تهران و واشنگتن با میانجیگری عمان و قطر به توافقی دست یافتند تا در ازای آزادی پنج آمریکایی از ایران، چند زندانی ایرانی و اموال بلوکهشده ایران در کره جنوبی آزاد شود.
سناتورهای آمریکایی در نامه خود به بلینکن و ینت، نگرانی جدی خود از تصمیم دولت بایدن مبنی بر آزادی شش میلیارد دلار از اموال بلوکهشده ایران را ابراز کردند.
سناتورها در این نامه پرسیدهاند که ایالات متحده چگونه میخواهد اطمینان یابد که این اموال آزادشده برای آنچه «حمایت از شبکههای تروریستی و اشاعه تسلیحاتی» خوانده شد، مورد استفاده قرار نمیگیرد.
در این نامه ادعا شده است: با اینکه به طور قاطع باور داریم که آمریکا باید از تمامی منابع مناسب برای آزادی شهروندان آمریکایی که به ناحق در آن سوی دریاها زندانی شدهاند، استفاده کند، این تصمیم باعث افزایش فعالیتهای بیثباتکننده ایران در سرتاسر خاورمیانه خواهد شد.
به نوشته العربیه، دولت اوباما سال ۲۰۱۶ با پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار به توافقی مشابه با ایران برای آزادی زندانیان آمریکایی دست یافت.
در ادامه نامه سناتورهای آمریکایی آمده است: پس از هفت سال، دولت کنونی در حال پرداخت غرامتی پانزده برابری به ایران است و این بار دیگر نقض سیاست دیرینه «عدم امتیازدهی» آمریکا مسحوب میشود.
در این نامه همچنین ادعا شده که این اقدام تنها ایران را به گروگانگیری بیشتر برای دستیابی به اهداف مالی یا سیاسی ترقیب میکند.
روزنامه نیویورکتایمز پنجشنبه هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد که مطابق با توافق حاصلشده میان تهران و واشنگتن، پنج آمریکایی در ازای آزادی چند زندانی ایرانی و دسترسی تهران به شش میلیارد دلار از داراییهای مسدودشدهاش در کره جنوبی برای مصارف بشردوستانه، اجازه ترک ایران را پیدا خواهند کرد.
سپس نمایندگی ایران در سازمان ملل در رابطه با این اخبار منتشرشده به شبکه سیبیاس گفت: به عنوان بخشی از توافق همکاری بشردوستانه که با میانجیگری یک دولت ثالث حاصل شده است، ایران و آمریکا پذیرفتهاند که متقابلا پنج زندانی را آزاد و آنها را عفو کنند. جابهجایی آنها گام ابتدایی حائز اهمیتی در جهت اجرای توافق است.
همچنین وزارت امور خارجه ایران در مورد آزادسازی منابع توقیفشده ایرانی و آزادی تعدادی از زندانیانی که به طور غیرقانونی از سوی آمریکا بازداشت شدهاند، بیانیهای را صادر و در آن تصریح کرد: فرآیند آزادسازی چند میلیارد دلار از داراییهای جمهوری اسلامی ایران که برای چند سال به طور غیر قانونی در کره جنوبی توسط آمریکا توقیف شده بود، آغاز شد. ایران تضمین لازم برای پایبندی آمریکا به تعهدات خود در این خصوص را دریافت کرده است اما جاسوسان مد نظر آمریکا کماکان در ایران حضور دارند.
ترامپ در ادامه اظهاراتش مدعی شد که ایران از مبلغی که طی این توافق از سوی کره جنوبی آزاد خواهد شد، برای «پیشبرد برنامه تسلیحات اتمی استفاده خواهد کرد که اسراییل، آمریکا و تمام جهان را در معرض خطر بسیار بزرگی قرار میدهد.»
با اینکه مقامات ایران همواره تاکید کردهاند تولید و بهکارگیری تسلیحات هستهای جایی در برنامه دفاعی ایران ندارد و ماهیت برنامه هستهای ایران صرفا صلحآمیز است، رییسجمهوری پیشین آمریکا مدعی شد: «گفته میشود که آنها تنها چند هفته با یک سلاح اتمی فاصله دارند؛ چیزی که هیچگاه در دوران دولت من اتفاق نمیافتاد. پرداخت این مبالغ از سوی بایدن احتمال اینکه آمریکاییهای بیشتری در آینده گروگان گرفته شوند را به طور چشمگیری افزایش میدهد.»
ترامپ همچنی گفت که در دوران ریاستجمهوریاش دولت آمریکا بدون «باجدادن» و «از طریق دیپلماسی و قدرت» بیش از ۵۰ «گروگان» آمریکایی را به خانه بازگردادند.
انتهای پیام