به گزارش صد آنلاین، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات، محمد اتابک، وزیر صمت، غلامرضا نوریقزلجه، وزیر کشاورزی، جعفر قائمپناه، معاون اجرایی، محسن حاجیمیرزایی، رئیس و مهدی سنائی معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور و الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاعرسانی دولت از جمله مقاماتی بودند که مسعود پزشکیان را در این نشست خبری همراهی میکردند.
هادی حیدری، کارتونیست شناختهشده مطبوعات، اجرای این برنامه را برعهده داشت. این نشست دقایقی پس از ساعت ۱۵ با ورود رئیسجمهور آغاز شد و تقریباً تا ساعت ۱۷:۳۰ دقیقه طول کشید.
پرسش هممیهن از رئیسجمهور این بود: «شما در ۳۷ سالگی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز و در ۴۷ سالگی وزیر بهداشت شدید. زمانی که مدیریت را آغاز کردید، یک مدیر جوان بودید. شما به شورای راهبری دستور دادید که متوسط سنی افراد ۵۵ سال باشد. در حال حاضر میانگین سنی وزرا ۵۹/۸ و میانگین سنی معاونین ۵۹/۵ است. ۱۱ وزیر ۶۰ سال و بیشتر سن دارند. دو معاون بالای ۷۰ سال هستند. درحالیکه سن بازنشستگی در کشور ما حدوداً ۶۰ سالگی است. اگر تحقق دیگر وعدهها در اختیار شما نباشد، انتخاب جوانها دست شماست. آیا از نیروهای جوان بهعنوان استاندار، فرماندار، معاون وزیر و در جایگاههای دیگر مثل رؤسای دانشگاهها استفاده خواهد شد؟»
رئیسجمهور در پاسخ گفت: «این حرف کاملاً درستی است، بنا را بر این گذاشته بودیم که میانگین سنی وزرا ۵۵ سال باشد. ولی در فراخوانهایی که دادیم و عزیزانی که برای ما سوابق فرستادند و تیمهایی که این سوابق را بررسی میکردند، حدود ۲۰ تیم بودند و به همه کسانی که گفته بودیم میتوانند به ما کمک کنند، شرح حال ارائه بدهند.»
رئیسجمهور با بیان اینکه این ۲۰ تیم به همراه شورای سیاستگذاری بیش از ۱۰ هزار ساعت کار کردند تا تیم نهایی برای وزرا تعیین شود، اظهار کرد: «افرادی که خود را نامزد کرده بودند یا آنهایی که جریانها و جناحها معرفی کرده بودند، در ارزیابیها شد آنچه را که امروز میبینید.»
پزشکیان اضافه کرد: «مدیران ما معمولا طول عُمر زیادی ندارند و در روند سازمان پله به پله بالا نمیآیند، لذا تعداد مدیرانی که بر اساس ثبات سازمان در سیستم هستند، خیلی کم است.»
وی با بیان اینکه به وزرا گفتهایم تا از نخبگان، دانشجویان و افراد جوان در کنار خود استفاده کنند، گفت: «این رویه سبب خواهد شد همراه معاونان تجربهای کسب کنند؛ در مراحل پایینتر هم به جوانان میدان بدهند تا رشد کنند ضمن آنکه در حین رشد، آموزشهای لازم را ببینند.»
رئیسجمهور با بیان اینکه برای سازمان اداری و استخدامی دنبال فردی است که مفاهیم مدیریت عملکرد نیروی انسانی را بداند، اظهار کرد: «چراکه صرف اینکه یکی رئیس شود و پست سازمانی بدهیم، نتیجهای ندارد؛ هر نیروی انسانی احتمال اشتباه دارد اما وظیفه آن مسئول، تربیت و ارتقای نیروی انسانی است نه اینکه اگر اشتباه کرد، او را کنار بگذاریم و فرد دیگری را جانشین کنیم و همین روند دوباره تکرار شود.»
پزشکیان گفت: «در ۴۵ سال گذشته نیروی انسانی آوردهایم و این اتفاق تکرار شده و نتیجهاش این شده که وقتی به پرونده نگاه میکنیم، نیرو نمیبینیم. البته قول میدهیم حتماً از جوانان، خواهران، مذاهب و قومیتها براساس شایستگی در مدیریتها استفاده کنیم.»
