بیماری های مختلفی برای روده وجود دارد که هر یک دارای علائم گوناگونی هستند. اگر چند ساعت بعد از غذا خوردن شکم درد، اسهال، خونریی مقعد و یا حتی پس از چند روز کاهش ناگهانی وزن را تجربه کردید، دچار تب و عرق شبانه شدید، ممکن است که به نوعی بیماری روده مبتلا شده باشید.
این روزها افراد زیادی دچار سوء هاضمه می شوند که به معنای رژیم غذایی ضعیف و هضم نامناسب است. طبق گفته های طب سنتی غذای سالم در سه مرحله هضم می شود که عبارتند از:
یک سوم در دهان، یک سوم در معده و مابقی به کمک روده و کبد انجام می گیرد.
افراد زیادی به دلیل کم و بد جویدن غذا، در هضم با مشکل روبرو می شوند و از طرفی غذایی که به درستی جویده نشود و با بزاق دهان ترکیب نگردد، با فشار زیادی وارد معده می شود و در این بین، برخی مواد گیاهی این چنینی به روده کوچک وارد خواهند شد و بدون هضم درست و کامل از طریق روده بزرگ دفع می شوند. بنابراین؛ برای جویدن غذا وقت بگذارید تا این عمل به خوبی و به طور کامل صورت گیرد.
بر اساس توصیه های طب اسلامی مصرف مقدار کمی نمک دریا یا نصف قاشق چای خوری سرکه طبیعی، قبل و بعد از غذا و یا در صورت ناسازگاری مزاجی، مفید و موثر می باشد زیرا این نوع نمک ها حاوی آهن ، منگنز، مس ، سدیم و پتاسیم هستند که کمبود این املاح معدنی باعث سوء هاضمه خواهند شد و سایر نمک های تصفیه شده تنها حاوی سدیم می باشند که برای رفع کمبود مس در بدن بهتر است هفته ای دو بار قاشق مسی بدون لعاب را در خورشت در حال پخت قرار دهید و استفاده از ظروف چدنی برای بر طرف شدن کمبود آهن نیز توصیه می شود.
در این قسمت به چندین عادت بد غذایی که باعث بیماری های روده و هضم نادرست غذا می شود، اشاره خواهیم کرد :
۱. ترکیب سرکه با تخم مرغ:
از آنجایی که سس مایونز هم از ترکیب سفیده تخم مرغ و سرکه تهیه می شود ، بنابراین برای سلامت روده ها مضر است.
۲. پنیر تازه :
در واقع پنیرهای کهنه که استیلتون یا کپکی نیز نامیده می شوند، نمونه ای از پنیر مانده هستند که زود هضم می شوند و مصرف آن کمی بعد از غذا به عنوان دسر به هضم غذا کمک می کند و اگر قبل از غذا خورده شود، اشتها افزایش می یابد اما مصرف پنیر تاره سرد و دیر هضم می باشد و اشتها را کاهش می دهد.
مصرف پنیر تازه ، در بدن برخی از افراد باعث قولنج بسیار شدید و انسداد روده می شود. اگر پنیر تازه را با یک قاشق غذاخوری عسل یا ادویه جات گرم مصرف کنید ، از اثرات مضر آن کاسته خواهد شد.
۳. مصرف همزمان برخی لبنیات مانند؛ ماست، شیر و پنیر که برای دستگاه گوارش و روده مضر است.
۴. مصرف تخم مرغ و ماهی به طور همزمان بسیار مضر است.
۵. مصرف همزمان زرشک پلو با مرغ، باقلا پلو با ماهی، تربچه و ماست ، پیاز با سیر، گردو و پسته و فندق ، خربزه و عسل ، تخم مرغ با موز مضر خواهد بود.
۶. نوشیدن آب به یکباره و یک نفس باعث شوک دستگاه گوارش و آسیب به روده خواهد شد، بنابراین باید آب را جرعه جرعه نوشید.
۷.نوشیدن آب نیم ساعت قبل از غذا، در هنگام غذا خوردن و تا یک ساعت بعد از اتمام غذا مضر است . ( در صورت تشنه شدن و عدم تحمل می توانید یک دو جرعه آب خنک بنوشید )
نوشیدن آب
۸. انواع گوشت را با بکدیگر مصرف نکنید.
۹. مصرف همزمان میوه با ماست یا دوغ بسیار مضر خواهد بود.
۱۰. هرگز نباید بعد از غذای شور از آب گرم یا هر نوع دمنوش دیگری استفاده کرد و مصرف آب سرد با میوه های تر نیز ممنوع است.
۱۱. نباید در هنگام عصبانیت و استرس ، غذا خورد چرا که آنزیم های دستگاه گوارش از جمله آنزیم های ترشح شده از پانکراس و غدد موجود در روده کوچک به خوبی ترشح نمی شوند و از طرف دیگر استرس و اضطراب باعث اسپاسم معده و روده خواهد شد.
۱۲. مصرف همزمان میوه هایی که طبع سرد دارند، در دراز مدت باعث تضعیف دستگاه گوارش شده و اسپاسم های دردناک روده ای را ایجاد خواهد کرد.
