آخرین اخبار
۰۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۹
شامپانزه‌ها رکورد حافظه حیوانات را شکستند
بازدید:۳۵۵
صد آنلاین | شامپانزه‌ها طولانی‌ترین حافظه غیر انسانی را در اختیار دارند
کد خبر : ۶۰۸۱۶

پژوهشگران می گویند، شامپانزه ها می توانند خانواده و دوستانی را که چند دهه ملاقات نکرده اند، تشخیص دهند. پیش از این دلفین ها رکورد طولانی ترین حافظه غیر انسانی را در اختیار داشتند، اما اکنون این رکورد توسط یکی از بستگان نزدیک تر به انسان شکسته شده است.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از آی ای، یک مطالعه تحقیقاتی جدید که توسط دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا برکلی، همراه با دانشمندان دانشگاه جانز هاپکینز انجام شده، نشان داده است که شامپانزه ها و بونوبوها (Bonobo) میتوانند خانواده و دوستانشان را بشناسند، حتی اگر آنها را چندین سال ندیده باشند.

 

چگونگی توسعه حافظه بلندمدت در انسان، سوالی است که سال هاست پژوهشگران را به فکر فرو برده است. قبل از ظهور وسایل حمل و نقل و ارتباطات سریع تر ، انسان ها حتی پس از سال ها جدایی، به تجارت بین گروهی می پرداختند. شواهد حاکی از آن است که حافظه بلندمدت بعنوان پایه مهم فرهنگ بشری است و در عین حال سؤالاتی را در مورد زیست شناسی و روانشناسی تکوینی مطرح می کند.

 

در میان حیوانات، به نظر می رسد کلاغ ها خاطراتی دارند از اینکه چگونه انسان ها امکان دارد آن ها را فریب دهند و روابط اجتماعی را به یاد می آورند.

 

در تحقیقاتی که تاکنون انجام شده بود، دلفین ها در قدرت حافظه با فاصله دو دهه ای نسبت به حیوان دوم در صدر جدول حافظه اجتماعی قرار گرفته بودند، اما تحقیقات اخیر بر روی میمون ها رکورد طولانی ترین حافظه غیرانسانی را نشان داده است.

 

از مشاهده تا مطالعه تجربی

پژوهشگران نخستی سانان اغلب مشاهده کرده اند که حیواناتی که مورد مطالعه قرار می‌دهند، میتوانند آن ها را حتی پس از ماه ها یا سال ها جدایی به یاد بیاورند.

 

کریستوفر کروپنیه، استادیار دانشگاه جانز هاپکینز که در این پژوهش شرکت داشته است، می گوید:شما این تصور را دارید که آنها طوری واکنش نشان می دهند که شما را می شناسند و برای آنها واقعاً با بازدیدکنندگان باغ وحش متفاوت هستید. آن ها از دیدن دوباره شما هیجان زده می شوند.

 

لورا سیمون لوئیس، انسان شناس زیست شناختی و روان شناس تطبیقی در دانشگاه کالیفرنیا همراه با دیگر پژوهشگران در این تیم تصمیم گرفتند تا تعیین کنند آیا مشاهدات آنها می تواند با داده های تجربی پشتیبانی شود یا خیر؟ آنها می خواستند آزمایش کنند که میمون ها تا چند وقت هم نوعان خود را به یاد می آورند.

 

انجام چنین آزمایشی به آماده سازی پس زمینه زيادي نیاز داشت تا ابتدا تبار حیوانات مورد مطالعه را درک و تصاویری برای آزمایش پیدا کنند.

 

میمون ها می توانند چهره های آشنا را بخاطر بیاورند

این تیم با شامپانزه ها و بونوبوها در باغ وحش ادینبرو در اسکاتلند، باغ وحش پلانکندائل در بلژیک و پناهگاه کوماموتو در ژاپن برای شناسایی حیواناتی که پس از حداقل یک سال یا بیشتر کنار هم مانده و سپس از هم جدا شده بودند، کار کردند.

 

این تیم همچنین بر ردیابی اینکه آیا این همگروه های سابق، تعاملات مثبت یا منفی داشته اند، کار کردند و سپس برای یافتن تصاویر در زمان جدایی تلاش کردند. این برای بسیاری از میمون هایی که تازه جدا شده بودند، آسان تر بود، اما برای مواقعی که تصاویر با کیفیت بالا در دسترس نبود، به طور فزاینده ای سخت می شد. پس از تلاش های زیاد، پژوهشگران تصاویری را جمع آوری کردند تا به ۲۶ شامپانزه و بونوبو نشان دهند.

 

آن ها برای این آزمایش، رایانه ای با دوربین های حساس و یک سیستم ردیابی چشم غیرتهاجمی راه اندازی کردند. میمون ها به طور داوطلبانه اجازه داشتند وارد یک اتاق شوند، جایی که اجازه داشتند آبمیوه بنوشند.

 

در حالی که میمون ها آبمیوه را می نوشیدند، صفحه های رایانه به آنها جفت تصاویری را نشان می دادند که شامل یک میمون همگروه جدا شده و یک میمون غریبه بود. سپس دوربین های ردیابی چشم، زمان صرف شده برای نگاه به هر تصویر را ثبت کردند.

 

ماه ها بعد، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند تا مشخص شود که میمون ها (Monkey) مدت طولانی تری به تصاویر میمون آشنا نگاه می کنند یا خیر.

 

مشاهده شد که آن ها برخی اوقات حتی نوشیدن آبمیوه را متوقف می کردند و به تصاویر خیره می شدند.

 

به یک بونوبو به نام لوئیز تصاویری از خواهرش لورتا و برادرزاده اش اِرین نشان داده شد. میمون هایی که لوئیز ۲۶ سال بود که آنها را ندیده بود. این دوره ای طولانی نسبت به میانگین عمر این حیوانات است.

 

در انسان، کاهش قدرت حافظه ممکن است حتی از ۱۵ سالگی اتفاق بیفتد، اما یادآوری خاطرات تا ۴۸ سال پس از جدایی نیز ثبت شده است. شباهت در حافظه بلندمدت حاکی از وجود آن در یک جد مشترک است که بین شش تا ۹ میلیون سال پیش می زیسته است.

 

پژوهشگران دقیقا نمی دانند که زمانی که میمون ها به آن تصاویر خیره می شوند ، در مغز آن ها چه اتفاقی می افتد. اینها سؤالاتی است که آنها امیدوارند در تحقیقات آینده خود به آنها پاسخ دهند.

 

این مطالعه به تازگی در مجله National Academy of Sciences منتشر شده است.

369852

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
پربیننده‌ها پربحث‌ها