به گزارش صد آنلاین، این نماز بهطور معمول بین نماز مغرب و عشا انجام میگیرد و بهعنوان یک هدیه از سوی زندگان به آنانی که از دنیا رفتهاند، به حساب میآید. با خواندن این نماز، علاوه بر کسب ثواب، میتوان امید داشت که دیگران نیز برای ما در زمان مرگ خود دعا کنند.
در آموزههای دینی، عنوان نماز شب اول قبر بهطور خاص وجود ندارد، اما این نماز در بین مردم بهعنوان یک عمل مستحب شناخته شده است. این نماز بهطور ویژه برای تسکین روح متوفی و رفع وحشت او از عالم قبر برگزار میشود. به همین دلیل به آن نماز وحشت گفته میشود، چرا که روح متوفی بهدلیل عدم آشنایی با دنیای قبر، احساس ترس و نگرانی دارد و این نماز به او کمک میکند تا از این احساس دور شود.
نماز شب اول قبر بهصورت زیر خوانده میشود:
رکعت اول:
رکعت دوم:
پس از اتمام نماز، باید بگویید:
«اللهم صل علی محمد و آل محمد وَ ابعَث ثوابَها الى قَبرِ فُلان» و به جای "فلان"، نام میت را ذکر کنید.
بهتر است نماز شب اول قبر بین نماز مغرب و عشا خوانده شود، اما در واقع این نماز میتواند در تمام طول شب اول دفن، از غروب تا سپیدهدم، اقامه شود.
محدث نوری در کتاب «دارالسلام» مینویسد: «استاد ما، ملا فتحعلی سلطان آبادی، عادت داشت که برای هر شخصی که از دنیا میرفت، دو رکعت نماز شب دفن یا نماز وحشت بخواند. روزی یکی از دوستان او در خواب متوفی را دید و از حال او پرسید. متوفی به او گفت که آن دو رکعت نماز موجب نجات او از عذاب شد و بهدلیل این احسان، به راحتی عبور کرده است.»
این روایتها نشان میدهد که نماز شب اول قبر میتواند فشار قبر را کاهش دهد و تسکینی برای روح متوفی باشد.