعی خرما بهآرامی وارد جریان خون میشود و جلوی افت ناگهانی قند خون را میگیرد.
خرما خواص آنتیاکسیدانی هم دارد که در مقابله با رادیکالهای آزاد و کاهش التهاب مؤثر است. فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و فنولیک اسیدها آنتیاکسیدانهای موجود در خرما هستند که نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی دارند.
فواید و ارزش غذایی خرما برای سلامتی بدن در ادامه آمده است.
مصرف خرما به افرادی که دارای مشکلات گوارشی هستند توصیه میشود. خرما میتواند بهبود هضم و سلامت گوارش را به همراه داشته باشد. فیبر موجود در خرما حرکات روده را تنظیم میکند و در کاهش یبوست مؤثر است. ضمن این که در حفظ تعادل میکروبیوم روده و پیشگیری از مشکلات گوارشی تأثیرگذار است.
در جدول ارزش غذایی خرما اشاره شد که حاوی مقادیری پتاسیم است که برای سلامت قلب مفید است. پتاسیم به تنظیم فشارخون کمک میکند. ضمن این که خطر مبتلا شدن به بیماریهای قلبی و سکته را کمتر میکند. منیزیم موجود در آن هم در کارکرد قلب و عروق مؤثر است و نقش مهمی در کاهش فشارخون دارد.
خرما آنتیاکسیدانهایی دارد که در پایین آوردن التهاب و مقابله با رادیکالهای آزاد در بدن تأثیر دارند. آنتیاکسیدانهای موجود در خرما در پیشگیری از برخی بیماریها مؤثر هستند. ضمن این که در کل در حفظ سلامت عمومی بدن و بهبود کارکرد سیستم ایمنی بسیار کمککننده هستند.
وقتی درباره ارزش غذایی خرما صحبت میشود، نمیتوان به وجود کلسیم، منیزیم و فسفر اشارهای نکرد. وجود این مواد معدنی در سلامت استخوانها ضروری هستند. مصرف منظم و روزانه خرما میتواند به تقویت استخوانها منجر شود. همچنین، مصرف خرما میتواند جلوی مبتلا شدن به برخی بیماریهای استخوانی مثل پوکیاستخوان را بگیرد. خرما به بهبود تراکم استخوانی و حفظ سلامت مفصلها نیز کمک میکند.
خرما شیرین و انرژیبخش است، ولی به علت داشتن فیبر و مواد مغذی در مدیریت وزن کاربرد پیدا کرده است. فیبر خرما در مصرفکننده حس سیری به وجود میآورد و جلوی خوردن مواد غذایی غیرضروری را در طول روز میگیرد. میتوان بهراحتی خرما را جایگزین تنقلات ناسالم و شیرینیهای مصنوعی کرد.
مهم است که باتوجهبه ارزش غذایی خرما آن را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید. توجه به برخی نکات در زمان مصرف خرما اهمیت دارد. این نکتهها عبارتاند از:
آنها که دوست دارند باتوجهبه ارزش غذایی خرما به طور متنوع از آن در رژیم غذایی خود استفاده کنند، میتوانند به شکلهای زیر آن را در برنامه خود بگنجانند:
نبض ما