بازدید:۳۴۴
صد آنلاین | باکتریها شایعترین علت عفونت ادراری یا UTI هستند. علائم شایع آن نیز دفع ادرار مکرر، درد هنگام ادرار کردن و کمردرد یا پهلو درد را شامل میشوند.
با این حال، هنوز خیلی چیزها هست که باید درباره عفونت ادراری و شیوع آن در زنان بدانید. پس تا انتهای این مقاله با ما هراه باشید.
عفونت ادراری چیست؟
عفونت دستگاه ادراری (UTI)، عفونت در سیستم ادراری شما است که میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مجرای ادرار (اورتریت)
- کلیهها (پیلونفریت)
- مثانه (سیستیت)
کلیههای شما با تصفیه خون از مواد زائد و آب اضافی، ادرار ایجاد میکنند. ادرار معمولاً هیچ گونه آلودگی برای سیستم ادراری شما به همراه ندارد، اما گاهی اوقات ممکن است باکتریها با ورود به سیستم ادراری باعث عفونت شوند.
علل ابتلا به عفونت ادراری چیست؟
UTI معمولاً وقتی اتفاق میافتد که باکتریها وارد مجرای ادرار شده و شروع به انتشار در مثانه میکنند. سیستم ادراری به گونهای طراحی شده است که جلوی ورود باکتریها را میگیرد، اما گاهی اوقات سدهای دفاعی شکست میخورند و باکتریها میتوانند به یک عفونت کامل در دستگاه ادراری شما تبدیل شوند.
- عفونت مثانه: این نوع عفونت ادراری معمولاً توسط باکتری اشریشیا کلی (E. coli) ایجاد میشود. E. coli نوعی باکتری است که معمولاً در دستگاه گوارش یافت میشود، اما گاهی اوقات باکتریهای دیگر نیز میتوانند عامل عفونت مثانه باشند.
- عفونت مجرای ادرار: این نوع عفونت ادراری زمانی رخ میدهد که باکتریهای دستگاه گوارش از مقعد به مجرای ادرار گسترش پیدا میکنند. عفونت مجرای ادرار نیز میتواند ناشی از عفونتهای مقاربتی باشد که مواردی مانند تبخال، سوزاک، کلامیدیا و مایکوپلاسما را شامل میشوند.
چرا زنان بیشتر به عفونت ادراری مبتلا می شوند؟
شایعترین عفونتهای ادراری عمدتاً در زنان رخ میدهند و مثانه و مجرای ادراری آنها را درگیر میکنند. عواملی که شانس ابتلا در زنان را بالا میبرند، عبارتند از:
- آناتومی بدن: زنان مجرای ادرار کوتاهتری نسبت به مردان دارند. در نتیجه، باکتریها برای رسیدن به مثانه میتوانند فاصله کمتری را طی کنند.
- فعالیت جنسی: فعالیت جنسی منجر به عفونتهای ادراری بیشتر میشود و رعایت نکردن ملزومات بهداشتی قبل و بعد از رابطه، خطر ابتلا را افزایش میدهد.
- بعضی از راههای پیشگیری از بارداری: استفاده از دیافراگم برای پیشگیری از بارداری ممکن است خطر عفونت ادراری را افزایش دهد. استفاده از محصولات اسپرم کش نیز میتواند با افزایش خطر عفونت ادراری همراه باشد.
- یائسگی: پس از یائسگی، کاهش استروژن در گردش خون باعث تغییراتی در دستگاه ادراری میشود که این تغییرات میتوانند خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهند.
علائم عفونت ادراری چیست؟
UTI باعث التهاب در پوشش مجاری ادراری شما میشود که این التهاب میتواند با علائم زیر همراه باشد:
- درد در پهلو، شکم، ناحیه لگن یا پایین کمر
- فشار در قسمت تحتانی لگن
- ادرار بدبو
- بی اختیاری ادرار
- تکرر ادرار
- بی اختیاری فوری
- درد هنگام ادرار کردن (دیسوریا)
- خون در ادرار (هماچوری)
سایر علائم مرتبط با UTI نیز عبارتند از:
- درد در آلت تناسلی
- احساس خستگی شدید
- تب
- لرز
- تهوع و استفراغ
- تغییرات ذهنی یا سردرگمی
تشخیص عفونت ادراری در زنان
وقتی با علائم عفونت ادراری به پزشک مراجعه میکنید، پزشک ابتدا درباره علائمتان از شما سوال میپرسد. سپس سوابق پزشکی شما را بررسی کرده و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. در نهایت نیز ممکن است چند نوع آزمایش برایتان تجویز کند که عبارتند از:
- آزمایش ادرار: در طول این آزمایش، شما در یک ظرف مخصوص ادرار میکنید. سپس نمونه شما در آزمایشگاه از نظر متغیرهای متعددی مانند نیتریتها، لکوسیت استراز و گلبولهای سفید خون بررسی میشود.
