به گزارش صد آنلاین، این فرآیند، علاوه بر تغییرات فیزیکی بدن، دلایل فقهی خاصی نیز دارد که در این مطلب بررسی میشود. در اینجا به علت نجس بودن بدن انسان پس از مرگ و مراحل تجزیه آن پرداخته شده است.
از دیدگاه فقهی، بدن انسان پس از مرگ «مردار» به حساب میآید و مردار یکی از نجاسات است. بنابراین، بدن انسان تا زمانی که غسلهای سهگانه (غسل میّت) بر آن انجام نشود، نجس به شمار میآید. این غسلها به منظور تطهیر بدن از آلودگیهای فیزیکی و روحی انجام میشود.
مغز و اندامهای حساس: اولین بخش از بدن که پس از مرگ از هم میپاشد، مغز است. این امر به دلیل عدم دریافت اکسیژن و توقف جریان خون است که باعث میشود مغز و دیگر اندامها به سرعت دچار فرسایش و فساد شوند.
فساد و تجزیه جسم: پس از مرگ، به دلیل نبود فعالیتهای زیستی مانند گردش خون، بدن شروع به فاسد شدن میکند. فرآیند فساد در ابتدا با تجزیه سلولی آغاز میشود و در نهایت باعث تخریب و فساد کامل بدن میگردد.
طبق روایات دینی، بدن میت پس از مرگ باید غسلهای سهگانه (غسل میت) دریافت کند تا پاک و طاهر شود. در برخی از روایات آمده است که این غسلها برای پاکیزه کردن بدن از آلودگیها و میکروبها و همچنین تطهیر بدن برای ملاقات با فرشتگان و اهل آخرت است. در این روایات، دلیل اصلی این غسلها بر پایه اهمیت طهارت در دنیای پس از مرگ و ضرورت آماده بودن میت برای ملاقات با موجودات روحانی است.
پس از مرگ، بدن انسان به دلیل تجزیه فیزیکی و تبدیل شدن به مردار، نجس میشود. طبق آموزههای دینی و فقهی، برای پاکسازی این بدن، انجام غسلهای سهگانه لازم است. همچنین در برخی روایات آمده که این غسلها به دلیل تطهیر بدن از آلودگیها و میکروبها و برای آماده کردن میت برای حضور در دنیای آخرت انجام میشود.