به گزارش مجله سلامت صد آنلاین ، برنج سفید از مواد غذایی محبوب مردم قاره آسیا است به طوری که مردم این قاره 90 درصد برنج دنیا را مصرف می کنند . در ایران نیز استفاده از این برنج متداول بوده و جزو پر مصرف ترین مواد غذایی می باشد.برنج سفید منبع متراکم کربوهیدرات ها است و گلایسمی بالایی دارد بنابراین پس از خوردن آن قند خون افزایش می یابد . این ماده غذایی فاقد پروتئین و دارای چربی اندکی است.
عوارض مصرف زیاد برنج سفید
چربی شکم
مطالعات بر روی افرادی که خیلی کم از کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنج سفید استفاده می کنند ، نشان داد این افراد چربی شکمشان کمتر از آن هایی است که بیشتر از کربوهیدرات های تصفیه شده استفاده می کنند بنابراین افرادی که بیش از حد از برنج استفاده می کنند ، به چاقی شکمی مبتلا خواهند شد.
در صورتی که شما بدون تحرک باشید ، پس از خوردن برنج گلوکز وارد سلول های عضله می شوند تا به صورت چربی ذخیره شوند. خوردن برنج بعد از تمرین و ورزشی سخت که بدن گلوکز کمی دارد ، سبب افزایش ذخیره گلوکز در عضلات که به آن گلیکوژن می گویند، کمک می کند.
برای جلوگیری از چاقی شکمی به جای برنج سفید و کربوهیدرات های تصفیه شده، برنج قهوه ای و غلات سبوس دار استفاده نمایید.
افزایش قند خون
پس از خوردن برنج قند خون افزایش می یابد و انسولین از پانکراس ترشح می شود. انسولین، ذخیره گلوکز و همچنین اندوخته چربی را بیشتر می کند. خوردن مقدار زیاد برنج سفید منجر به افزایش ریسک دیابت نوع دوم می شود.
میزان قند خون پس از خوردن برنج قهوه ای، به اندازه برنج سفید، افزایش نمی یابد. بعد از خوردن برنج قهوه ای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است .
سندرم متابولیک
خوردن زیاد برنج سفید باعث افزایش ریسک سندرم متابولیک می شود . چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا از دیگر عوامل ایجاد کننده سندرم متابولیک هستند.
ابتلا به چربی خون و فشار خون
افرادی که در برنامه غذایی خود برنج فراوانی جای داده اند و بیشتر از بقیه برنج سفید می خورند، فشار خون و تری گلیسیرید بالایی از دیگر افراد دارند.
اختلالات عصبی
خوردن زیاد برنج سفید اختلالات عصبی بوجود می آورد به خاطر همین بهتر است که مقداری شلتوک برنج را داخل یک پارچه ریخته در برنج قرار دهید که همراه آن پخته شود .
معایب خوردن برنج در دوران بارداری
مصرف بیش از حد برنج در دوران بارداری سبب بالا رفتن وزن خانم باردار می شود.
برنج سفید دارای شاخص گلیسمی بالایی است بنابراین سبب ابتلای خانم باردار به دیابت بارداری می شود.
برنج دارای مقدار قابل توجهی از آرسنیک است که مصرف بیش از حد برنج ممکن است منجر به مرگ زودرس یا تولد زود هنگام جنین شود.