پاسخ به کیهان: هر کسی فکر میکند حق با اوست
خبرنگار کیهان، سوالی درباره انتصابات بهزعم او «افراد مسئلهدار در دولت» پرسید: «حضور افراد زاویهدار با مبانی انقلاب و نظام در پستهای کلیدی میتواند موقعیت دولت را با خطر جدی مواجه کند، رهبری نیز در مورد انتصاب افراد زاویهدار و بدسابقه هشدار دادند، اما متأسفانه شمار زیادی از فعالان فتنه در دولت شما پست و مقام گرفتند، آقای رئیسجمهور آیا از این انتصابات خبر دارید؟»
پزشکیان پاسخ داد: «چیزی که شما میگویید فتنه، من با یک نگاهی در یک صف [به موضوعی] اعتراضی کردهام، شما در صف دیگر اعتراض دیگری کردید؛ شما تصور میکنید حق با شماست، طرف مقابل تصور میکند حق با اوست. اینها تصورات است، هرکس تصور میکند حق با اوست. نگاه ما این است که همه در چارچوب چشماندازی که رهبری تعیین کردند و سیاستهای کلیای که ابلاغ کردند، عمل خواهیم کرد، اگر کسی در گذشته بر اساس نگاهی که شما دارید و شاید حق هم با شما باشد، میخواهد الان کمک کند و آدم توانمندی هم است، به او بگوییم چون در گذشته فلان موضع را اتخاد کردهاید، چگونه میخواهیم وحدت کنیم و وفاق داشته باشیم؟»
پزشکیان گفت: «قرار نیست به خاطر اشتباه، آدمها را کنار بزنیم. وفاق یعنی بپذیریم عیبهایی داشتهایم، این عیبها را نادیده میگیریم، میخواهیم بر اساس قانون و رهنمودهای مقام معظم رهبری عمل کنیم، اگر خلاف آن عمل کردند با آنها برخورد میکنیم.»
احتمال دیدار با رئیسجمهور آمریکا
خبرنگار عصر ایران دو سوال پرسید: عاقبت مسئله فیلترینگ و اینکه آیا پزشکیان در جریان سفر به آمریکا اگر شرایط آن وجود داشته باشد با رئیسجمهور این کشور دیدار میکند یا نه؟ رئیسجمهور در پاسخ به سوال راجع به فیلترینگ گفت: «در حال نوشتن برنامهای هستیم که بتوانیم با جریانات ذیربط، درباره این روند مذاکره کنیم و موضوع در دستور کار است و پیگیر جمعبندی آن در شورای عالی امنیت ملی هستیم. تلاش میکنیم تا موضوع سریعتر نهایی و اجرایی شود.»
پزشکیان درباره احتمال دیدارش با رئیسجمهور آمریکا نیز با اشاره به سفر قریبالوقوع خود به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، اظهار داشت: «در حال برنامهریزی سفر به آمریکا هستیم و باید خود را برای حضور مؤثر در این نشست آماده کنیم تا بتوانیم از حقوق مردم کشورمان دفاع کنیم. چراکه ما صلحطلب هستیم نه جنگطلب. آنها باید برادری خود را ثابت کنند تا ببینیم به تعهداتشان پای بند هستند یا نه؛ چون آنها همه راهها را بر روی ما بستهاند. آمریکاییها باید نشان دهند که با ما دشمنی ندارند؛ ما دور کشور آنها پایگاه نزدیم و آنها را تحریم نکردیم. ما با آمریکا هم برادریم.»
باز هم گشت ارشاد
خبرنگار اندیشه پویا، زمانی که پشت تریبون رفت به رئیسجمهور گفت: از کوچه و پسکوچهها آمدم تا گشت ارشاد من را نگیرد. پزشکیان پاسخ داد: «باز هم گشت ارشاد اذیت میکند؟ قرار نبود برخورد کنند. پیگیری میکنیم که دیگر کسی را اذیت نکنند.»
بخشی از پرسش خبرآنلاین نیز به همین مسئله اشاره داشت که رئیسجمهور پاسخ پیشین را تکرار و اضافه کرد: «قرار نبوده است که برخوردی انجام دهند و دادستانی هم اعلام کرده است.»
