سقز، یک ماده چسبناک مشتق شده از درخت پیستاکیا لنتیسوس است که چیوس سقز نامیده می شود. این درخت به طور طبیعی در شمال آفریقا و کشورهای شرقی دریای مدیترانه رشد می کند. به عنوان یک مکمل، سقز در کپسول هایی موجود است و یا می توان آن را به عنوان آدامس جوید. قبل از استفاده از سقز به عنوان یک درمان گیاهی با یک ارائه کننده خدمات بهداشتی واجد شرایط مشورت کنید.
فواید سلامتی سقز
بیماری های قلبی به مشکلاتی که بر قلب یا رگ های خونی تاثیر می گذارند، اشاره دارد؛ اما دو عامل خطر اصلی کلسترول بالا و فشار خون بالا هستند.
پودر سقز (۵ گرم در روز) کلسترول LDL را کاهش می دهد. همچنین در طول یک سال و نیم، دیگر نشانه های بیماری قلبی و کبد (آپولیپوپروتئین B، AST، ALT، GGT) را کاهش می هد؛ با این حال، در یک آزمایش بالینی به ۱۷۹ انسان سالم، روزانه ۱ گرم سقز توانست سطح کلی کلسترول را پایین آورد. اما سطح HDL ،LDL یا سطوح تری گلیسیرید را تحت تاثیر قرار نداد. این آزمایش بیشتر در افراد چاق تاثیر داشت. دو نوع دیگر از سقز (سقز عاری از پلیمر و پودر خام سقز) هیچ تاثیری نداشتند.
یک مطالعه روی خرگوش ها، سقز همچنین کلسترول کلی را پایین آورد و همچنین در مطالعه روی موش ها سطح تری گلیسیرید و کلسترول LDL کاهش داد.
در مطالعه روی موش ها، مکمل سقز فشار خون انقباضی و انبساطی را کاهش داد. همچنین التهاب و آسیب به قلب و سایر اندام ها که می تواند ناشی از فشار خون بالا باشد را نیز کاهش می دهد.
در یک آزمایش بالینی متشکل از ۱۷۹ نفر، ۱ گرم روزانه سقز خام سطح گلوکز ناشتا را به خصوص در افراد چاق کاهش داده است. با این حال، پودر خام و سقز عاری از پلیمر، هیچ تاثیری نداشته اند. آدامس سقز همچنین میزان قند خون بالا در موش های مبتلا به دیابت را کاهش داد.
در یک کارآزمایی بالینی از ۱۰ نفر، جویدن آدامس سقز به مدت ۷ روز تجمع پلاک را کاهش داد، در چندین آزمایش بالینی بیش از ۱۰۰ نفر، جویدن سقز سطوح باکتری بزاق را کاهش داده است. در یک مطالعه سلولی مشخص شده،عصاره سقز توانست باکتری هایی را که منجر به بیماری های لثه و التهاب (مانند ورم لثه) می شود، از بین ببرد.
در یک آزمایش بالینی متشکل از ۶۰ بیمار مبتلا به IBD، روزانه ۲.۸ گرم سقز به آنها داده شد که کیفیت زندگی و IBD را بهبود بخشید (سطوح لیزوزیم، لاکتوفرین، و کالپروتکتین). با این حال چنانچه در بخش سلامت نمناک و در بحث خواص سقز می خوانید، در این مطالعه سطح CRP تغییر نکرده است. CRP یکی از نشانه های رایج IBD است و سقز به طور خاص در افراد مبتلا به بیماری کرون تأثیر می گذارد.
در یک آزمایش بالینی ۱۸ نفره مکمل های ترکیب شده با سقز (۲ / ۲ گرم در روز)، نشانه های بیماری کرون را در طول ۴ هفته کاهش داده و سلامت عمومی و کلی را بهبود بخشید. علاوه بر کاهش تعداد دفعات بیرون روی، درد معده و گرفتگی عضلات، و مصرف داروهای ضد اسهال، همچنین به طور قابل توجهی نشانه های کلیدی را کاهش می دهد و التهاب را تشدید و بدتر می کند (CRP).
