فجایع طبیعی مانند زلزله، سیل و آتش سوزی پدیدههایی هستند که در طول تاریخ تکرار میشوند و با همدردی کردن با قربانیان و تاسیسات تخریب شده همراه است؛ اما برجستهترین آزمون آن میزان همبستگی جهانی با کشور آسیب دیده، شتاب برای اعزام تیم های نجات و تجهیزات برای جست وجو در ویرانهها و فراهم کردن امدادرسانی در تمامی سطوح است.
انتظار می رود زلزله مهیب و ویرانگری که بسیاری از استانهای جنوب ترکیه و مناطق شمالی و ساحلی سوریه را به لرزه درآورده موقعیت غم انگیزی باشد تا متوجه شویم جهان تا چه اندازه موفق به گذراندن یک آزمون فاجعهبار جدید شده است به ویژه که در سنت همبستگی جهانی تبعیض میان قربانیان در کشورهای جنوب و شمال را شاهد بودهایم. به گونهای که در کشورهای پیشرفته این حوادث بیشترین توجه را به خود جلب کرده است.
بسیار تاسف برانگیز خواهد بود که علاوه بر تاثیرات روانی و سیاسی مضر و بلند مدت این رویداد استانهای زلزله زده ترکیه و سوریه توجه بین المللی کمتری از آنچه در پی سونامی 2004 شاهد آن بودیم دریافت کنند.
اوضاع در سوریه به علت کمبود تیمهای نجات و تجهیزات امدادرسانی، ناتوانی بخش بهداشت کشور و سرگرم بودن ارتش فاجعهبارتر است. در طول روزهای گذشته هزاران سوری قربانی موج سرما و برف بودند و زلزله اخیر به آنها ضربه شدیدتری وارد کرد.
از تناقضهای آشکار، اعلام رئیس جمهور پوتین برای ارسال تیمهای نجات به مناطق حادثه دیده بود. کسی که جنگنده هایش هنوز در سوریه فعال هستند و نیروهایش در این کشور در حال مبارزه اند.
انتظار میرود چند روز آینده آزمونی برای همبستگی جهانی با مناطق آسیبدیده در جنوب ترکیه و شمال سوریه و امتحانی برای دولت حزب عدالت و توسعه و شخص رئیسجمهوری ترکیه، رجب طیب اردوغان، در راستای اتخاذ تدابیر مناسب برای مقابله با این فاجعه باشد به ویژه این که این کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد. اگرچه از حکومت سوریه در زمینه کمک و امدادرسانی به دلایل بسیاری انتظار چندانی نمیرود.
منبع: القدس العربی /