پاسخ به سوالاتی درباره مذاکرات هستهای
چند خبرنگار رسانههای بینالمللی مسئله مذاکرات و برنامه هستهای ایران را مورد توجه قرار دادند. خبرنگار خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس مسئله غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم توسط ایران و ابراز نگرانیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مدنظر قرار داد.
پزشکیان در این مورد گفت: «بارها گفتهایم که دنبال سلاح هستهای نیستیم. ما به دنبال رفع نیازهای علمی و تکنیکی خودمان هستیم، به چارچوب برجام پایبند بودیم و بهدنبال حفظ آن چارچوب هستیم.»
پزشکیان با یادآوری و تاکید بر اینکه غرب با پاره کردن برجام، ما را به انجام کاری که نمیخواهیم واداشت، گفت: «اگر ادامه ندهند ما هم ادامه نمیدهیم. به تعهدی که نوشته شده پایبند باشند، ما هم به تعهداتمان عمل میکنیم.»
خبرنگار العالم، سوالی درباره روابط ایران و مصر پرسید و بخش دیگری از پرسشاش نیز به مسئله مذاکرات هستهای اختصاص داشت. رئیسجمهور در پاسخ به این سوال گفت: «در مورد مذاکرات هستهای، ما پایبند همان چارچوبهایی هستیم که آنها میخواهند، اما آنها پایبند چارچوبهای خود نیستند. نمیشود ما عمل کنیم، اما آنها عمل نکنند، ما به چارچوبهای قانونی عمل کردیم آنها پاره کردند، ما که نمیخواهیم دعوا کنیم، ما دنبال سلاح هستهای نیستیم، اما حاضر نیستیم که به ما زور بگویند. حاضر نیستیم که بپذیریم اسرائیل را تا دندان مسلح کنند و هر وقت صحبت کردیم بگویند که میزنیم، بیخود میکنند بزنند، ما هم میزنیم.»
خبرنگار شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ نیز پرسشی مشابه داشت اما از زاویه مسئله تحریمهای ایران. پزشکیان در پاسخ به این خبرنگار نیز بار دیگر بر عدم تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای تاکید کرد و اظهار داشت: «ما باید با هم تعامل داشته باشیم، ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم، آنها هستند که ما را تهدید میکنند. در مقابل قدرت باید قدرت داشته باشیم تا بتوانیم بمانیم. ما برای حفظ امنیت مردم و کشورمان نیاز به قدرت دفاعی داریم، ما هیچوقت شروعکننده هیچ جنگی نبودیم. شما ۲۰۰ سال گذشته را نگاه کنید. قدرت دفاعیمان را که بتوانیم از مردممان دفاع کنیم از دست نخواهیم داد، مگر اینکه همه خلع سلاح شوند.»
خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: «براساس نظر کارشناسان رفع ناترازیهای بودجهای، بانکی و انرژی، بدون سرمایهگذاری خارجی و رفع تحریمها و مسئله FATF حل نخواهد شد، برنامه دولت چهاردهم در این زمینه چیست؟»
رئیسجمهور پاسخ داد: «در رابطه با رفع تحریمها ما چارهای نداریم جز اینکه بحث FATF را حل کنیم. نامهای هم به تشخیص مصلحت حتماً خواهم نوشت، برای اینکه دوباره بحث FATF را به جریان بگذارند تا بتوانیم حلش کنیم و باید حل شود.»
پزشکیان در رابطه با مسائل خارجی با بیان اینکه «تلاش میکنیم ارتباطاتمان را با اولویت با کشورهای همسایه بهبود ببخشیم»، اظهار کرد: «در سفری هم که به عراق و اقلیم کردستان عراق و بصره و خود بغداد داشتیم با مسئولان آنجا صحبت کردیم. بیشتر این نگاه را داشتند که برنامههای راهبردی با آنها بنویسیم و پروژههای مشترکی با هم داشته باشیم.»
رئیسجمهور افزود: «همین کار را میتوانیم با پاکستان و ترکمنستان و آذربایجان و ترکیه و کشورهای همسایه دیگری که داریم داشته باشیم و طبیعتاً همان چیزی که گفتید کاملاً درست است، لازمه رشد ایجاد بازار آزادی است که بتوانیم ارتباطات و سرمایهگذاریهای خارجی را ایجاد کنیم. دیپلماسی خارجی را بر مبنای عزت و حکمت و مصلحت حتماً به پیش میبریم.»
