عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به لبنیات بسیار شبیه به هم هستند. اما نحوه ایجاد و نحوه تأثیر آنها بر بدن شما بسیار متفاوت است.
اگر دچار آن هستید، بدن شما لاکتاز ، آنزیم مورد نیاز برای هضم لاکتوز، نمی سازد که این همان قند موجود در شیر است. به جای هضم طبیعی در معده و روده کوچک، به روده بزرگ منتقل می شود، جایی که توسط باکتری ها تجزیه می شود و باعث نفخ و گاز می شود. ممکن است ناراحت کننده باشد، اما خطرناک نیست.
عدم تحمل لاکتوز در بزرگسالان شایع است. در افراد با ژنتیک آسیایی، آفریقایی یا بومی آمریکا شایع تر است و در افراد با پیشینه اروپای شمالی یا غربی کمتر شایع است.
اگر به آن مبتلا هستید، بدن شما به پروتئین های موجود در شیر و سایر محصولات لبنی به گونه ای واکنش نشان می دهد که گویی مهاجمان خطرناکی هستند؛ در نتیجه موادی را آزاد می کند که باعث علائم آلرژی می شود. این واکنش آلرژیک می تواند خفیف (بثورات) تا شدید (مشکلات تنفسی، از دست دادن هوشیاری) باشد.
حساسیت به لبنیات یکی از شایع ترین آلرژی ها به خصوص در کودکان است. از هر 100 کودک زیر 4 سال، 2 نفر به شیر حساسیت دارند. این وضعیت حتی در نوزادان شایع تر است.
برخی از علائم عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به لبنیات ممکن است یکسان باشند:
اما آلرژی به لبنیات همچنین می تواند باعث واکنش در سایر قسمت های بدن از جمله پوست و ریه شود:
ممکن است خون در مدفوع نیز وجود داشته باشد، به خصوص در نوزادان.
آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک جدی و تهدید کننده زندگی است و اغلب چند دقیقه پس از خوردن غذایی که به آن حساسیت دارید شروع می شود، اما گاهی اوقات ممکن است چند ساعت بعد نیز رخ دهد. معمولاً شامل بیش از یک علامت در بیش از یک قسمت بدن شما به طور همزمان است.
اگر آلرژی شدید دارید یا در گذشته آنافیلاکسی داشته اید، با پزشک خود در مورد حمل اپی نفرین تزریقی صحبت کنید تا سرعت آن را کاهش دهید یا متوقف کنید.
اگر:
ابتدا پزشک سابقه پزشکی شما را می گیرد تا علائم شما و واکنش بدن شما به غذاهای لبنی را بفهمد. سپس برای تأیید عدم تحمل لاکتوز یا آلرژی به لبنیات آزمایش می دهید.
اکثر بزرگسالان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز احتمالی هرگز به طور رسمی آزمایش نمی شوند.
تست خراش پوستی: یک قطره کوچک مایع حاوی آلرژن لبنیات زیر پوست شما روی ساعد یا پشت شما قرار می گیرد. اگر یک برآمدگی برآمده احاطه شده با پوست قرمز خارش دار ظاهر شود، احتمال حساسیت به لبنیات وجود دارد.
ممکن است پزشک از شما یک آزمایش خون نیز بخواهد که مقدار آنتی بادی های خاصی را در خون شما اندازه گیری می کند.
هر دو آزمایش می توانند "مثبت کاذب" داشته باشند. شما می توانید تست آلرژی مثبت داشته باشید حتی اگر واقعا آن را ندارید. متخصص آلرژی شما نتایج را توضیح خواهد داد.
اگر هنوز به آلرژی مشکوک هستید اما تایید نشده است، ممکن است پزشک شما را وادار به انجام یک چالش کند. به شما غذاهای مختلفی داده می شود که ممکن است حاوی شیر باشند یا نباشند تا ببینند آیا به غذاهای حاوی شیر واکنش نشان می دهید یا خیر.
عدم تحمل لاکتوز به راحتی کنترل می شود، عمدتاً با محدود کردن مقدار غذا و نوشیدنی لبنی که مصرف می کنید. همچنین میتوانید بستنی و شیر کاهشیافته لاکتوز را امتحان کنید یا هنگام خوردن لبنیات از مکملهای آنزیم لاکتاز استفاده کنید تا به بدن در هضم لاکتوز کمک کند.
اگر به لبنیات حساسیت دارید، باید از تمام غذاهای لبنی و سایر غذاهایی که حاوی لبنیات هستند خودداری کنید.
ایمن ماندن به این معنی است که برچسب مواد غذایی را بخوانید تا ببینید آیا شیر یا مواد حاوی شیر در آن گنجانده شده است. پروتئین های شیر در بسیاری از غذاهایی که انتظارش را ندارید یافت می شود. برخی از کنسروهای تن ماهی، نوشیدنی های انرژی زا و حتی آدامس حاوی آنها هستند.