به گزارش مجله سلامت صد آنلاین ،دکتر فاطمه عندلیب متخصص پوست و مو نوشت: جوش های سر سیاه گونه ای از جوش ها هستند که در سطح پوست رشد میکنند. این عارضه هنگامی به وجود میآیند که چربی و باکتریها، زیر پوست شما به دام افتاده اند و معمولاً بر روی صورت گردن و کمر مشاهده میشوند. این جوش ها در معرض نور و هوا، دی اکسید می شوند و به رنگ تیره و سیاه تغییر رنگ خواهند داد. هرچند هر نوع پوستی ممکن است دچار جوش سر سیاه شود؛ اما این جوش های سرسیاه بیشتر در پوست های چرب تجمع میکنند.
برجستگیهای تیره در پوست مشخصه اصلی جوش های سرسیاه است. آنها درد نداشته و احساس ناراحتی ایجاد نمیکنند، درنتیجه معمولاً احساس نمیشوند. به دلیل رنگ تیره، جوشهای سرسیاه بهراحتی روی پوست دیده میشوند. این عارضه به عنوان رایجترین عارضه پوستی در دنیا شناخته میشود؛ اما خوشبختانه روشهای بسیاری برای درمان آن وجود دارد.
وجود نقاط سیاه روی بینی یا Trichostasis Spinolosa یک مشکل پوستی شایع است که معمولاً با جوش های سرسیاه اشتباه گرفته می شود. این نقاط سرسیاه درواقع منافذ فولیکول های موی روی بینی هستند که موی آنها معمولاً رشد نمی کند، ولی با تجمع چربی در این منافذ و اکسید شدن چربی نقاط سیاه ایجاد می شود.
احتمال بروز این جوشها در همه افراد وجود دارد؛ اما در افراد با پوست چرب، شدت آن بیشتر است. بعضی از عواملی که شانس ایجاد جوش های سرسیاه را افزایش میدهند عبارت هستند از:
این جوشها به دلیل ظاهر سیاه رنگ و برجسته خود به راحتی قابل تشخیص هستند. جوش های سرسیاه معمولاً از نوع التهابی نیستند، بنابراین دردی هم برای شخص به وجود نخواهند آورد.
راههایی برای پیشگیری از جوش سرسیاه وجود دارد که مؤثرترین آن به شرح زیر است:
دو بار در روز صبح و شب صورتتان را بشویید. البته اگر بیرون کار میکنید، از مواد آرایشی استفاده کردهاید و یا بر اثر انجام تمرینات ورزشی عرق کردهاید، بهتر است باز هم صورتتان را بشویید. برای رفع جوش سرسیاه بهتر است از شویندهای که شامل عناصر میکرو لایه بردار است استفاده کنید. توجه داشته باشید که شستشوی بیش از حد صورت باعث خشکی پوست شده و سلولهای مرده بیشتری را در منافذ جمع میکند.
لایهبرداری فیزیکی پوست از طریق ماسکهای لایهبرداری خانگی میتواند یک راه مؤثر در عدم تشکیل تودههای جوش سرسیاه باشد. البته بیشتر از یک یا دو بار در هفته نمیتوانید از این لایهبردارها استفاده کنید؛ اما همین دفعات کم لایهبرداری خانگی پوست، کمک زیادی به پیشگیری از جوش سرسیاه در صورت میکند.
غیر کمدوژنیک کدی برای محصولاتی است که عاری از روغن بوده و همچنین منافذ پوست را مسدود نمیکند.
تمیز نگه داشتن دست و ناخن احتمال انتقال چربی و جرم را به منافذ پوست به حداقل میرساند.
این کار تأثیر زیادی در پیشگیری از جوش سرسیاه و انواع عارضههای دیگر پوستی دارد.
تار موهای شما به طور مستقیم با پوست صورتتان در تماس است. برای اینکه چربی و گرد و خاک روی موها به پوست صورتتان منتقل نشود، باید مدام آن را بشویید.
این محصولات معمولاً حاوی سالیسیلیک اسید، سولفور و مواردی از این دست هستند. این عناصر عامل خشکی پوست محسوب میشوند. در نتیجه با خشک شدن پوست سلولها سعی در تولید سبوم بیشتر کرده تا پوست را هیدراته کنند. سبوم اضافه خود در منافذ جمع شده و جرم و آلودگی را نیز جذب میکند. نتیجه این شرایط بروز جوشهای سرسیاه است.
علاوه بر آب، خوردن سبزیجات و میوههای زرد و سبز تیره، غلات کامل و اسیدهای چرب امگا ۳ سلامت پوست شما را ارتقا میدهد.
یک راه ساده برای حفظ بهداشت و سلامت پوست، دست نزدن به آن است. حتی اگر برای تخلیه جوشهایتان وسوسه شدهاید، هرگز این کار را نکنید.