به گزارش صدآنلاین ، نعناع گیاهی محبوب و خوشبو کننده مشهور دهان است که صدها سال است که به دلیل خاصیت دارویی از آن استفاده می شود. از نعناع می توان در بسیاری از آماده سازی های آشپزی به شکل تازه یا خشک استفاده کرد. طبع نعناع گرم و خشک است.
فرآیند تولید عرق نعناع چگونه است؟
از هر گیاهی مانند برگ نعناع، بیدمشک، ریحان، گل محمدی یا زیره که دارای رایحه و اسانس باشد، می توان عرقیات گیاهی تولید کرد. برای تولید عرق گیاهی، ابتدا آب و ماده معطر که همان گیاه باشد، می جوشانند. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام می شود و مایعی که با تقطیر به دست آمده ، همان آب معطری است که ما ایرانی ها به آنها عرق گیاهی می گوییم. طی فرآیند تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه داخل مولکول های آب نفوذ می کند و در اصطلاح علمی، آب معطر مقطر تولید می شود. این آب های معطر مقطر، علاوه بر طعم و رایحه خوبشان، خواصی هم برای بدن دارند. ما ایرانی ها معمولا فقط به مایعی که از گلبرگ های گل محمدی تهیه می شود، «گلاب» می گوییم و سایر آب های معطر مقطر را «عرق گیاهی» یا «طبی» می نامیم.
خواص عرق نعناع:
مشکلات دستگاه گوارش :
نعناع به تنظیم آرامش عضلات می کمک کند. نعناع گیاهی آرامبخش است که هزاران سال از آن استفاده کرده است تا به تسکین معده یا سوء هاضمه کمک کند.
استفاده از عرق نعناع به عنوان یک درمان برای طیف وسیعی از شرایط گوارشی، از جمله سوء هاضمه ، سندرم روده تحریک پذیر، درد معده در کودکان است. نعناع در برابر میکروبهای مضر عمل می کند ، آرامش عضلات را تنظیم می کند و به کنترل التهاب کمک می کند.
اگر دچار معده درد هستید ، نوشیدن یک فنجان عرق نعناع می تواند معده را آرام کند و با متعادل کردن فرآیند گوارش و تسکین التهاب احتمالی، گوارش را بهبود بخشد.همچنین عرق نعناع به دلیل گیاهی بودن، فیبر بالایی دارد که معده درد ناشی از یبوست یا سوء هاضمه را تسکین می دهد.
درمان آلرژی :
گیاه نعناع حاوی یک ماده آنتی اکسیدان و ضد التهاب بنام اسید رزماریک هستند. اسید رزماریک باعث کاهش علائم آسم می شود.
تسکین دهنده علائم سرماخوردگی :
نعنا حاوی منتول است. این ماده ضدعفونی کننده معطر است که می تواند به شکسته شدن خلط و مخاط کمک کند و باعث می شود که راحت تر بیرون بریزید.
کاهش افسردگی و خستگی :
نعنا یک محرک طبیعی است و بوی آن به تنهایی می تواند انرژی شما را شارژ کند و دوباره عملکرد مغز شما را در سطح بالاتری انجام دهد.
لاغری با عرق نعناع :
افرادی که تمایل دارند وزن خود را کاهش دهند، یک ربع قبل و بعد از مصرف غذا ، نصف استکان عرق نعنا مصرف کنند چرا که مصرف نعنا، میزان چربی سازی را در بدن کاهش می دهد. افرادی که اقدام به لاغری و کاهش وزن می کنند، ممکن است به دلیل اینکه چاق شدند دچار مزاج سرد شوند، در نتیجه از عوارض ساده ی آن ایجاد یبوست و نفخ معده است.
به این افراد توصیه می شود که مصرف مقداری عرق نعنا را در برنامه ی غذایی روزانه خود قرار دهند. مصرف عرق نعنا باعث می شود تا حرارت معده افزایش یابد و در نتیجه هضم معده را بالا می برد ؛ ازسوی دیگر، میزان چربی سازی نیز در بدن کاهش می یابد.
عرق نعناع و زنان شیرده :
شیر مادر هنوز هم، روش درست انتقال مواد مغذی از جسم مادر به نوزاد است. علم نیز با یافتن فواید متعدد شیردهی برای مادر و نوزاد، این مسئله را تایید میکند. متاسفانه، شیردهی باعث بروز ناراحتیهایی از جمله آسیب نوک سینه برای مادر میشود. عرق نعنا میتواند راهی برای حل این مشکل باشد. استفاده از عرق نعنا برای درمان ترک و درد نوک سینه به ویژه برای مادرانی که نخستین تجربه شیردهی را دارند موثر است.
کاهش مشکلات تنفسی :
عرق نعناع حاوی منتول کافی برای درمان بسیاری از مشکلات تنفسی مخصوصا مشکلات ناشی از احتقان و التهاب به کار میرود. عطر عرق نعنا که به اندازه خود روغن منتول قوی نیست میتواند به رفع احتقان بینی، گلو، نایژهها و ریه کمک کند. به همین دلیل است که نوشیدن عرق نعنا به عنوان یک دمنوش گیاهی نه تنها جسم و ذهن را شاداب و تازه میکند بلکه سیستم گردش اکسیژن را نیز بهبود بخشیده و شما را سالمتر میکند.
تنظیم و تعادل هورمونهای زنانه و قاعده آور:
از خواص عرق نعناع در طب سنتی کمک به تنظیم و تعادل هورمونهای زنان است. عرق نعناع محرک رحم بوده و مصرف آن قاعده آور می باشد.
عرق نعناع برای لطافت و نرمی پوست:
استفاده از ترکیب عرق نعناع و روغن نعناع می تواند موجب بهبود سطوح کلاژن پوست شده و شادابی و نرمی آن را در پی داشته باشد.
تقویت حافظه :
نوشیدن عرق نعناع ما را باهوشتر میکند. همانگونه که در بالا گفته شد، منتول موجود در برگ نعنا خاصیت تحریک کنندگی دارد و هوشیاری و عملکرد ذهنی ما را افزایش میدهد.
عرق نعناع برای کبد :
نعناع بهترین دوست کبد است. کبد را تمیز کرده و صفرا را رقیق می کند و کلسترول خون را پایین می آورد.
عوارض جانبی عرق نعناع :
- افرادی که به خود گیاه نعناع حساسیت دارند و با خوردن آن دچار واکنش های آلرژیک می شوند، نه تنها عرق نعناع، بلکه هیچ یک از محصولاتی را که بر پایه گیاه نعناع تولید شده است، نباید مصرف کنند.
- در مورد میزان مصرف این گیاه هم باید بدانید که هر بار نصف استکان عرق نعناع کافی است.
- مصرف طولانی عرق نعناع به صلاح نیست. این گیاه عارضه خاصی ندارد ولی برای برخی افراد ممکن است ایجاد حساسیت کند. مصرف عرق نعناع بعد از غذا به میزان نیم استکان مفید است که باعث کاهش نفخ میشود و به هضم غذا هم کمک میکند.