۱۳. مصرف آب همراه با هندوانه یا آب با انگور به طورهمزمان، باعث فشار به روده ها می شود و آسیب زا و مضر خواهد بود . بنابراین باید حداقل نیم ساعت بین مصرف آن ها فاصله انداخت.
۱۴. زمانی باید غذا خورد که در ناحیه زیر سینه تا ناف احساس سبکی داشته باشیم و کمی در قسمت زیر ناف احساس سنگینی کنیم و یا حس شامه ، بینایی و شنواییمان تیز تر شود و آب دهان کم باشد که در غیر اینصورت غذا خوردن باعث آسیب به دستگاه گوارش و روده خواهد شد.
با رعایت نکات ذکر شده، هضم و جذب پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها آسان تر می شود و از آسیب جلوگیری خواهد کرد اما برای سلامت روده بزرگ باید از غذاهای تخمیر شده مانند نان های دارای خمیر ترش، سرکه های طبیعی و لبنیات پروبیوتیک بیش از پیش مصرف کرد.
مصرف هل و بیشتر سبزیجات مانند ؛ تره برای روده بزرگ عالی هستند و مصرف سرخ کردنی ها ، نان های بدون سبوس و نوشیدنی های حاوی کافئین برای سلامت روده بزرگ مضر می باشند.
همچنین مصرف یک قاشق چای خوری تخم بارهنگ در یک لیوان آب جوشانده قبل از غذا، باعث تنظیم ترشح آنزیم های دستگاه گوارش خواهد شد و به هضم کمک بسزایی می کند.
۱. اسهال :
مصرف یک قاشق غذا خوری پودر سماق همراه با آب سرد برای درمان اسهال تاثیرگذار است.
۲. تنبلی روده ها :
ترکیب گلاب ، آب و عسل و همچنین مصرف پاچه گوسفند فعالیت روده را افزایش می دهد.
۳. . عفونت آپاندیس:
افرادی که مواد فیبردار مانند سبزی و میوه کمی مصرف می کنند، مصرف گوشت های خوب پخته نشده آن ها زیاد است ، بیشتر در معرض آپاندیس قرار دارند که برای درمان و رفع این مشکل ، مصرف مخلوط سیاه دانه در عسل به شدت توصیه می شود.
۴. . بواسیر:
یکی از دلایل مهم ابتلا به بواسیر، یبوست است که بهترین روش برای درمان یبوست خودداری از مصرف ماست ، میوه های کال، سیب قرمز، نان های سفید و برنج سفید می باشد و همچنین مصرف سبزیجاتی مثل تره و کاهو و میوه هایی همچون سیب زرد، گلابی، گیلاس، انگور، هلو، لیمو شیرین، هندوانه و خربزه را افزایش دهید . ورزش منظم و روتین مانند پیاده روی نیز اهمیت زیادی برای این مشکل دارد.
۵. اسپاسم روده :
مصرف نصف قاشق چای خوری پودر رازیانه همرا با نصف قاشق غذاخوری عسل ، صبح و ظهر و شب باعث بهبود اسپاسم خواهد شد.
۶. یبوست :
مصرف یک قاشق غذا خوری از آب دانه های اسفرزه خیسانده شده به صورت ناشتا در روند بهبودی یبوست تاثیرگذار است.
برای بهبودی یبوست در کودکان نیز می توان یک لیوان از ترکیب یک قاشق چای خوری ترنجبین با آب مصرف کرد . به یاد داشته باشید که سیب زرد یبوست را افزایش می دهد.
۷. شقاق معده:
هفت روز پشت سر هم به صورت ناشتا یک لیوان عناب در دو لیوان آب بنوشید.
برای کودکانتان نیز یک استکان عناب را در دو استکان آب جوشانده و پس از نرم شدن آن ها را فشار دهید و هسته و تفاله ها را جدا کرده و بدهید تا بنوشند.
۸. نفخ روده:
یک قاشق چای خوری پودر زنیان را با کمی عسل ترکیب کنید و بعد از غذا میل نمایید.
۹. انگل های دستگاه گوارش :
هر روز یک قاشق چای خوری پودر آویشن برگ پهن را به غذای خود بیفزایید و ین روند را به مدت یک هفته تکرار کنید و هر شب نصف قاشق چای خوری پودر آویشن برگ باریک را در یک استکان آبجوش دم کنید و نوشید.
۱۰. کرم کدو :
مقداری از برگ تازه یا خشک شده گردو را در ۴ لیوان آب بجوشانید و از صافی رد کنید و صبح ، ظهر، عصر و شب هر بار یک استکان میل کند و این کار را ادامه دهید تا زمانی که بهبود پیدا کنید.
طبق توصیه های طب اسلامی برای مبارزه با انگل ها و کرم های روده خوردن ۷ عدد خرما در صبح به صورت ناشتا مفید و موثر است.
هر چه هوا گرم تر شود، هضم دستگاه گوارش کاهش می یابد و از آنجایی که در وسط روز گرما به اوج خود می رسد ، توصیه می شود که در ایام گرم سال ، صبحانه و شام کاملی مصرف کنید و اما وعده ناهار را حذف نموده و یا سالاد و میوه میل نمایید.
منبع: نمناک
انتهای پیام/21111ش