به گزارش صد آنلاین، نماز غفیله از نمازهای مستحبی است که بین نماز مغرب و عشا خوانده میشود. این نماز برای آمرزش گناهان و برآورده شدن حاجات موثر است. برای اطلاع از طریقه خواندن و فتوای مراجع تقلید درباره احکام نماز غفیله با ما همراه باشید.
طریقه خواندن نماز غفیله
نماز غفلیه بین نماز مغرب و عشا و قبل از اینکه سرخی طرف مغرب از بین برود (حدود یک ساعت و نیم بعد از مغرب)، خوانده میشود. در رکعت اول بعد از حمد به جای سوره، آیه زیر را بخوانید:
«وَذَالنُّونِ اِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ علیهِ فَنادَی فی الظُلُماتِ اَنْ لٰا اِلٰه الّا اَنتَ سُبْحاانَکَ انّی کُنْتُ من الظّٰالمینَ فَاسْتَجَبْنا له و نَجَّیناهُ منَ الغَمِّ وَ کذٰلکَ نُنْجِی المؤمنینَ.»
و در رکعت دوم بعد از حمد به جای سوره، این آیه را بخوانید:
«و عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَیْبِ لا یَعْلَمُها الّا هُوَ وَ یَعْلَمُ ما فی الْبَرِّ وَالْبَحْررِ وَما تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ الّا یَعْلَمُها وَ لا حَبَّةٍ فی ظُلُماتِ الارضِ وَلا رَطْبٍ وَ لایابِسٍ الّا فی کِتابٍ مُبینٍ»
و در قنوت آن بگویید:
«اللهمَّ انّی اَسْألُکَ بِمَفاتِحِ الغَیْبِ الّتی لا یعْلَمُها الّا انْتَ انْ تُصَلّیَ علی مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحمدٍ وَ أنْ تَفْعلَ بی کذا و کذا» و به جای «کذا و کذا» حاجتهای خود را بگویید؛ و بعد بگویید: «اللهم انْتَ وَلّیُّ نِعْمَتی وَالقادِرُ علی طَلِبَتی تَعْلَمُ حاجَتی فأسْألُکَ بحقّ محمدٍ وَ آلِ محمدٍ علیه و علیهم السلامُ لَمّا قَضَیْتها لی.»
احکام نماز غفیله از نظر مراجع تقلید مختلف
فتوای مراجع تقلید مشهور درباره نماز غفیله عبارتند از:
سوالات رایج درباره احکام نماز غفیله
پرسش: آیا میتوان نماز غفیله را نشسته خواند؟
پاسخ: نمازهای مستحبی از جمله نماز غفیله را میتوان نشسته خواند، اما اگر کسی نماز غفیله را نشسته بخواند بهتر است دوبار بخواند.
پرسش: اگر کسی سواد خواندن آیات نماز غفیله را ندارد، میتواند بعد از حمد سوره توحید را بخواند؟
پاسخ: بنابر نظر آیت الله مکارم شیرازی کسی که سواد ندارد، در نماز غفیله بعد از حمد و در ذکر قنوت میتواند سوره توحید را بخواند، به شرطی که غیر از این برایش ممکن نباشد.
پرسش: بین نماز غفیله و نماز نافله مغرب، کدامیک ارجحیت دارند؟
پاسخ: نماز غفیله جایگاه والایی دارد، اما ظاهرا تاکیدی که بر نوافل شده است، بیشتر است و اینگونه به نظر میرسد که نماز نافله مغرب ارجحیت دارد. البته اگرچه بر اساس نظر اکثر مراجع تقلید نماز نافله مغرب و غفیله هر دو مستقل هستند و باید جداگانه خوانده شوند، اما در صورت کمبود وقت میتوان یکی از نافلههای دو رکعتی مغرب را به شکل نماز غفیله خواند.