ممانعت از پروندهسازی
پرسش خبرنگار ایسنا درباره راهاندازی کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها بود. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه کرسیهای آزاداندیشی باید راهاندازی شوند، اظهار داشت: «کرسی آزاداندیشی این نیست که اگر حرفی بزنیم ضدانقلاب شویم و ما را از پُست و شغلمان بیرون کنند. به دستور رهبر معظم انقلاب از کرسیهای آزاداندیشی حمایت خواهیم کرد و جلوی پروندهسازی علیه منتقدان را خواهیم گرفت.»
وی افزود: «اگر بلد نیستند جواب منتقد را بدهند، نباید منتقد را اخراج کنند، باید خود را اصلاح کنند. با زور، دعوا، اخراج و تبعید، مملکت درست نمیشود؛ مملکت با گفتوگو درست میشود. در بررسی پرونده و برگرداندن دانشجویان اخراجی تأکید داریم. منظور این نیست که توطئهگر برگردد؛ توطئهگر باید توسط قوه قضائیه محاکمه شود.»
توسعه ارتباط با کشورهای اسلامی
رئیسجمهور در پاسخ به سوال خبرنگار المیادین مبنی بر اینکه آیا به زودی سفری به عربستان خواهید داشت یا به زودی شاهد سفر بنسلمان، ولیعهد عربستان به تهران خواهیم بود و روابط ایران و اردن و تاثیری که بر مسئله فلسطین و پایان تجاوز اسرائیل به غزه میتواند داشته باشد، اظهار داشت: «باور و اعتقاد من این است ما با هم برادر هستیم. چرا باید با هم رفت و آمد نداشته باشیم. هر حرکتی بتواند ما را به هم نزدیک کند شخصاً استقبال میکنم. تلاش میکنیم اخوت و برادری را همان طوری که پیامبر اسلام فرمودند بیشتر کنیم. حضرت علی در وصیتنامه خود میفرماید که هر اختلافی را بتوانیم بین مسلمانان حل کنیم از سالها نماز و روزه ارزش آن بالاتر است، چه با عربستان، چه با مصر و چه با اردن تلاش میکنیم روابط خود را تقویت کنیم.»
پزشکیان ادامه داد: «در گفتوگوی تلفنی با ولیعهد عربستان از ایشان دعوت کردیم تا به ایران بیایند. وحدت ما مسلمانان به اسرائیل میفهماند حق بمباران و نابودی کودکان و زنان در غزه را ندارد. اگر دست به دست هم دهیم اسرائیل جرأت نمیکند این کارها را انجام دهد.»
ماجرای ارسال موشک به یمن
دو روز قبل یمن موشکی هایپرسونیک به سمت اسرائیل شلیک کرد که از سیستمهای پدافندی عبور کرد. بنا بر گزارش رسانههای اسرائیلی، موشک به 6 کیلومتری فرودگاه تلآویو اصابت کرد. بر اساس این گزارش، موشک مذکور ۱۷۰۰ کیلومتر برد داشته و فاصله میان یمن تا هدف را در ۱۵ دقیقه طی کرده است. پس از انجام این عملیات، انگشت اتهام به سمت ایران گرفته شد که مقامات کشورمان از جمله وزیر امور خارجه، ارسال موشک به یمن را تکذیب کردند.
خبرنگار الجزیره در همین زمینه از رئیسجمهور پرسید: «گفته میشود که ایران موشک هایپرسونیک به انصارالله یمن فرستاده یا تکنولوژی آن را به آنها انتقال داده است. سوالی که اکنون در این شرایط جنگی اسرائیل علیه غزه وجود دارد این است که آیا ایران موشک هایپرسونیک به یمن داده است؟»
پزشکیان در پاسخ گفت: «رفتن نیروی انسانی به یمن با یک هفته تاخیر انجام خواهد شد؛ موشک چطور به آنجا رفته و آنها ندیدهاند. ما در ایران از نوع موشک هایپرسونیک که انصارالله یمن علیه اسرائیل به کار گرفته است، نداریم. اینکه یمنیها توان مقاومت پیدا کردهاند، کار یک روز، یک هفته و یک سال و دو سال نیست. به دست آوردن این تکنولوژی در یک سال جنگ نیز غیرممکن است. اینکه ما با هم هماهنگ هستیم و به یکدیگر کمک میکنیم، به اسرائیل که نسلکشی میکند اعتراض میکنیم و نگاه مشترکی داریم.»
