احمد اسماعیل زاده افزود: آلودگی هوا یکی از معضلاتی است که در فصل سرما با آن مواجهه هستیم که تنها راهکار برای مقابله با عوارض آن بر روی سلامتی بدن، کاهش التهاب و افزایش دفع مواد سمی استنشاق شده در بدن است که با مصرف غذاهای ضد التهاب، شیر و لبنیات میتوانید سلامتی خود را حفظ کنید.
وی درباره نقش مهم تغذیه برای حفاظت بدن در برابر مضرات آلودگی هوا اظهار داشت: هر ساله با شروع فصل سرما با معضل آلودگی هوا به دلیل وارونگی هوا مواجهه هستیم. در حین تنفس ذرات معلق سمی هوا وارد بدن شده و به سطح ریهها میچسبند و به این ترتیب التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتیاکسیدانهای بدن به خصوص آنتیاکسیدانهای مایع پوششی ریه میشوند که به دنبال آن سلولهای مختلف تخریب میشود و خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان ریه افزایش پیدا میکند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: دریافت غذاها و مواد مغذی که التهاب را کاهش میدهند در کنار دریافت مقادیر بالای آنتی اکسیدانهای غذایی میتوانند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریزگردها کمک کنند.
اسماعیل زاده با اشاره به اینکه برای حفظ سلامت ریهها حتما منابع غذایی امگا ۳ مصرف شود، اظهار داشت: ماهیهای چرب مثل تن ماهی ساردین، گیاه خرفه، مکملهای امگا ۳ برای کاهش التهاب در این شرایط بسیار کمککننده هستند.
ویضمن توضیه به مصرف میوهها و سبزیجات زرد و نارنجی افزود: میوهها و سبزیهای دارای بتاکاروتن بالا که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود به بدن کمک میکند تا اثرات مضر ناشی از استنشاق ذرات سمی هوا کاهش یابد؛ بنابراین مصرف هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، طالبی، موز، انبه اکیدا توصیه میشود.
اسماعیل زاده تاکید کرد: مصرف میوه و سبزیجات غنی از ویتامین C مثل پرتقال، لیمو ترش، نارنج، نارنگی، توت فرنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون اسفناج و سبزی خوردن، انواع فلفل از جمله فلفل دلمهای، شلغم، لبو و پیاز و انواع کلم به خصوص کلم بروکلی و بنفش در روزهای آلودگی هوا توصیه میشود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مصرف جوانهها و آجیلها در روزهای آلودگی هوا در اولویت قرار دارد. انواع جوانهها، مغزهای آجیلی و تخم آفتابگردان حاوی ویتامین E بالایی هستند که میتواند به کاهش التهاب در بدن و مقابله با اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت کمک کند.
وی با بیان اینکه پیاز و سیر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید، افزود: این غذاها حاوی مادهای هستند که به تقویت ریهها و کاهش خلط در ریه کمک میکنند.
اسماعیل زاده ادامه داد: حواستان به مصرف مکمل ویتامین D باشد. ویتامین D به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی نقش مهمی در مقابله با اثرات آلودگی هوا دارد؛ بنابراین از وضعیت ویتامین D بدن خود با یک آزمایش ساده خون آگاه شوید و در صورت کمبود حتما با مشورت با کارشناسان یا متخصصان تغذیه از مکمل ویتامین D استفاده کنید.
وی با بیان اینکه در تهیه غذاهای خود حتما از زردچوبه استفاده کنید، گفت: این ادویه دارای کورکومین است که باعث بهبود عملکرد ریوی میشود همچنین مصرف شیر و لبنیات را فراموش نکنید. مصرف روزانه شیر و مواد لبنی به مقدار کافی، عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهد.
به گفته مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، شیر به دلیل دارا بودن فسفر، منیزم و کلسیم، خنثی کننده سموم است. شیر، دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم میکنند. هر وقت میزان باکتری های مفید بر اثر ورود سرب و مواد آلاینده به بدن کم شود، عمل دفع هم با مشکل مواجه می شود و این مواد در بدن باقی میمانند. شیرهای غنی شده با باکتریهای به نام پروبیوتیک، سطح باکتریهای مفید را در روده انسان تعادل میبخشد.
اسماعیل زاده با بیان اینکه کلسیم موجود در شیر منجر به کاهش جذب سرب و همه فلزات سنگین موجود در هوای آلوده میشود، افزود: توصیه میشود در شرایط آلودگی هوا از شیر کم چرب استفاده شود زیرا دریافت اسیدهای چرب اشباع موجود در فرآوردههای لبنی پرچرب میتواند در کاهش کارایی سیستم ایمنی دخالت کرده و موجب گسترش بیماریهای ریوی در هوای آلوده شود.
وی تاکید کرد: بنابراین روزانه حداقل دو لیوان شیر یا ماست مصرف شود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت مراقبت از وزن بدن را با اهمیت دانست و گفت: چاقی و اضافه وزن باعث ایجاد التهاب و فشار بر اندامهای بدن به خصوص قلب و ریه میشود و میتواند سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عوامل ایجادکننده بیماری از جمله آلودگی هوا با ریزگردها ضعیف کند؛ بنابراین اگر دچار چاقی و اضافه وزن هستید یا کودک شما درگیر این مشکل است، برای رهایی از این مشکل و آسیب کمتر در برابر ریزگردهای موجود در هوا به نزدیکترین کارشناسان و متخصصان تغذیه در محل زندگی خود مراجعه کنید.
منبع: وبدا
انتهای پیام/21111QAEW