به گزارش مجله سلامت صد آنلاین ، نوشابه یکی از نوشیدنیهای پر مصرف و پر طرفدار در جهان است که زیانهای زیادی را برای بدن دارد و عامل اصلی مشکلات سلامتی مثل چاقی، دیابت نوع ۲ و پوسیدگی دندان میباشد. طبق آمار مراکز کنترل و پیش گیری بیماریها (CDC)، مصرف این نوشیدنیها در بین نوجوانان و جوانان بسیار بالا است و حدود نیمی از مردم در هر روز، نوشیدنیهای قندی مینوشند و نمیدانند پس از مصرف این نوشیدنی چه اتفاقی در بدنشان میافتد؟
بلایی که با خوردن نوشابه بر سرمان میآید!
سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که هر روز بیشتر از ۶ قاشق چای خوری شکر مصرف نکنید، در حالی که در یک قوطی نوشابه تقریباً ۱۰ قاشق چای خوری شکر وجود دارد پس نوشیدن فقط یک نوشابه در روز میتواند برای ما کاملا مضر باشد.
طبق گزارشات، افرادی که روزانه ۱ تا ۲ قوطی نوشیدنیهای قندی مینوشند، ۲۶ درصد بیشتر احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را دارند. بر طبق تحقیقات و گزارشات ارائه شده ۱۸۴.۰۰۰ مرگ و میر جهانی در هر سال به دلیل مصرف نوشیدنیهای شیرین اتفاق میافتد.
نوشابه به محض ورود برای بدن ما تهدید آمیز است و بخشهای بدن را تحریک میکند. فسفریک اسید موجود در این نوشیدنی که باعث ایجاد شیرینی میشود سبب کاهش نوشیدن آب و کم آب شدن بدن خواهد شد که این مورد از کوچکترین عوارض نوشیدن نوشابه است.
اتفاق خطرناک و بدی که بعد از مصرف نوشابه در بدن رخ میدهد
۲۰ دقیقه پس از نوشیدن نوشابه سطح قند خون به طور چشمگیری افزایش مییابد، سپس کبد، مقدار زیاد شکر را به چربی تبدیل میکند.
در عرض ۴۰ دقیقه بدن همه کافئین را از نوشابه جذب کرده و باعث انبساط مردمک چشم و افزایش فشار خون میشود. در این هنگام، گیرندههای آدنوزین در مغز مسدود شده و از خستگی جلوگیری میکنند.
پنج دقیقه بعد، ترشح دوپامین - یک انتقال دهنده عصبی که به کنترل لذت و مراکز پاداش مغز کمک میکنند، افزایش مییابد. روشی که نوشابه این مراکز را تحریک میکند، قابل مقایسه با اثرات هروئین است و باعث میشود که بدن ما بیشتر این نوشیدنی را طلب کند.
یک ساعت پس از نوشیدن آن، یک افت کاهش قند شروع خواهد شد و باعث حساسیت و خواب آلودگی میشود. علاوه بر این، آب از طریق ادرار، همراه با مواد مغذی مهم برای سلامتی، از بدن بیرون میرود.
خوردن نوشابه چه مضراتی دارد؟
نوشابه فقط حاوی فروکتوز نیست، بلکه نمک و کافئین بسیار بالایی هم دارد. مصرف منظم این مواد در مقادیر بالا، منجر به فشار خون بالا، بیماریهای قلبی، دیابت و چاقی میشود، اما مصرف مقدار کم آن مشکلی ایجاد نمیکند و باعث آسیب جدی نمیشود. در ادامه به این مورد میپردازیم که چگونه مصرف نوشابه بدن را ظرف ۲۴ ساعت تحت تاثیر قرار میدهد؟
۱۰ دقیقه بعد از خوردن نوشابه
درست ده دقیقه بعد از خوردن نوشابه ده قاشق چای خوری شکر وارد بدنتان میشود که معادل ۱۰۰ درصد نیاز روزانه تان به قند است. علت اینکه این میزان بالای قند موجب حالت تهوع شما نمیشود، وجود اسید فسفریک در نوشابه است که طعم آن را قابل تحمل میکند.
اسید فسفوریک موجود در نوشابه سبب آسیب به مینای دندان شده و آسپارتام، شیرین کننده مصنوعی موجود درآن سبب آسیب به فضای دندانی و گیرندههای چشایی میشود و در واقع سطح بالاتری از نیاز به قند را در حس چشایی زبان ایجاد میکنند.
۲۰ دقیقه بعد از خوردن نوشابه
بیست دقیقه بعد از خوردن نوشابه میزان قند خون افزایش یافته و در پی آن میزان انسولین تولیدشده نیز بیشتر میشود. کبد هم میزان زیاد قند را به چربی تبدیل میکند. به دلیل تحریک غیرعادی ترشح انسولین در خون، ۲۰ دقیقه پس از نوشیدن نوشابه نیاز کاذب به مصرف مواد غذایی چرب در بدن ایجاد میشود و به دنبال ایجاد این نیاز خطر ابتلا به دیابت نوع دوم یا دیابت ناشی از چاقی، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی افزایش مییابد.