به گزارش صد آنلاین، پوکی استخوان به وضعیتی گفته میشود که در آن بدن استخوان زیادی از دست میدهد، استخوان جدید بسیار کمی میسازد یا با ترکیبی از هر دو مشکل دستوپنجه نرم میکند. به دلیل شیوع بالای این مشکل سلامتی در سالمندان، بخش قابلتوجهی از متقاضیان دریافت ایمپلنت در سنین بالا پوکی استخوان دارند. آنها کنجکاوند که رابطه میان ایمپلنت و پوکی استخوان را بدانند و مطمئن شوند که آیا میتوانند باوجود این بیماری ایمپلنت دندان موفق داشته باشند یا نه. در مطلب امروز قصد داریم درباره تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت و راهکارهای مؤثر برای افزایش نرخ موفقیت ایمپلنت در مبتلایان به پوکی استخوان صحبت کنیم.
ایمپلنتهای دندانی ریشههای مصنوعی دندان هستند که غالباً از تیتانیوم ساخته شده و با جراحی در استخوان فک قرار میگیرند. آنها پایهای قوی برای دندانهای جایگزین ثابت یا متحرک فراهم میکنند. مهمترین شرط لازم برای دریافت ایمپلنتهای دندانی موفق، وجود استخوانهای فک محکم با تراکم کافی است. توجه داشته باشید که:
مشکلات ناشی از پوکی استخوان فقط سیستم حرکتی بدن شما را محدود نمیکنند؛ بلکه میتوانند در روند دریافت درمانهایی نظیر ایمپلنت دندان نیز اختلال ایجاد کنند. پوکی استخوان از چند نظر بر ایمپلنت دندان تأثیر میگذارد.
کاهش کیفیت و کمیت استخوان: این مورد مهمترین تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت است. پوکی استخوان به کاهش تراکم و کیفیت استخوان منجر میشود؛ بنابراین اجازه نمیدهد استخوان فک بهطور کامل با ایمپلنت دندان ادغام شود و بهخوبی از آن حمایت کند.
کُند شدن فرایند ترمیم: افراد مبتلابه پوکی استخوان ممکن است بعد از جراحی ایمپلنت روند بهبودی کُند و غیر مؤثری داشته باشند که این مسئله ریسک شکست ایمپلنت را افزایش دهند.
تأثیر داروهای پوکی استخوان: برخی از داروهای مورداستفاده برای درمان پوکی استخوان (مانند بیس فسفوناتها) میتوانند بر متابولیسم استخوان تأثیر بگذارند و استخوانسازی را کاهش دهند. همچنین این داروها با کاهش کلاژن سازی استخوان، بهبود زخم را به تعویق میاندازند. درنتیجه بیس فسفوناتها هم در ترکیب استخوان فک با پایه ایمپلنت و هم در روند بهبودی اختلال ایجاد میکنند.
همانطور که میدانید قیمت ایمپلنت دندان در مقایسه با سایر روشهای دندانپزشکی نسبتاً بالاست؛ به همین خاطر انجام آن به بهترین نحو ممکن و با بیشترین نرخ موفقیت اهمیت ویژهای دارد. خبر خوب درباره ایمپلنت و پوکی استخوان، آن است که مبتلایان به این بیماری همچنان میتوانند یک ایمپلنت دندان موفقیتآمیز را تجربه کنند. این مسئله بدان معناست که پوکی استخوان بهتنهایی مانع انجام ایمپلنت دندان نخواهد بود؛ اگرچه میتواند محدودیتهایی برای متخصص ایمپلنت ایجاد کند. درصورتیکه قبل از شروع پروسه درمان ایمپلنت درباره پوکی استخوان خود با دندانپزشکتان صحبت کنید، او اقدامات پیشگیرانه و درمانهای جانبی لازم برای افزایش موفقیت ایمپلنت دندان را انجام خواهد داد. بررسیها نشان میدهد که ایمپلنت دندان میتواند در ۸۰ درصد از افراد مبتلابه پوکی استخوان با موفقیت طولانیمدت همراه باشد.
علیرغم چالشهای ناشی از تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت، چندین راهکار برای افزایش موفقیت ایمپلنت دندان در بیماران مبتلابه پوکی استخوان وجود دارد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
ارزیابی جامع: ارزیابی کامل دندانپزشکی و پزشکی در مبتلایان به پوکی استخوان اهمیت بسیاری دارد. این بررسی شامل ارزیابی تراکم و کیفیت استخوان و همچنین چک کردن داروهایی است که ممکن است بر سلامت استخوان تأثیر بگذارند.
پیوند استخوان: در مواردی که میزان و حجم استخوان فک کافی نیست، دندانپزشک با بهکارگیری روشهای پیوند استخوان به ساخت استخوان و ایجاد پایهای مستحکم برای ایمپلنتها کمک میکند.
تکنیکهای پیشرفته کاشت ایمپلنت: تکنیکهایی مانند استفاده از ایمپلنتهای کوتاهتر یا پهنتر، دریل با متههای مخصوص که استخوان فک را متراکم و فشردهتر میکنند و همچنین بارگذاری فوری ایمپلنت میتواند در بهبود نتایج کاشت ایمپلنت در بیمارانی که کیفیت استخوان ضعیفی دارند مؤثر باشد.
نظارت دقیق: پیگیری و نظارت منظم برای اطمینان از ادغام صحیح ایمپلنتها و رفع هرگونه مشکل احتمالی در اسرع وقت میتواند شانس موفقیت ایمپلنت را در افراد مبتلابه پوکی استخوان افزایش دهند.
سایر مراقبتها: رعایت برخی نکات مراقبتی قبل و بعد از جراحی نیز میتواند در افزایش موفقیت ایمپلنت باوجود پوکی استخوان مؤثر باشد؛ ازجمله:
ارتباط مستقیمی میان ایمپلنت و پوکی استخوان وجود دارد؛ زیرا استخوان ضعیف و متخلخل باعث میشود روند همجوشی ایمپلنت با فک بسیار کُند و بهسختی انجام شود. درحالیکه پوکی استخوان چالشهای خاصی را برای موفقیت ایمپلنت دندان ایجاد میکند؛ اما لزوماً مانعی بر سر راه دریافت ایمپلنت نخواهد بود. با برنامهریزی دقیق، بهرهگیری از تکنیکهای پیشرفته و رعایت دقیق دستورالعملهای متخصص ایمپلنت میتوانید تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت را به حداقل برسانید و یک درمان موفقیتآمیز داشته باشید.