به گزارش صد آنلاین ،آیا شما هم زمانی که یک بشقاب موهموهبرانگیز از مومو یا پیتزای پُر پنیر میبینید، در دام «فقط یک لقمه» میافتید؟ گرچه یکبار خوردن غذای ناسالم معمولاً خطر جدی ندارد، اما تکرار چنین رفتارهایی قطعاً آسیبزاست. همهی ما میدانیم که خوردن غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده برای سلامت مضر است و در دوران کنونیِ آلودگی و تقلب غذایی، این خطر دوچندان میشود.
آیا شما هم تصور میکنید که خوردن گهگاهی غذای ناسالم مشکلی ندارد؟ شاید اشتباه کنید. گزارشی که در نشریه «لنست» منتشر شده، پیامدهای فاجعهبار غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده (UPFs) را بر هر اندام حیاتی بدن انسان—including روده بزرگ—نشان میدهد.
برای بررسی دقیقتر اثرات مخرب این خوراکیها، با دیپالی شارما، متخصص تغذیه بالینی ، گفتگو شد. او توضیح میدهد:«غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده (UPFs) بهشدت برای بدن مضرند، نه فقط بهدلیل کالری بالا، بلکه بهخاطر تأثیر منفی آنها بر چندین دستگاه حیاتی. مصرف منظم یا بیش از حد این خوراکیها خطر بیماریهای مزمن و حتی مرگ زودرس را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد.»
آیا غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده میتوانند باعث سرطان روده بزرگ شوند؟
غذاهای فرافرآوریشده میتوانند به قلب و رگهای خونی آسیب بزنند و احتمال وقوع بیماریهای قلبی–عروقی مانند حمله قلبی و مرگ ناشی از بیماری قلبی را افزایش دهند.
شارما میگوید:«بسیاری از این خوراکیها دارای مقدار زیادی سدیم هستند که به افزایش فشار خون کمک میکند. آنها بهدلیل فیبر پایین و وجود افزودنیها میتوانند مشکلات گوارشی ایجاد کرده و سلامت روده را مختل کنند. مصرف طولانیمدت این غذاها با افزایش خطر سرطان روده بزرگ یا کولورکتال مرتبط است.»
غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده چگونه به اندامهای ما آسیب میزنند؟
بر خلاف تصور رایج که غذاهای ناسالم فقط بر وزن و کلسترول تأثیر میگذارند، این خوراکیها میتوانند به همهی اندامهای بدن آسیب بزنند.
شارما توضیح میدهد:«غذاهای UPF میتوانند بر سلامت مغز اثر بگذارند، سرعت متابولیسم را کاهش دهند، و عملکرد پانکراس را مختل کنند و توانایی آن را برای ترشح انسولین کاهش دهند که خطر دیابت را افزایش میدهد. افزون بر این، مصرف زیاد UPF با سرطانهایی مانند سرطان پستان و پروستات نیز مرتبط بوده است.»
چرا غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده مضر هستند؟
مشکل اصلی، مواد تشکیلدهندهی رایج در این خوراکیهاست:
شکر افزوده، سدیم زیاد، چربیهای ناسالم، طعمدهندههای مصنوعی و افزودنیهای شیمیایی.
در کنار آن، این غذاها از نظر ویتامینها، مواد معدنی، درشتمغذیها و بهویژه فیبر بسیار فقیرند؛ فیبری که برای گوارش سالم ضروری است. ترکیبات شیمیایی و افزودنیهای بهکاررفته هنگام فرآوری میتوانند تعادل pH روده را بر هم بزنند و موجب بروز انواع مشکلات گوارشی شوند.
بهجای این خوراکیها چه باید خورد؟
اگر نمیدانید برای سلامت بهتر اندامها و رفاه کلی چه باید بخورید، شارما این توصیهها را ارائه میدهد:
• روی غذاهای تازه و طبیعی تمرکز کنید: میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کمچرب.
• همیشه برچسب مواد غذایی را با دقت بخوانید؛ به اطلاعات تغذیهای و فهرست مواد تشکیلدهنده توجه کنید.
• مصرف غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده را به یک خوراکی مناسبتی محدود کنید، نه انتخابی روزانه.
• ترجیحاً مصرف آنها را به ۲ تا ۳ وعده در روز یا کمتر محدود کنید؛ بسته به نیاز غذایی شما.
• پخت غذای تازه در خانه با استفاده از مواد غذایی مورد اعتماد یکی از بهترین راهها برای کاهش مصرف UPF و حفظ سلامت کلی بدن است.
غذاهای فوقالعاده فرافرآوریشده، زمانی که بهطور منظم یا روزانه مصرف شوند، قطعاً برای سلامت مضرند. با این حال، اگر بتوانید ولع خود را کنترل کرده و مقدار مصرفتان را مدیریت کنید، خوردن آنها «گاهی» ضرری ندارد.
با اینهمه، بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا خطرات بالقوه برای سلامت خود را بشناسید و برای پیشگیری از بیماریها، اقدامات لازم را انجام دهید./انتخاب