به گزارش صد آنلاین ،تحقیقات نشان میدهد افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ معمولاً سطح پایینتری از ویتامین C در بدن دارند. در این مطلب میخوانید که چه مقدار ویتامین C نیاز دارید، چه فوایدی دارد و چه زمانی باید به فکر مصرف مکمل باشید.
ارتباط دوطرفه ویتامین C و دیابت
اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا باشید، احتمالاً کنترل کربوهیدراتها همیشه در اولویت شماست؛ چون مقدار و نوع کربوهیدرات مصرفی تأثیر مستقیمی بر قند خون دارد. اما در کنار آن، بعضی ریزمغذیها نیز نقش مهمی در مدیریت دیابت و پیشگیری از عوارض آن دارند که ویتامین C یکی از مهمترین آنهاست.
جالب است بدانید که سطح ویتامین C در خون افراد مبتلا به دیابت اغلب پایین است. در یک مطالعه مشخص شد که ۹۵ درصد مبتلایان به دیابت نوع ۲ دچار کمبود این ویتامین هستند. اما چرا ویتامین C اینقدر مهم است؟
ویتامین C نقش اساسی در موارد زیر دارد:
تولید کلاژن (برای سلامت پوست، عضلات، استخوانها و بافتهای همبند)
مقابله با رادیکالهای آزاد
تقویت سیستم ایمنی
افزایش جذب آهن
دکتر «دوایت تاولر»، متخصص غدد میگوید:«دریافت کافی ویتامین C برای سلامت بدن بسیار حیاتی است، بهویژه در افراد دیابتی، چون میتواند به کاهش عوارض قلبی، استخوانی و مشکلات ترمیم زخم کمک کند.»
چرا سطح ویتامین C در دیابتیها پایین است؟
چند عامل مهم در این موضوع نقش دارد:
چربی احشایی شکمی باعث افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو میشود و بدن برای خنثیسازی آن، ویتامین C بیشتری مصرف میکند.
اضافهوزن باعث رقیق شدن سطح ویتامین C در بدن میشود.
آسیب کلیوی ناشی از دیابت میتواند دفع ویتامین C را افزایش دهد.
فواید بالقوه ویتامین C برای افراد دیابتی
۱. کمک به کنترل قند خون
اگرچه انجمن دیابت آمریکا تأکید میکند که هیچ مکملی جایگزین درمان دیابت نیست، اما شواهد علمی نشان میدهد که ویتامین C میتواند حساسیت به انسولین را افزایش داده و به تنظیم بهتر قند خون کمک کند.
مطالعات نشان دادهاند که این ویتامین ممکن است باعث کاهش موارد زیر شود:
HbA1c
قند خون ناشتا
قند بعد از غذا
هرچند هنوز برای توصیه رسمی بهعنوان درمان مستقل، تحقیقات بیشتری لازم است.
۲. محافظت از قلب و عروق
افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر در معرض سکته قلبی و مغزی هستند. ویتامین C با:
کمک به کنترل فشار خون
افزایش تولید نیتریک اکسید برای گشاد شدن رگها
کاهش آسیب رادیکالهای آزاد به عروق
میتواند نقش محافظتی مهمی برای قلب داشته باشد.
. محافظت از چشم، کلیه و اعصاب
قند خون بالا باعث آسیب به رگهای کوچک و بزرگ بدن میشود که نتیجه آن میتواند موارد زیر باشد:
رتینوپاتی (آسیب چشم)
نفروپاتی (آسیب کلیه)
نوروپاتی (آسیب اعصاب)
به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی ویتامین C، این ویتامین میتواند تا حدی مانع پیشرفت این آسیبها شود.
چه مقدار ویتامین C نیاز داریم؟
مقدار توصیهشده روزانه (RDA):
مردان: ۹۰ میلیگرم
زنان: ۷۵ میلیگرم
بارداری: ۸۵ میلیگرم
شیردهی: ۱۲۰ میلیگرم
اما تحقیقات نشان میدهد افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به حدود ۱.۵ برابر این مقدار نیاز دارند؛ یعنی حداقل ۱۲۵ میلیگرم در روز و ترجیحاً ۲۰۰ میلیگرم در روز برای رسیدن به سطح مطلوب بدن.
منابع غذایی عالی ویتامین C:
۱ لیوان توتفرنگی: ۸۹ میلیگرم
۱ عدد کیوی: ۵۶ میلیگرم
۱ لیوان بروکلی پخته: ۱۲۵ میلیگرم
۱ لیوان فلفل دلمهای قرمز: ۲۱۳ میلیگرم
مصرف ۵ واحد متنوع میوه و سبزی در روز بهراحتی بیش از ۲۰۰ میلیگرم ویتامین C تأمین میکند.
در صورتی که دریافت غذایی کافی نباشد، مصرف مکملهای ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیگرمی با نظر پزشک قابل بررسی است.
نکات احتیاطی درباره مصرف مکمل ویتامین C
اگرچه ویتامین C محلول در آب است و معمولاً مازاد آن از بدن دفع میشود، اما مصرف بیش از حد آن ممکن است مشکلاتی ایجاد کند:
مشکلات گوارشی: تهوع، سوزش معده، اسهال
افزایش خطر سنگ کلیه: بهویژه در مردان
آسیب کلیوی: مصرف دوزهای بسیار بالا میتواند برای کلیه خطرناک باشد، خصوصاً در دیابتیهایی که بیماری کلیوی دارند.
اختلال در نتایج دستگاه تست قند: مصرف بیش از ۵۰۰ میلیگرم در روز ممکن است عدد قند را بهاشتباه تغییر دهد./سلامت نیوز