رئیسجمهور تاکید کرد: «در مقابل دیدگان دنیا، اسرائیل نسلکشی میکند و کسی هم اعتراض نمیکند. اگر غرب نسبت به امنیت اسرائیل نگران است چرا نسبت به غزه و فلسطین نگران نیست. جهان نباید اجازه دهد یک گروه با قدرت خود و پشتیبانی قدرتها مردم بیگناه را نابود کنند و بعد نگران این باشند که ایران به آنها موشک داده است.»
پزشکیان تاکید کرد: «غرب میداند که ایران اصلاً نمیتواند موشک به یمن ارسال کند؛ ما قدرت موشک داریم اما به یمن موشک نمیدهیم. یمن قبل از جنگ، تکنولوژی ساخت موشک را یاد گرفته بود و تولید میکرد.»
مسئله انتقال پایتخت
خبرنگار خبرگزاری دانشجو – وابسته به بسیج دانشجویی – سوال خود را از رئیسجمهور به مسئله انتقال پایتخت و عدم امکان ساخت مسکن جدید در تهران اختصاص داد. پزشکیان در پاسخ گفت: «بنا به گفته وزیر راه و شهرسازی برای حل معضلات مسکن در تهران و ایجاد توسعه، باید بین منابع و مصارف نیازها و داشتهها تعادل ایجاد کرد. اگر منابع را نبینیم و مصرف را بالا ببریم، قطعاً یک روز نابود خواهیم شد. نشست زمین در تهران از نظر محیط زیستی وحشتناک است. آبهای زیرزمینی رو به اتمام است و تمام سدهایی که در اطراف تهران است، در صورت کاهش بارندگی تمام خواهد شد. برهمین اساس باید توسعه را به جایی ببریم که امکان توسعه در آن وجود دارد. اکثر شهرهای بزرگ دنیا کنار دریاست. ما یک امکان بزرگ در کنار خلیجفارس داریم که بسیاری از کشورها حسرت آن را میکشند.»
پزشکیان ادامه داد: «باید تعادلی بین محیطزیست و ادامه زندگی به وجود بیاوریم. همچنین بیشتر کارخانههای اطراف تهران، ماده اولیه را از کنار خلیجفارس میآورند، آن را تبدیل کرده و دوباره به خلیجفارس ارسال میکنند که سبب افزایش قیمت تمامشده کالا میشود. اینگونه نیست که بگوییم ساخت و ساز مسکن یکدفعه در تهران متوقف خواهد شد، چراکه این یک معضل است. باید رسانه در این زمینه به ما کمک کند. در غیر این صورت با ادامه این روند در همه حوزهها به طرف فروپاشی میرویم.»
مریضی اقتصادی
پزشکیان در پاسخ به سوال خبرنگار شرق که از وضعیت گرانیها و همچنین نگرانیهایی که در میان کنکوریها وجود دارد، پرسید که اظهار داشت: «اقتصاد ایران مداخلاتی را طلب میکند. باید کمک کنیم که بتوانیم روشهای درمان را اجرایی کنیم. اگر بخواهیم مملکت از این وضعیت خارج شود، باید اقتصاد بیمار را درمان کنیم. ممکن است دارویی که میدهیم تلخ باشد پس نباید بگوییم چرا به مردم داروی تلخ میدهید. اگر لازم شد مداخلاتی انجام میدهیم، بپذیریم که این مداخلات میتواند آینده روشنی داشته باشد. دعواها اجازه هیچ مداخلهای را به هیچ سیاستگذاری نداده است. درمان، مداخله نیاز دارد و مداخله مقداری ناملایماتی به همراه دارد که باید آن را بپذیریم.»
رفع حصر
رئیسجمهور همچنین در پایان نشست خبری، در پاسخ به پرسشی درباره رفع حصر، گفت: «مشکل آقای کروبی حل شده است و برای فرد دیگر هم در حال تلاش هستیم اما دیگر نباید با نظام درافتاد.»
رئیسجمهور درخصوص مصوبه شورای انقلاب فرهنگی درباره کنکور نیز گفت: «قرار است درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث کنیم.»