میوهها علاوه بر اینکه طعم بسیار دلپذیری دارند دارای خواص بسیاری نیز هستند. بنابراین از خواص موز نیز نمیتوان غافل شد. اما میدانیم که افراد به دلیل شرایط متفاوت و برخی ویژگیها، هر چیزی برایشان مفید نیست. هر کس بر اساس شرایط خود باید بداند که کدام مواد غذایی برای او مفید و کدام مواد غذایی برای او مضر هستند. در ابتدا از خواص موز صحبت خواهیم کرد.
فیبر موجود در موز به بهبود روند هضم، کمک فراوانی میکند. فیبرهای محلول و نامحلول موجود در موز نقش مهمی در سلامتی دارند. فیبر محلول به بدن کمک میکند تا سطح قند خون را کنترل کند و از شر مواد چرب مانند کلسترول خلاص شود. فیبر نامحلول مدفوع را نرم و اجابت مزاج منظم را آسانتر میکند. این موضوع به سلامت روده کمک کرده و باعث حفاظت در برابر باکتریهای مضر میشود.
نشاسته مقاوم، نوعی فیبر موجود در موز نارس است که یک پری بیوتیک میباشد. پری بیوتیکها از مرحله هضم فرار میکنند و به روده بزرگ شما میرسند و در آنجا تبدیل به غذای باکتریهای مفید روده شما (پروبیوتیکها) میشوند.
علاوه بر این، پکتین یا همان فیبری که هم در موز رسیده و هم در موز نارس وجود دارد، به جلوگیری از یبوست و نرم شدن مدفوع کمک میکند. برخی از مطالعات نشان میدهد که پکتین به محافظت در برابر سرطان روده بزرگ کمک میکند.
ویتامین B6 موز به راحتی توسط بدن شما جذب میشود. یک عدد موز متوسط میتواند حدود یک چهارم نیاز روزانه شما به ویتامین B6 را تامین کند. ویتامین B6 فواید زیادی برای بدن دارد. از جمله این فواید به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
ویتامین C موجود در موز، بدن را در برابر آسیب سلولی و بافتی محافظت میکند. همچنین باعث افزایش جذب آهن در بدن میشود.
موز با تولید سروتونین، چرخه خواب، خلق و خو و استرس را بهبود بخشیده و به سلامت مغز کمک میکند.
یک عدد موز متوسط حدود ۱۳ درصد از نیاز روزانه شما به منگنز را تامین میکند. منگنز به بدن شما کمک میکند تا کلاژن بسازد و از پوست و سایر سلولهای شما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
یک موز متوسط حدود ۳۲۰ تا ۴۰۰ میلی گرم پتاسیم دارد. این مقدار حدود ۱۰ درصد از نیاز روزانه شما به پتاسیم را تامین میکند. پتاسیم به سلامت قلب و فشار خون کمک میکند. علاوه بر این، موز سدیم کمی دارد. ترکیب سدیم پایین و پتاسیم بالا به کنترل فشار خون بالا کمک فراوانی میکند.
موز حاوی سه قند طبیعی ساکارز، فروکتوز و گلوکز است که به شما انرژی فراوانی میدهد. به این ترتیب، موز، به ویژه برای کودکان و ورزشکاران، برای وعده صبحانه یا به عنوان میان وعده ظهر یا قبل و بعد از ورزش ایدهآل است.
موز منبع غنی از کربوهیدرات است که عمدتاً به صورت نشاسته در موز نارس و قند در موز رسیده وجود دارد. ترکیب کربوهیدرات موز در طول رسیدن به شدت تغییر میکند. جزء اصلی موز نارس نشاسته است. موز سبز حاوی ۸۰ درصد نشاسته است. در طول رسیدن موز، نشاسته به قند تبدیل میشود و زمانی که موز کاملاً رسیده باشد، به میزان کمتر از ۱٪ میرسد.
