به گزارش مجله سلامت صد آنلاین ، زنان در طول بارداری به خوردن مقدار کافی ماهی و سایر غذاهای دریایی نیاز دارند تا از سودمندهای بهداشتی آنها برخوردار شوند، اما نباید میزان مصرف این غذاها به حدی بالا رود که احتمال ایجاد پیامدهای زیانبار ناشی از آنها را هم افزایش دهد. زنان باردار همچنین باید درباره چگونگی آماده شدن ماهیهایی که میخورند، مطلع باشند.
کارشناسان میگویند ماهی منبع مهمی برای مواد مغذی است و نباید از مصرف آن پرهیز کرد. اما زنان باردار باید میزان توصیهشده مصرف آن یعنی یک تا سه وعده در هفته را رعایت کنند، چرا که مصرف ماهی بیش از این حد آنها را در معرض خطر آلودگی بالقوه با جیوه یا سایر آلایندههای آلی پردوام دیگر قرار میدهد.
سودمندیهای بهداشتی اسیدهای چرب امگا- ۳ یافتشده در برخی از ماهیها قابلتوجه هستند. مزیتهای بهداشتی بسیاری چه در دوران بارداری و چه در خارج از آن- به آنها نسبت داده میشوند.
یکی از مواد مغذی موجود در ماهی به نام کولین رشد طناب نخاعی و رشد شناختی کودک را تقویت میکند.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در یک بررسی مورد فواید بهداشتی ماهی در بارداری دریافتند که فرزندان مادرانی که در طول بارداری یک تا سه بار در هفته ماهی میخوردند، دور کمر، فشارخون و میزان کلسترول پایینتری داشتند که همه شاخصهای سلامت سوختوساز هستند. این تحقیق زمانی انجام شد که کودکان ۶ تا ۱۲ ساله بودند.
در مقابل، بررسی که اسیدهای چرب با زنجیره بلند «ایکوزاپنتانوئیک اسید» یا EPA و «دوکوزا هگزانوئیکانوئیک اسید یا DHA را در خون زنان باردار اندازهگیری کرده بود به این نتیجه رسید که احتمال زایمان زودرس در زنانی که در سه ماهه اول و دوم بارداری کمترین میزان از این اسیدهای چرب را در بدنشان داشتند، در مقایسه با زنان بارداری که بالاترین میزان آنها را داشتند، ۱۰ برابر بیشتر بود. EPA و DHA معمولاً در ماهیها یافت میشوند.
پژوهشگران میگویند کمبود اسیدهای چرب در رژیم غذایی ممکن است باعث استرس سلولی به جفت یا مادر شود.
به گفته آنها، احتمالاً باید مطمئن شویم که زنان در اوایل بارداری و در طول بارداری به این اسیدهای چرب دسترسی دارند.
ماهی میتواند پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای لازم را برای بدن تأمین میکند.
از جمله مواد مغذی موجود در ماهی میتوان به چربیهای امگا ۳ و امگا ۶، آهن، ید، کولین، پروتئین، سلنیوم و ویتامینهای D و B۱۲ اشاره کرد.
توصیه کلی به زنان باردار و شیرده این است که هر هفته ۲۵۰ تا ۳۵۰ گرم از انواع بیخطر ماهی مصرف کنند.
برخی از ماهیها در هر مقداری برای زنان باردار مشکلآفرین هستند، زیرا دارای میزان بالایی از جیوه آلی یا متیل مرکوری هستند. جیوه از جفت عبور میکند و میتواند به جنین آسیب برسانند.
سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه میکند زنان باردار از گروهی از ماهیها به خاطر میزان بالای جیوه در آنها پرهیز کنند، از جمله ماهی خالمخالی شاهی یا king makerel (که یکی از انواع تونماهیان است)، ماهی مارلین، کوسهماهی، نیزهماهی، کاشیماهی و...
این سازمان همچنین فهرست مفصلی از ماهیهایی که خوردن آنها در ماههای اول بارداری بیخطر است، ارائه میدهد.
افراد در هر کشوری با مراجعه به منابع اطلاعرسانی رسمی مشابه میتوانند فهرستی از ماهیهای محلی که باید از خوردن آنها به خصوص در اوائل دوران بارداری پرهیز کرد و ماهیها بیخطر از این لحاظ به دست آورند.
خطر جیوه در ماهیهای اقیانوسی بیشتر از ماهیهای آب شیرین است
همچنین زنان باردار باید از خوردن ماهی خام و غذاهای دریایی دیگر خام پرهیز کنند، چرا که ممکن است باکتریها، ویروسها و عوامل بیماریزای دیگر به آنها منتقل شود.
اگر باردار هستید و به خوردن غذاهای دریایی علاقه دارید، انتخابهای بسیاری در اختیار دارید که هم سودمندیهای بهداشتی خوردن ماهی را برای شما فراهم میکنند و هم شما آر خطرات مصرف جیوه آلی دور نگه میدارند.