۱۵ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۰
بازدید:۲۶۰
صد آنلاین | طبق آخرین تحقیقات و برسی‌های محققان داخلی دیابت و فشارخون دو بیماری بسیار شایع در میان افراد جامعه می‌باشند. این بیماری‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل آسیب رسیدن به کلیه‌ها می‌باشند و می‌توانند کلیه‌های فرد مبتلا را از کار بیندازند.
کد خبر : ۱۱۷۵۱۲

چگونه کلیه سالم داشته باشیم؟

به گزارش صد آنلاین، یک فوق تخصص کلیه می‌گوید: هنگامی که سنگ کلیه در لوله حالب قرار گیرد سریعا باید آن را دفع نمود، زیرا اگر بیش از ۴ هفته در همان مکان بماند باعث خفگی و از کار افتادن کلیه می‌شود.


 دکتر حسین کرمی در خصوص شایع‌ترین بیماری کلیوی، اظهارداشت: بیماری سنگ کلیه در همه دنیا وجود دارد. شیوع بیماری سنگ کلیه در کشور حدود ۸الی ۱۰درصد است، این بیماری در مردان به نسبت شایع‌تر از زنان است.

وی افزود: سنگ کلیه در هر سنی اتفاق می‌افتد. هر چه سن ابتلا به آن پایین‌تر باشد، اغلب علت آن بیماری‌های زمینه‌ای است. ما در افراد کم سن و سال به دنبال بیماری‌های زمینه‌ای که سبب ایجاد سنگ کلیه می‌شوند، هستیم. بالا بودن اگزالات خون، بالا بودن کلسیم خون خصوصا در بیماری پرکاری غده پاراتیرویید می‌تواند سنگ سازی در کلیه را ایجاد می‌کند.

این فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری ادامه داد: مصرف کم آب آشامیدنی، مصرف زیاد نمک، مصرف بیش از حد غذا‌های پروتیینی، کم تحرکی، وجود عفونت‌های ادراری با باکتری‌های خاص و هرگونه انسداد در سیستم ادراری؛ چه این انسداد مادرزادی باشد و چه به مرور ایجاد شده باشد؛ وجود برخی بیماری‌های زمینه‌ای نظیر بیماری‌های ارثی، کمبود برخی از مواد مهار کننده از جمله عواملی هستند که فرد را در معرض ایجاد سنگ کلیه قرار می‌دهد.

علائم و نشانه‌های سنگ کلیه

این استاد دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: ممکن است ایجاد سنگ کلیه در بدن کاملا بی علامت باشد یا درد‌های خفیفی در پهلو ایجاد کند و یا ممکن است فرد به شدیدترین درد ممکن در عالم پزشکی که از درد زایمان در زنان نیز شدید‌تر است، دچار شود. یکی دیگر از علائم سنگ کلیه خون در ادرار است و همچنین عفونت‌های ادارای مقاوم به درمان از جمله علائم سنگ کلیه هستند.

درمان سنگ کلیه

کرمی افزود: خوشبختانه ۹۵درصد سنگ‌های سیستم ادراری امروزه به روش آندوسکوپی و بدون جراحی، قابل درمان هستند.

این متخصص کلیه و مجاری ادراری گفت: اگر اندازه‌ی سنگ کمتر ۴میلی متر باشد بیش از ۹۰درصد از آن‌ها اصلا درمان نمی‌خواهند و به صورت خودبه خود دفع می‌شود و اگر اندازه سنگ بین ۴میلی متر تا ۶ میلی متر باشد شانس خودبه خود دفع شدن آن حدود ۵۰درصد است و درصورتی که سایز سنگ بین ۶ میلی متر تا ۱۰ میلی متر باشند حدود ۱۰درصد امکان دفع خود به خودی آن وجود دارد و فرد می‌بایست حتما به پزشک مراجعه کند.

وی ادامه داد: اگر اندازه‌ی سایز سنگ کلیه بیش از ۶ میلی‌متر و یا یک سانت باشد، درمان آن به روش سنگ شکنی برون اندامی انجام می‌شود و در این صورت فرد سه جلسه به دستگاه سنگ شکنی می‌رود و بدون بیهوشی سرپایی فرد درمان خواهد شد. در صورتی که با سه جلسه سنگ شکنی، بیمار درمان نشود می‌بایست روش‌های دیگری را برای درمان سنگ کلیه امتحان کرد.

کرمی همچنین تصریح کرد: معمولا برای درمان بیمارانی که با سنگ‌شکن جواب نگرفته‌اند و همچنین درمان سنگ‌های بزرگتر از ۵/۱سانتی‌متر از روش درمانی عمل PCNM است که در این روش بدون شکاف جراحی از پوست یک شکاف تونلی به کلیه ایجاد کرده وبا فرستادن یک دوربین به درون کلیه؛ سنگ را خرد کرده و آن را تکه تکه بیرون می‌آورند. در این روش جراحی، بیمار بجای ۲۰بخیه فقط ۱بخیه و به جای یک هفته بیستری شدن در بیمارستان، با یک شب بستری در بیمارستان، درمان خواهد شد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران اظهار کرد: اگر سنگ کلیه در لوله حالب گیر بیفتد به منزله‌ی خفه کردن کلیه است و هر چه سریع‌تر می‌بایست درمان شود، زیرا کلیه‌ها را از کار می‌اندازد و برای درمان این سنگ‌ها فقط چهار هفته فرصت داریم و بعد از آن کلیه بیمار برای همیشه از کار می‌افتد.

یکی از بهترین روش‌ها برای دفع این سنگ‌ها استفاده از آندوسکوپی یا PUL می‌باشد. در روش آندوسکوپی دوربین از طریق مثانه وارد بدن بیمار می‌شود و سنگ را از بین می‌برد و بیمار سرپایی درمان می‌شود.

چگونه کلیه‌های سالم‌تری داشته باشیم

کرمی گفت: برای اینکه کلیه‌های سالمی داشته باشیم می‌بایست هر ۲ ساعت یک بار آب بیاشامیم، مصرف نمک را کاهش داده و هر شش ماه یکبار چکآپ انجام دهند. اگر فشار خون و دیابت مبتلا هستند حتما آن را کنترل کنند.

وی افزود: امروزه یکی از شایع‌ترین علت‌های آسیب به کلیه‌ها و از کار افتادن آن‌ها از کنترل نکردن فشار خون و دیابت ناشی می‌شود.

کرمی در آخر یادآور شد: اگر فرد به بیماری‌های زمینه‌ای مبتلا است حتما می‌بایست آن‌ها را درمان کرد تا سبب آسیب رسیدن به کلیه‌ها نشود.

منبع: دکتر سلام

 
 
اشتراک گذاری:
برچسب ها :
ارسال نظر
پربیننده‌ها پربحث‌ها