- کشت ادرار: در این روش، نمونه شما در آزمایشگاه برای رشد و شناسایی باکتریهای موجود کشت میشود و به پزشک کمک میکند تا مناسبترین درمان را تعیین کند.
اگر عفونت شما به درمان پاسخ ندهد، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را نیز تجویز کند که عبارتند از:
- سونوگرافی: سونوگرافی یک آزمایش تصویربرداری است که به پزشک کمک میکند تا اندامهای داخلی شما را بررسی کند. سونوگرافی بدون درد است و نیازی به آمادگی ندارد.
- توموگرافی کامپیوتری: سی تی اسکن یکی دیگر از تستهای تصویربرداری است که به کمک اشعه ایکس از داخل بدن شما تصاویر سه بعدی ایجاد میکند و دقت آن از روشهای معمولی بیشتر است.
- سیستوسکوپی: سیستوسکوپی از یک سیستوسکوپ برای بررسی داخل مثانه از طریق مجرای ادرار استفاده میکند. سیستوسکوپ ابزاری نازک است که در انتهای خود یک عدسی و چراغ دارد.
راه های درمان عفونت ادراری
بهترین کار برای عفونت ادراری مراجعه به پزشک است. برای درمان عفونت ادراری به آنتی بیوتیک نیاز دارید و پزشک شما آنتی بیوتیکی را انتخاب میکند که بهترین عملکرد را در برابر باکتریهای مسئول عفونت داشته باشد. آنتی بیوتیکهای رایجی که برای درمان UTI تجویز میشوند، عبارتند از:
- نیتروفورانتوئین
- سولفونامیدها (داروهای سولفا)، مانند سولفامتوکسازول/تری متوپریم
- آموکسی سیلین
- سفالوسپورینها مانند سفالکسین
- داکسی سایکلین
- فسفومایسین
- کینولونها مانند سیپروفلوکساسین یا لووفلوکساسین
با این حال، اگر اغلب به عفونت ادراری مبتلا میشوید، ممکن است پزشک برای مدت کوتاهی به شما آنتی بیوتیک با دوز پایین بدهد تا از مقاوم شدن باکتریها در برابر آنتی بیوتیک و عود عفونت جلوگیری کند.
برای جلوگیری از عفونت ادراری چه باید کرد؟
برای جلوگیری از عفونت ادراری میتوانید از راهنماییهای زیر استفاده کنید:
- رعایت بهداشت را جدی بگیرید.
- بعد از هر بار اجابت مزاج، مقعد خود را از جلو به عقب پاک کنید.
- به طور منظم نوع پدها و تامپونهایی را که در دوران قاعدگی خود استفاده میکنید تغییر دهید.
- از استعمال هرگونه دئودورانت بر روی واژن خود اجتناب کنید.
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
- جلوی ادرار کردن خود را نگیرید و مثانه خود را به موقع خالی کنید.
- درست قبل و بعد از رابطه جنسی ادرار کنید و اگر برایتان مقدور نیست، حداقل محل را با آب گرم بشویید.
- در صورت استفاده از دیافراگم، آن را با یک روش جلوگیری از بارداری دیگر تعویض کنید.
- در صورت داشتن UTI مکرر، استفاده از اسپرم کش را کنار بگذارید.
- در حین رابطه جنسی از روان کنندههای بر پایه آب استفاده کنید.
- برای جلوگیری از تجمع رطوبت در اطراف مجرای ادرار، لباس زیرهای گشاد و نخی بپوشید.
- اگر یائسه هستید، با مشورت با پزشک خود از کرمهای واژینال حاوی استروژن استفاده کنید.
- با اطلاع پزشک خود، مکملهای بدون نسخهای مانند عصاره کرن بری و پروبیوتیک مصرف کنید.
پاسخ به سوالات رایج
۱- آیا میتوان از طریق انگشتان دست نیز دچار عفونت شد؟
بله، دستان شما میتوانند باکتریها و سایر میکروارگانیسمها را از روی سطوح مختلف جذب کنند و بر اثر تماس انگشتان به طور تصادفی به مجاری ادراری شما وارد شوند. بنابراین، شستن دستها قبل و بعد از دستشویی رفتن ضروری است.
۲- مصرف آنتی بیوتیکها برای درمان عفونت باید چگونه باشد؟
مصرف آنتی بیوتیکها بسته به نوع عفونت و تکرر آن دارد و فقط پزشک میتواند آن را مشخص کند. با این حال، اگر زیاد به UTI مبتلا میشوید، ممکن است لازم باشد که هر روز، یک روز در میان، بعد از هر بار رابطه جنسی یا همراه با مشاهده اولین نشانههایی از علائم خود آنتی بیوتیک مصرف کنید.
کلام آخر
عفونت دستگاه ادراری یعنی اینکه شما در سیستم ادراری خود دچار عفونت شده باشید. عفونت ادراری در زنان رایج است و دلیلی ندارد که از آن خجالت بکشید. در عوض، مراقب علائم خود باشید و مراجعه به پزشک را به تعویق نیندازید تا بتوانید درست و به موقع، بیماری خود را درمان کنید.