در مطالعه روی موش ها، سقز مارکرهای متورم مرتبط با IBD را کاهش داد اما در حیوانات دیگر، این اثر پس از ۶ روز نتیجه معکوس داشت.
در یک آزمایش بالینی متشکل از ۱۴۸ نفر با سوءهاضمه، ۳۵۰ میلی گرم سقز داده شد و علائم سوءهاضمه مانند درد معده (هم به طور کلی و هم از اضطراب)، سوزش سردل و درد بالای شکم را کاهش داد.
در مطالعه ای با ۳۸ نفر از افراد مبتلا به زخم روده کوچک، سقز به ترمیم زخم و کاهش علائم کمک کرد. در آزمایش بالینی متشکل از ۱۴۷ زن به التیام زخم ها کمک کرد، اما این اثر بسیار ناچیز بود.
در این آزمایش سقز به صورت دهانی مصرف نشد، بلکه این کار به وسیله طبیبان سنتی و از طریق سوزاندن آدامس و رزین سقز و کشیدن آن روی زخم بیش از ۳ روز به کار گرفته شد. این تنها مطالعه ای بود که از دود سقز استفاده شد و مکانیسم ها و معانی آن تا حد زیادی ناشناخته باقی ماند.
سقز معمولاً در افراد با عفونت اچ. پیلوری مورد استفاده قرار می گیرد. عفونت های پیلوری که آرزو دارند مسیر طبیعیشان را طی کنند. گاهی اوقات این ترکیب با پروبیوتیک ها، رژیم غذایی کافی، یا مکمل دیگر ترکیب می شود.
سقز خالص به تنهایی (۳۵۰ میلی گرم - ۱ گرم، ۳ بار در روز) به طور متوسط در از بین بردن اچ پیلوری مؤثر است (۳۰ % -۳۸ % درمان) و پس از ۱۴ روز درمان می شود. در کارآزمایی بالینی بر روی ۵۲ نفر، زمانی که این ماده در ترکیب با داروهای ضد زخم معمول، پنتوپرازول مصرف می شود، مؤثر نبوده و جواب نخواهد داد.
اما در یک آزمایش بالینی دیگر متشکل از ۸ نفر، مصرف روزانه ۴ گرم سقز تاثیری روی وضعیت عفونت اچ.پیلوری نداشت. در مطالعه روی موش ها، آمادهسازی سقز توانست اچ.پیلوری را کاهش دهد، اما نتوانست به طور کامل عفونت را درمان کند.
در مطالعات سلولی، سقز در برابر اچ.پیلوری بسیار مؤثر بود و ۹۰ % از باکتری ها را از بین برد.
با توجه به بررسی های علمی بر روی حیوانات و مطالعات سلولی، سقز پتانسیل اصلی و خوب ضد سرطان دارد. در بررسی های انجام شده روی موش های مبتلا به سرطان روده، عصاره سقز قادر به توقف رشد سرطان تا ۳۵ % بدون هیچ گونه اثرات مضر بوده است.
در یک مطالعه سلولی سقز توانست حساسیت سلول های سرطانی پروستات را به هورمون های جنسی مردانه (آندروژن) کاهش می دهد. همچنین با کاهش فعالیت این گیرنده ها، می تواند به درمان و کاهش سرطان و کمک کند.
در حقیقت، اغلب داروها برای درمان سرطان پروستات با کاهش فعالیت این گیرنده ها به کار می روند (گیرنده آندروژن، AR). در یک مطالعه سلولی، سقز اثرات ضد سرطان مشابهی را به تاکسول نشان داد، دارویی که معمولاً برای سرطان سینه استفاده می شود.
در دو مطالعه سلولی دیگر، سقز سلول های سرطانی کولون را از بین برد.
انتهای پیام/