امروز جمعه نیز امدادگران و داوطلبان برای جستجوی هزاران مفقود شده در درنه در سواحل شرق لیبی پس از سیل عظیمی که این شهر را فرا گرفت، ادامه میدهند.
سازمان ملل با ابراز نگرانی از افزایش احتمالی تعداد کشتهها و مجروحان فاجعه سیل در لیبی در صورت عدم ارسال فوری کمکها، افزود: تحلیل ماهوارهای نشان میدهد که دو هزار و ۲۰۰ ساختمان در اثر سیل ویران شدهاند.
هلال احمر لیبی نیز به نوبه خود اعلام کرد بر اساس دادههای اولیه تعداد مفقودان ناشی از سیل در شهر درنه از مرز ۱۰ هزار نفر گذشت.
سازمان ملل تعداد افراد آسیب دیده از سیل لیبی را بیش از ۸۸۰ هزار نفر تخمین زد، در حالی که حکومت وحدت ملی این کشور اعلام کرد که اسناد موجود حاکی از این است که بودجهای از سوی دولت لیبی برای نگهداری سدهای درنه اختصاص داده بود اما به این غرض به کار گرفته نشده است.
یان فردس، رئیس نمایندگی کمیته بین المللی کمیته بین المللی در لیبی میگوید که این فاجعه خشن و وحشیانه بود چرا که موجی به ارتفاع 7 متر ناشی از شکست سدها در درنه ساختمانهای زیادی را ویران کرد و زیرساختها را به دریا کشاند و اکنون خانوادهها زیادی از بین رفتهاند و امواج، اجساد را به ساحل آورده است، اما شوک روانی این فاجعه هم سنگینتر از خسارات جانی و مالی است.
فرحان حق، جانشین سخنگوی دبیر کل سازمان ملل در گفت وگو با الجزیره گفت: سازمان ملل حدود ۷۱ میلیون دلار را جمع آوری کرده است که به حدود ۲۵۰ هزار خانواده اختصاص داده شده است که این تعداد ممکن به ۸۰۰ هزار نفر در لیبی که به کمک نیاز دارند افزایش یابد.
عبدالحمید الدبیبه، رئیس دولت وحدت ملی لیبی، در چارچوب اظهارات دولت در رابطه با این فاجعه گفت: اسناد نشان میدهد که بودجه اختصاص یافته برای حفظ و نگهداری سدهای درنه برای این هدف، استفاده نشده است و وزارت برنامهریزی میگوید قراردادها در خصوص نگهداری از سدها هنوز تکمیل نشده است.
الدبیبه در جلسه دولت افزود: همه مسئولان از جمله نخست وزیر و وزارت آب مسئولیت مدیریت و نگهداری سدها را بر عهده دارند.
محمد المنفی، رئیس شورای ریاستی و خالد شکشک، رئیس دیوان محاسبات لیبی نیز به نوبه خود بر لزوم تهیه همه مدارک و شواهد حمایت از تحقیقات دادستان عمومی در رابطه با ریزش دو سد در شهر درنه و اختلال در تلاشهای امدادی بین المللی برای آسیب دیدگان تاکید کرد.
المنفی و شکشک همچنین بر لزوم انجام تمام اقدامات استثنایی لازم برای غلبه بر مشکلات به منظور کاهش آلام شهروندان تاکید کردند.
سیل در لیبی منجر به ناپدید شدن مناطق بسیار، ریزش پلها و تخریب گسترده در شبکه جادهای بخصوص در شهر درنه و اطراف آن شد و تیمهای جستجو و نجات داخلی و خارجی تلاشهای خود را برای جستجوی بازماندگان و بیرون کشیدن اجساد پراکنده در شهر شدت بخشیدهاند.
مقامات شهر همچنین نسبت به خطر شیوع بیماری و اپیدمی به دلیل گسترش اجساد هشدار دادند.
در این زمینه، کمیته بین المللی صلیب سرخ روز پنجشنبه نسبت به خطرات ناشی از مهمات منفجر نشده و انبارهای مهمات رها شده در درنه هشدار داد که چالشی اضافی برای ساکنان آنجا ایجاد می کند.
مقامات لیبیایی اعلام کردند که تیم های جستجو توانستند دست کم ۵۰۰ نفر را از زیر آوار ساختمانهای فروریخته در نتیجه بارانهای سیل آسا که شنبه گذشته شرق این کشور را فرا گرفت، نجات دهند.
طارق الخراز، سخنگوی وزارت کشور در دولت منصوب شده از سوی پارلمان لیبی، اعلام کرد که تعداد قربانیان در درنه از مرز سه هزار نفر گذشت.
وی در مصاحبه با الجزیره افزود که گزارشها از مفقودان در درنه شامل صدها خارجی میشود و تلاشها برای بازیافتن اجساد که در سواحل درنه غرق شده اند در حال انجام است.
اسامه علی، سخنگوی اورژانس لیبی در گفتوگو با الجزیره گفت که تیمهای جستجو و نجات به ضلع شرقی شهر درنه رسیدند و دو خانواده را که همگی اعضای آنها زنده بودند در یکی از این مناطق آسیب دیده از سیب پیدا کردند.
تحلیلی که الجزیره بر روی تصاویر ماهواره ای انجام داد نشان داد که حدود ۸۰۰ ساختمان در درنه به طور کامل یا جزئی در نتیجه سیل و سیل تخریب شده است.
مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه، از اختصاص ۱۰ میلیون دلار از صندوق اضطراری برای حمایت از عملیات امدادی در لیبی خبر داد.
گریفیتس با بیان اینکه ابعاد فاجعه سیل در لیبی تکان دهنده و غم انگیز است و کل محله های درنه را از روی نقشه پاک کرده است، گفت که سازمان ملل متحد در صحنه حضور دارد و در تلاش است تا یک تیم پشتیبانی از سازمان ملل را با هماهنگی مقامات لیبی مستقر کند.
ساکنان می گویند که صدها جسد هنوز در زیر تن ها گل و لای انباشته شده مدفون است.
پایان پیام/21111ث