به گزارش مجله سلامت صد آنلاین، یک سوم جراحیهای اورولوژی در کشور هم برای سنگ کلیه انجام میشود. ابتلا به سنگ کلیه جزو بیماریهایی است که به ژن ارتباط ندارد، اما ایرانیها بیشتر از متوسط جهانی به آن مبتلا میشوند؛ موضوعی که دیروز در بیست و هفتمین کنگره سالانه جامعه اورولوژی ایران مطرح شد.
همچنین در باره اینکه چه عاملی بیشترین دلیل سنگساز شدن کلیه ایرانیهاست یا با کنترل 2 بیماری بسیار رایج در کشور به راحتی میتوان جلوی نارسایی کلیهها و هزینههای قابل توجه به نظام سلامت را گرفت، صحبت شد. البته ایران در رشته جراحیهای مختلف دستگاه و مجاری ادراری در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی پیشگام است و بسیاری از جراحیهای نوین این حوزه در کشور انجام میشود.
برای مراقبت از کلیهها و دستگاه ادراری 2 رشته مهم وجود دارد؛ نفرولوژی مربوط به بخش داخلی کلیه و اورولوژی هم برای بیماریهای مرتبط با دستگاه ادراری که در بخش سلامت، پیشگیری، کاهش خطرپذیری، همچنین درمان دخالت دارد. در این حوزه بیماریهای مختلفی وجود دارد که بسیار مهم هستند، ازجمله کاهش فعالیت کلیه و نارسایی این عضو، بیماریهای مادرزادی، عفونتها و سرطانهای دستگاه ادراری مثل مثانه، پروستات و...
بسیاری از بیماریها با غربالگری قابل پیشگیری و حتی درمان در همان مراحل اولیه هستند. این مسئله درباره کنترل بیماریهای مرتبط با دستگاه ادراری هم اهمیت دارد چون 2بیماری مهم وجود دارد که میتواند باعث نارسایی کلیه شود؛ دیابت و فشار خون. اگر غربالگری به موقع درباره آنها انجام شود بسیاری از بیماریها کاهش پیدا میکند. درصورت ابتلا هم اگر شرایط بیماران کنترل شود، منجر به نارسایی کلیه نخواهد بود. بیماریهای کلیوی بار عظیمی برای دولت و نظام سلامت دارد، بهویژه در بحث دیالیزو پیوند.
یکی از عوامل مهم شیوع سنگ کلیه در ایران درجه حرارت است، چون در منطقه نیمه خشک قرار گرفته، در استانهایی که گرما بیشتر است سنگ کلیه شیوع بیشتری دارد. یک سوم جراحیهای اورولوژی برای سنگ کلیه، یک سوم مرتبط با سرطانها و یک سوم هم سایر اعمال جراحی مرتبط با دستگاه ادراری است.
بیماریهای مربوط به دستگاه ادراری به نوع بیماری بستگی دارد و دو نوع آن در کشور ما مشابه دیگر کشورها شایعتر است. پروستات و سنگ کلیه. نکته مهم اینکه بیماریهای کلیه همه طیفهای جامعه را دربرمیگیرد از نوزادان تا سالمندان. یعنی از همه گروههای سنی به متخصصان این حوزه مراجعه میکنند.