رایجترین انواع قند در موز رسیده ساکارز، فروکتوز و گلوکز است. بسته به رسیده بودن موز، شاخص گلیسمی (GI) نسبتاً پایینی بین ۴۲ تا ۵۸ دارد. محتوای بالای نشاسته و فیبر مقاوم در موز نشان دهنده شاخص گلیسمی پایین آن است.
بخش بالایی از موز نارس نشاسته مقاوم است که هضم نشده از روده شما عبور میکند. در روده بزرگ، این نشاسته توسط باکتریها تخمیر میشود تا بوتیرات که یک اسید چرب با زنجیره کوتاه است را تشکیل دهد. اسید چرب بوتیرات اثرات مفیدی بر سلامت روده دارد.
موز منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی مهم به ویژه پتاسیم، ویتامین B6 و ویتامین C است. موز سرشار از ویتامین B6 است. یک موز متوسط میتواند تا 33 درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین کند. موز همچنین مانند بیشتر میوهها منبع خوبی از ویتامین C است.
دوپامین موجود در موز اگرچه یک انتقال دهنده عصبی مهم در مغز است، اما از سد خونی مغزی عبور نمیکند تا بر خلق و خوی شما تأثیر بگذارد، بلکه به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند.
میوهها و سبزیجات منابع عالی آنتی اکسیدانهای رژیمی هستند و موز نیز از این قاعده مستثنی نیست. آنها حاوی چندین نوع آنتیاکسیدان قوی از جمله فلاونوئیدها و آمینها هستند. این آنتیاکسیدانها با بسیاری از فواید سلامتی مانند کاهش خطر بیماری قلبی و دژنراسیون ماکولا مرتبط هستند.
گاهی اوقات از موز به عنوان یک غذای عالی برای ورزشکاران یاد میشود. این موضوع تا حد زیادی به دلیل محتوای کربوهیدراتهایی است که به راحتی هضم میشوند. همچنین وجود پتاسیم و منیزیم موجود در موز به عنوان یک منبع مطمئن الکترولیت عمل میکنند.
مقاومت به انسولین یک عامل خطر مهم در چندین بیماری مزمن از جمله دیابت نوع ۲ است. مطالعات نشان میدهد که خوردن منظم نشاسته مقاوم ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و باعث میشود بدن شما نسبت به هورمون تنظیم کننده قندخون یا همان انسولین واکنش بیشتری نشان دهد.
موز سرشار از فیبر محلول است. در طول روند هضم، فیبر محلول در مایع حل میشود و به شکل ژل درمیآید. موز نارس (سبز) همچنین حاوی نشاسته مقاوم است، که بدن شما آن را هضم نمیکند. این دو نوع فیبر همراه با هم به تعدیل سطح قند خون بعد از غذا و تنظیم اشتهای شما کمک میکند.
با این حال، برای کسانی که دیابت دارند، خوردن مقدار زیادی موز در یک وعده ممکن است باعث افزایش بیش از حد قند خون شود، بنابراین بهتر است حتما با پزشک خود درباره مصرف موز یا مقدار مصرف آن مشورت کنید.
موز میوهای بسیار مغذی است که خواص فراوانی دارد. اما با این حال بعضی از افراد باید از خوردن موز خودداری کنند، یا در مصرف آن احتیاط کنند. این افراد شامل موارد زیر میشود:
این میوه برای گرممزاجان ساکن اقلیمهای گرمسیری باید با احتیاط مصرف شود، چون به خصوص در افراد با مزاج گرم و خشک ممکن است به افزایش حرارت و داغی بدن، خارش، حالت سنگینی در سر و بدن، بروز جوشهای پوستی منجر شده و سبب تولید صفرا یا دم شود.
در نتیجه کسانی که مزاج گرم دارند احتمال حساسیت به این میوه در آنها زیاد است یا باید از خوردن آن پرهیز کنند یا پس از مصرف موز یک خوردنی رو به ترش یا ملس همچون شربت سکنجبین یا کمی آبغوره یا آب انار میل کنند تا این عوارض به حداقل برسد.
21458/غ